Hør her’a!

Norsk drama, 2023, vi anbefaler fra 9 år

ANMELDELSE: En fin film med et spennende innsyn i kulturkonflikten hos en innvandrerfamilie.

Hør her’a! er basert på Gulraiz Sharifs roman ved samme navn. Da onkel Ji fra Pakistan kommer på besøk til den norske innvandrerfamilien blir den merkelige kulturelle situasjonen ekstra tydelig. Her er både drama og humor med på å skape en underholdende film som mange kan dra nye perspektiv ut av.

Handling

Mahmoud er sønn av innvandrerforeldre fra Pakistan. Sammen med dem og lillebroren Ali bor de i en blokk på østkanten av Oslo. Han gleder seg ikke spesielt til sommerferien – innvandrerfamilier har ikke råd til sydenferie – men han ser nå i hvert fall frem til å slappe av. Men når onkel Ji kommer på besøk fra Pakistan, blir det ikke så mye avslapping likevel. Mahmoud må nemlig være guiden hans i Norge.

Dramaet eskaleres når Ali begynner å henge med jenta Mahmoud er forelska i. En dag når Mahmoud går for å hente Ali, blir han møtt med noe overraskende: Ali danser i jenteklær og vil bli kalt Alia. Når kulturkonflikten kommer inn i familien er det ikke lenger et valg å ikke ta stilling til den.

Hør her’a!

Regi: Kaveh Tehrani
Sjanger: Drama
Skuespillere: Mohammed Ahmed, Liza Haider, Asim Chaudhry, Manish Sharma, Kriti Surjan Thepade, m.fl.
Språk: Norsk tale
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 26min
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Rent filmteknisk er ikke Hør her’a! en veldig spesiell film. Farger er for det meste godt valgt, scene flyter godt sammen og de fleste kameravinklene er et sted mellom ordinære og litt uortodokse – slik de ofte er i norske filmer. Musikken bærer et litt mer eksotisk preg  – her er det tatt en del inspirasjon fra Pakistan – men den er eksotisk i alminnelig grad. Filmen bruker spilletiden godt, og drar seg ikke for lang.

Karakterene er nok det feltet hvor filmen står sterkest. Her fremstilles alle selvstendige og egenartede. Alle bortsett fra Ali. I Hør her’a! har Ali fått én jobb: Ali liker å gå i jenteklær og sier at han er en jente. Ali selv er ikke viktig. Det er derimot hva han betyr for resten av familien. For fortellingens skyld gir dette mening, men når vi ikke får noe innblikk i Alis tankegang og motivasjoner blir det noen ganger vanskelig å ta ham på alvor for seeren.

Mens Hør her’a! har et tydelig tema om kjønnsidentitet, virker dette i hovedsak å være mest et redskap for det filmen egentlig handler om. Kulturkonflikten mellom den norske kulturen, den pakistanske kulturen og at de står med en fot i hver av dem. Dette får filmen i hovedsak godt til. Mens dem som er vokst opp i et internasjonale miljø nok vil kjenne igjen mye, er det nok mye Ola Nordmann kan dra lærdom og forståelse fra i Hør her’a!. Her vises stereotypier frem med stolthet, mens nyanser legges til der de behøves. Eneste plassen der det ikke føles som om kulturkonflikten blir godt formidlet, er når Mahmouds far endrer mening om Alis selvutfoldelse. Det virker som han veldig fort går fra en tydelig negativ til en tydelig positiv holdning, uten at det blir gitt seeren noen grunn for hvorfor han skiftet mening.

Egnethet

Den mest dramatiske scenen i filmen er når noen lener seg ganske uforsvarlig utenfor en balkong. Ellers er det tydelige referanser til vold i nære relasjoner, en scene der Mahmoud får bank av en gjeng med kurdere og en del scener med generelt ustabile voksenpersoner.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Denne filmen har enkelte dramatiske scener, følelsesutbrudd og kortvarige og lite nærgående voldsinnslag. Filmen får derfor aldersgrense 9 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Hør her’a!:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Arthaus Norge