The Adam Project

Amerikansk actionfilm, 2022, passer fra 13 år

ANMELDELSE: Friskt tidsreiseeventyr med mye action og følelsesladd tema passer fint for tenåringer.

The Adam Project er en vellaget actionkomedie som vi tror mange tenåringer vil like, og som har veldig gode budskap om håndtering av sorg, familie og det som virkelig betyr noe i livet. Samtidig er det greit å være klar over at det finnes scener som for noen kanskje kan oppfattes som noe upassende for barn rundt den anbefalte aldersgrensen fra Netflix på 13 år.

*The Adam Project har anbefalt aldersgrense 13 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (12).

Handling

I 2022 lever unge Adam Reed sammen med mamma Ellie. Faren er død, og både mor og sønn sliter med å håndtere det store tapet. Adam utagerer mot moren, og han havner ofte – og ikke helt uforskyldt – i trøbbel med skolens bøller.

Men en natt forandrer alt seg. En mann dukker opp utenfor huset deres med en skuddskade. Og hvem er det? Jo, det er Adam Reed fra 2050. Han har reist tilbake i tid for å redde verden fra fremtidens katastrofer.

Eventyret som følger fører de to utgavene av Adam ut på det som både er et oppdrag for å stoppe fremtidens synder, og samtidig en personlig reise for å forsone seg med seg selv og familien. Men det blir selvsagt ikke lett når de konstant forfølges av en gruppe futuristiske leiesoldater.

The Adam Project

Regi: Shawn Levi
Sjanger: Action, komedie
Skuespillere: Ryan Reynolds, Mark Ruffalo, Jennifer Garner, Walker Scobell, Catherine Keener, Zoe Saldaña m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 46min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

The Adam Project er en vellaget actionfilm som i utgangspunktet har et veldig spennende konsept om tidsreiser og familie – og kompliasjoner knyttet til begge deler. Filmen har en fin miks mellom action og humor, og for tenåringer er nok dette underholdning de vil kose seg med.

Filmen har også et veldig solid budskap. Alt bygger på personligheten til Adam, som har problemer med å takle farens død, og som et resultat av dette tar det ut på mor og faller inn i en spiral der han håndterer sorgen ved å bli sint. Adam fra 2050 har blitt ganske kynisk, noe som preger hele personligheten hans, mens Adam fra 2022 bare såvidt har begynt å falle inn i denne negative spiralen. Når de to «utgavene» av Adam møtes fører det både til samarbeid og konflikt, og hele utviklingen av historien fører oss mot det som blir budskapet i filmen: Det er svært vanskelig å takle sorg og personlige problemer aleine på en god måte. Selv om det er lettere å være sint enn å bli trist, så kan sinnet føre til at man utvikler seg på en usunn måte. Det er greit å ikke ha det bra, og det er viktig å snakke sammen om vonde ting – og det er minst like viktig å prøve å forstå andre og å vise empati. Måten filmskaperne bruker potensialet i tidsreiseeventyr til å vise hvordan et menneske forsoner seg med seg selv og sin familie – og finner sin ekte identitet – viser at det ligger en svært god hensikt bak ideen til historien.

Samtidig er det også gode budskap om å være villig til å ofre seg for å gjøre verden til et bedre sted, faren ved at teknologiske nyvinninger kommer i feile hender og verdien av kunnskap. Og vi må ikke glemme det flotte avsluttende budskapet om hva som virkelig betyr noe i livet.

På den annen side er ikke alt flott i filmen. I starten går det litt for fort i svingene, og etableringen av premisset er ikke helt troverdig. Vi tror filmen har så mye humor, sarkasme og andre overfladiske ting at det kan skygge litt over all den positive tematikken.

Det er nok også mulig at noen vil oppleve deler av filmen, spesielt første halvdel, som upassende for barn i 12-13-årsalderen. Det brukes litt drøy humor, i den forstand at det er en del ufin språkbruk, oppfordring til slåssing, trusler fra voksenpersoner til barn og så videre. Dette fremstilles imidlertid med humor og sarkasme, så for de fleste ungdommer vil nok dette oppleves mest som bevisste overdrivelser og ting man ikke tar særlig til seg.

Egnethet

The Adam Project har anbefalt aldersgrense 13 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser.

Filmen har store mengde action, med mange slåsskamper, skyting med futuristiske våpen, lyssverdkamper og så videre. Filmen begynner også med at den voksne Adam kommer til 2022 med en stygg skuddskade, og her vises det både blod og sår. Generelt har likevel filmen en gjennomgående tone med humor og uhøytidelighet, samtidig som det er et godt budskap for tenåringer. For noen barn i 12-13-årsalderen som ikke har sett mange filmer av denne typen før, kan det muligens være lurt å begynne med en annen actionfilm enn denne. Fra 13-14-årsalderen er dette fin underholdning.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto: Netflix