Spond – et alternativ til klassechat?

Denne appen er merket "foreldreveiledning" fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Mest kjent for å organisere fritidsaktiviteter, kan Spond-appen også være et alternativ til foreldreadministrert klassechat. Her kan foreldre opprette en gruppe som barna kan bruke for å kommunisere med hverandre.

Barnevakten får jevnlig spørsmål om tips til apper som barna i en vennegruppe eller klasse kan bruke for å kommunisere med hverandre. Som regel er ønsket nøytral grunn som fungerer både for de som har iPhone og de som har Android-telefoner. I tillegg vil foreldre gjerne unngå aldersgrense-dilemmaet som gjelder for populære sosiale medier som har 13 år som absolutt aldersgrense i brukervilkår.

Det finnes få «perfekte» alternativer dessverre. Men i et forsøk på å vise til en løsning som kan være bedre enn om barna ender opp tidlig på de store sosiale medier-plattformene som Snapchat og Instagram, vil vi her trekke frem Spond som et mulig alternativ.

Spond – et alternativ til klassechat?

Format: iOS / Android / Windows
Kategori: Kommunikasjon
Utvikler: SPOND AS

Spond er norskutviklet og først og fremst myntet på organiserte fritidsaktiviteter. Enten barnet går på turn eller fotball, er dette gjerne appen som brukes for å organisere treninger, dele kunngjøringer, deltakelse og eventuelt betalinger.

Men appen kan også brukes til andre formål. Deriblant foreldreorganiserte chattegrupper til skoleklassen, gamingklubben eller vennegjengen. Ettersom gruppeeier må være over femten år, kan en forelder sette opp en felles chat som barna kan delta i.

Og på den måten unngår man alt annet av innhold som man finner på sosiale medier enten det er reklame, nyheter, influenser-innhold og annet som man ikke nødvendigvis ønsker å eksponere de aller yngste for.

Når man oppretter en konto som gruppeeier (krever innlogging via e-post/telefonnummer) kan man velge ulike typer kategorier for gruppen. Åpenbart finner man aktiviteter som fotball, bandy og e-sport, men det er også mer åpne kategorier som «sosialt» eller «annet».

Det er kanskje her man tenker at en klassechat kan være relevant. For eksempel 7B, eller 5A på en eller annen skole.

Etter hvert som kategorien er valgt for gruppen, kan man deretter velge hvem målgruppen er. Det er mulig å velge at en gruppe skal bestå av voksne medlemmer, barn og ungdom, eller blandet. Første eller sistnevnte (blandet) fungerer fint til en klassechat.

Man kan deretter navngi gruppen det man måtte ønske, og så lage en beskrivelse. Eventuelt andre som administrator kan man legge til senere, for eksempel om flere foreldre i klassen skal styre gruppen.

Så snart gruppen er opprettet kan man dele invitasjon til andre ved å sende en lenke på SMS eller e-post. Eller ved å oppgi en unik gruppekode. Nye medlemmer i gruppen må godkjennes av administrator, og man kan deaktivere lenken slik at andre ikke kan videresende denne når gruppen er fylt opp.

Som gruppeeier har man altså stor kontroll over hvem som får delta i gruppen (eller ikke). Alle i gruppen kan invitere andre inn, men det er administrator som godkjenner nye medlemmer.

Gruppen får deretter en felles vegg der alle medlemmene kan publisere tekst og bilder. Administrator (forelderen) kan slette gruppeinnlegg ved behov. Men på denne måten er det lett for barn og unge å chatte med hverandre samtidig som gruppeeier har oversikt.

En annen kjekk mulighet som gruppeeier har, er muligheten til å sette opp arrangementer. Det kan være lesekvelder i gymsalen, filmkvelder, halloween-feiringer og annet, som deretter blir synlig for alle gruppens medlemmer.

Og på den måten kan man få en påminnelse om når arrangementet er.

Gruppeeier kan velge om barna skal få sende meldinger til hverandre, eller ikke. Blant annet ved å sette en aldersgrense på meldinger. Dersom denne er satt til «ingen aldersgrense» kan alle se navn på gruppemedlemmene og deretter sende meldinger en til en.

