
Spør Barnevakten: Har dere tips til foreldreavtale for klassen?
SPØRSMÅL: Jeg skal forsøke å få foreldrene i klassen med på en avtale om bruk av apper, felles klokkeslett for avlogging ved leggetid, holdning til aldersgrenser og så videre. Har dere en ferdig avtale vi kan ta utgangspunkt i?
SVAR FRA BARNEVAKTEN
Barnevakten har ingen mal for avtaler mellom foreldrene i en klasse, men vi har noen tips.
- Det er enklere å gjøre avtale med noen få enn med alle. I noen klasser klarer likevel alle foreldrene å bli enige.
- En avtale som ikke strekker seg mange år frem i tid, er det lettere å bli enige om.
- Forsøk først å avtale noe som er forebyggende, i stedet for å vente til at dere ønsker å stramme inn etter at noe har blitt et problem.
Ulike hjem har sjelden samme syn på barns bruk av telefoner, spill og sosiale apper. Det er også ulike behov i hvert hjem. I noen hjem arbeider man skift eller familien er spredd i ulike land, noe som kan bety økt behov for bruk av for eksempel sosiale apper. Barn er også ulike når det gjelder behov.
Derfor er det ofte vanskelig å lage felles avtale mellom alle foreldrene i en klasse. Det er enklere at noen av foreldrene lager avtale. Men Barnevakten erfarer også at i enkelte klasser lager man felles avtaler for alle foreldrene.
Et tips er å ikke gjøre avtale for lang tid fremover. For livssituasjonene kan endres og nye behov kan dukke opp. Det kan være lettere å lande en avtale når den gjelder for et kortere tidsrom, for eksempel «frem til jul» eller «frem til sommerferien». Alle vet da at man kan en ny prat på et foreldremøte om noen måneder for å evaluere avtalen og kanskje justere den.
Barnevakten erfarer også at i barneskolen kan det være nyttig med avtaler som gjelder mindre interessegrupper, for eksempel for alle som er interessert i Roblox. Noen ganger har det også spredd seg en bestemt app blant jentene eller et bestemt spill blant guttene. Da kan det være enklere å enes om en avtale kun mellom foreldrene til guttene eller kun foreldrene til jentene.
Temaer som kan drøftes på foreldremøtet
Vi har nedenfor forslag til dilemmaer eller temaer som man kan drøfte klassevis. Slik kan man kanskje komme frem til noen avtaler som kan gjøre mediehverdagen lettere og som kan forebygge usunne skjermvaner.
Felles rammer: Er det noe vi foreldre ønsker at klasseforeldre kan samarbeide konkret om? For eksempel:
- Klokkeslett for avlogging før leggetid eller andre skjermfrie tidspunkter
- Aldersgrenser for apper, spill og filmer
- Mobilbruk, filming av andre elever, og så videre
- Varsling ved krenkelser og mobbing
- Tiltak for å bygge vennskap
- Språkbruk i chat og spill
- Hvilke apper som er i bruk
- Hvordan følge opp eventuelle felles regler
- Utsette kjøp av smarttelefon
Et mulig kjøreregel angående aldersgrenser er at når barn fra ulike hjem samles for å spille, så holder man aldersgrensen til det strengeste hjemmet. Slik slipper barn å få dårlig samvittighet overfor sine foreldre. Med felles kjøreregel blir det lettere for barn å stå i mot et eventuelt press. Så kan det heller gå litt på rundgang hvilke barn som spiller med hvilke barn. Men det finnes også en annen synsvinkel, du kan tenke at etter en viss alder vil du ikke gjøre noe nummer ut av at barnet ditt bryter den anbefalte aldersgrensen hjemme hos andre en gang i blant, det viktigste er at barnet holder seg til aldersgrensene hjemme. Hvert hjem kan ha ulike synspunkter på mulige løsninger, det må man ta høyde for på foreldremøtet.
Foreldregruppens egen kontaktapp: Hva tenker vi foreldre om å kommunisere med hverandre via sosiale medier? Hva er positivt og hva kan være utfordrende?
Hvilken sosial app skal i tilfelle klassens foreldre velge for å holde kontakt? Appen Spond er et alternativ til Facebook.
Bildedeling: Hvilke retningslinjer bør det være for deling av bilder og filmer av barna i skoleregi og på fritiden?
Pengebruk i spill: Noen barn opplever pengebruk i spill som press og statusjag. Hva tenker vi foreldre om bruk av penger i spill?
Stygt språk: Hvordan kan vi foreldre bidra til å forebygge grovt og krenkende språk på skolen, i spill og på nettet ellers?
Trygt klassemiljø: Hva kan vi gjøre for å forebygge mistrivsel, utrygghet og mobbing i klassen og på nett?
Mulige ulemper ved avtaler
En av ulempene ved at noen få foreldre avtaler om å vente med bestemte apper eller telefoner, kan være at barnet føler seg utenfor flokken og informasjonsstrømmen i klassen. Det samme kan for øvrig skje dersom barna bruker ulike telefoner som ikke godtar de samme appene.
Dersom det blir en gruppe dumtelefonbrukere som støtter hverandre, kan de ha sin egen informasjonsstrøm via sms. En liten ulempe er at med dumtelefoner får barna noe mindre trening i digitale medier, men dette kan kompenseres med vettug bruk av nettbrett og datamaskiner hjemme og på skolen der barna har voksne i nærheten. Man må også se fordelen med færre forstyrrelser og mer fri lek og frisk luft.
Dersom dere venter med smarttelefon, kan det hende at barnet i noen situasjoner kan bli stående fast fordi bussen krever en app for å kjøpe billett eller noe slikt. Sjekk om det er noen apper som barnet må ha i hverdagen og om det eventuelt finnes alternative løsninger.
Unntak for barn med spesielle behov
Barn kan ha spesielle behov eller diagnoser som krever bruk av smarttelefon, og derfor kan ikke foreldrene bli med på avtale om å utsette innkjøp av smarttelefon. Det finnes for eksempel apper som varsler både barn og foreldre dersom blodsukkeret er for høyt eller lavt for barn som har diabetes. Enkelte barn kan også ha behov for å kunne utløse risikoalarm der GPS-posisjon deles, eller for å kunne kontakte foreldrene via skjermmøte på grunn av visse psykiske diagnoser eller utsatte familieforhold.
Det er ikke alle foreldre eller barn som ønsker å være åpne om helse og familiesituasjoner for resten av klassen. Foreldre som ivrer for å vente med smarttelefon eller bestemte apper, bør vise forståelse for at andre foreldre kan ha et annet syn når det gjelder sitt eget barn, uten å måtte utbrodere det.
Flere tips og ideer
- Snakk med barna før foreldremøtet, diskuterer med barna hva de opplever som problemer eller hvilke behov har.
- Les rommet i foreldremøtet, respekter at ikke alle tenker som deg. Få heller med deg noen i en positiv bølge enn å lage sur stemning fordi du argumenterer hardt for at alle må være med i avtalen.
- Lag anonym spørreundersøkelse blant foreldrene.
- Aldersgrenser kan være et vanskelig tema. Definer om dere snakker om anbefalt aldersgrense eller den aldersgrensen som står i vilkårene.
- Noen bør skrive referat slik at man får på skrift hva man egentlig gjorde avtale om. Det kan hende at man har misforstått hverandre og da må teksten endres i neste foreldremøte.
- Informer gjerne læreren i etterkant.
- Se eksempler på avtaler og veiledere her
(Hovedbilde øverst: Foto: Shutterstock / Gorgev.)