I privat chat er det mulig å dele tekst, emoji-ikoner, bilder, og lenker.

Det er åpenbart fordeler og ulemper med privat chat. Slik kommunikasjon forblir privat og gir muligheten for å lage avtaler og dele minner og opplevelser en til en. Samtidig er denne chatten umoderert. Og her kan det oppstå ufin kommunikasjon og ugrei innholdsdeling. Men det er mulig å rapportere innhold til Spond.

Spond kan altså være et alternativ til andre kommunikasjonsplattformer. Appen er enkel å bruke, gratis og fungerer intuitivt til mobil og nettbrett. Foreldre kan opprette felles chattegrupper som barn og unge kan bruke.

På plattformen kan man dele innlegg til alle og en-til-en dersom det er ønskelig. Det er ingen mulighet for videochat og lignende, og heller ikke oppringinger.

Appen har også noen klare begrensninger for kommunikasjon ved at barna selv ikke kan opprette nye grupper. Dette så lenge de har en oppgitt kontoalder på under 15 år. Dermed kan Spond være et alternativ til klassechat som er administrert av en voksen.

Alle foto: skjermdump av appen, logo av Spond AS

Egnethet

Spond er merket 4+ år i App Store og «foreldreveiledning» av PEGI i Google Play.

Du finner også brukervilkårene her. Og personvernerklæringen her.

Utviklerne krever at man er 15 år for å opprette og administrere grupper. For å ha en konto utover det, må man ha samtykke fra foresatte dersom man er under 13 år. Man oppretter brukerkonto enten via e-post eller telefonnummer.

Dersom man er gruppeeier har man også et særskilt ansvar ifølge Spond sine brukervilkår. Blant annet må man påse at foreldre til barna som er med i gruppen har godkjent opprettelse av brukerkonto og datainnsamling. Gjelder barn under 13 år. Les mer her.

Spond samler inne noe data. Samtidig er utvikleren norsk og forholder seg til GDPR og personopplysningsloven i Norge. Dette er noen av tingene Spond selv skriver:

  • Vi ønsker hele tiden å gjøre tjenestene våre bedre. Derfor samler vi også inn informasjon om hvordan du og andre bruker Spond slik at vi kan analysere bruksmønstre og behovene til våre brukere. Vanligvis avidentifiserer og samler vi slik informasjon slik at individuelle brukere ikke identifiseres.
  • Din personlige informasjon deles ikke med noen med mindre vi må dele for å tilby tjenesten eller du har samtykket til slik deling, med mindre vi har tillatelse til å behandle slike data på grunnlag av legitime interesser.
  • Barn i alderen 13 år og over kan bruke tjenesten uten foresattes godkjenning. Barn under 13 år må ha sin foresattes godkjenning. En voksen som er nominert som barns verge og som har registrert seg i tjenesten vil kunne se barnets aktivitet (for eksempel hendelser de deltar i eller kommentarer de gir). Minimumsalder for å opprette grupper i tjenesten er 15 år.
  • Andre Spond-brukere kan få tilgang til informasjonen din, for eksempel administratorer av grupper du er medlem av eller hvis du velger å dele eller slå sammen kontoen din med andre medlemmer.

Totrinnsverifisering

Det anbefales å bruke totrinnsverifisering for å hindre at andre stjeler barnets brukernavn og passord. Velg «sikkerhet» inne på innstillinger i appen. Slå deretter på totrinsverifisering.

Man kan også velge om egen kontoinformasjon (e-post og telefonnummer) skal være synlig kun for administratorer eller for alle medlemmer. Dette velger man som medlem av en gruppe, inne på gruppeinnstillinger.

Når man publiserer innlegg i felles chat i en gruppe, kan man ha av/på kommentarer og velge synlighet for innlegget.

Det er også mulig å slette egen konto inne i appens innstillinger.

Jobber du i skolen? Mange apper og tjenester samler inn personopplysninger og brukerdata fra barn. Sjekk med din kommune / IKT-ansvarlig om hva slags retningslinjer som gjelder, og om denne appen er innenfor dette eller ikke.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS / Android

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser