Foto: Privat

Slik håndterer disse foreldrene hjemmeskole

KORONAKRISEN: Både læreren og undervisningen har flyttet på nett. Vi har intervjuet to familier for å høre om deres erfaringer med en splitter ny skolehverdag for barna.

Torsdag 12. mars kom sjokkbeskjeden. Alle landets skoler skulle stenges for å dempe smittespredning. Alle voksne med mulighet for det, skulle dessuten ha hjemmekontor i størst mulig grad. Med de nye tiltakene fikk foreldre, lærere og elever en helt ny skolehverdag å forholde seg til. Slik oppleves det fem dager etter at skolene stengte:

– Barna mine begynner fortsatt skolen til vanlig tid og «møter» læreren halv ni på morgenen og igjen klokken tolv. Her blir dagens skoleoppgaver gjennomgått, og det er mulighet for elevene til å stille spørsmål til læreren. Dette skjer gjennom videotjenesten Google Hangouts Meet. Her kan elevene se video av læreren, og de kan stille spørsmål i chatteområdet. Elevene får også en arbeidsplan utdelt og alle oppgavene skal være levert innen klokken tre i læringsplattformen Showbie, sier Linda Johnsen (bildet over) som har tre hjemmeboende barn.

I klasserommet kunne praten gå mellom både medelever og læreren. Hvordan er dette blitt når alle nå sitter på hver sin kant?

– Mine barn prater med klassekamerater i Google Hangouts Meet og på mobil. Så de har tydelig kontakt selv om de ikke er i samme fysiske rom lenger. I tillegg så kan de stille spørsmål til læreren og få svar på det de lurer på i Showbie. Jeg synes det er positivt at læreren bruker videochat for å prate med elevene, så føler ikke elevene at de er overlatt til seg selv. Yngstedatteren vår Emma (10), hadde for eksempel nettopp elevsamtale med læreren gjennom videochat, sier Linda.

Holder på rutinene

På den andre siden av byen bor familien Wennerberg. For Hanne Beate er det viktig å beholde hverdagen selv om barna ikke må møte fysisk opp på skolen lenger.

Foto: Privat

– Barna legger seg og står opp til samme tid. De setter seg ned med skolearbeid når skolen vanligvis starter, og vi passer på at søvn og kosthold ikke sklir ut. Det skal være en mest mulig grad av normalitet til tross for den nye hverdagens. Ellers forsøker vi å få inn avbrekk i løpet av dagen slik at barna får nok fysisk aktivitet. Til det har jeg laget en liten aktivitetsplakat for barna mine. Også tar barna våre pauser i løpet av skolearbeidet for å ha lunsj, sier Hanne Beate som er mor til Marta (10) og Edvard (15).

 

I stedet for at barna sitter på hver sine rom og gjør skolearbeidet, samler familien seg ved spisebordet ved kjøkkenet hos familien Wennerberg. Far er ute og jobber fordi han har en samfunnskritisk jobb med ansvar innen IKT og sikkerhet.

– Der sitter jeg ikke helt oppå barna mine hele tiden, men jeg er tilgjengelig når de trenger hjelp. Jeg tror det er viktig å være tilstede og kunne svare på spørsmål, selv om læreren også er tilgjengelig digitalt. I tillegg er det ulikt hvordan barna mine jobber med skolearbeid. Datteren min får gjerne unnagjort ukens oppdrag på kort tid, og da forsøker jeg å finne på opplegg hun kan fortsette med etterpå. For eksempel så elsker hun å lage presentasjoner, så da foreslo jeg nylig at hun kunne lage en om Australia. Den skal hun vise frem for oss etterpå, sier Hanne Beate.

Viktig at lærerne stiller krav

Linda Johnsen som selv er lærer, tror at foreldrenes mulighet til å følge opp egne barn er varierende i disse dager. Mange sitter selv med hjemmekontor, eller har andre typer utfordringer.

– Derfor tror jeg det er viktig at læreren stiller krav til elevene. For eksempel ved å ha daglige møter med barna gjennom videochat, ved å sette frister for når arbeid skal være levert inn og ved å ta kontakt med foreldre dersom barna ikke gjør oppgavene som de har fått utdelt. Så vet både foreldre og elever at lærerne følger litt med. I tillegg så må oppgavene ikke være for vanskelig for elevene. Det må være overkommelig, sier Linda.

Hanne Beate tenker også på elever som ikke får den oppfølgingen de trenger hjemmefra. Uten en lærer i klasserommet, er de nok mer sårbare enn før.

– Ikke alle barn har foreldre som kan stille opp. Dette av ulike årsaker. Det er gjerne de med assistenter og tilpasninger i ordinær skole som nå får en helt ny digital hverdag. Det er viktig at ikke de blir glemt av læreren sin, forteller Hanne Beate.

Erfaringer fra en lærer

Linda Johnsen har flere råd å gi til andre foreldre for å få den nye skolehverdagen til å gli best mulig.

– Ha forventninger til barna dine. Spør om de har levert det de skal av skolearbeid. Det kommer jo an på hvordan skolehverdagen er lagt opp, men hvis det er tidsfrister, så er det viktig å jobbe innenfor dem. I andre hjem derimot, er kanskje foreldrene på jobb på dagtid og kan først hjelpe barna på ettermiddagen. Så her må det også være rom for en viss fleksibilitet fra lærerens side. Ellers synes jeg det er fint at læreren kan møte barna virtuelt i disse dager. Det trenger ikke være lange tiden i hver økt, men litt slik at barna får sett læreren sin. Jeg har også brukt en app som heter explaineverything for å lage instruksjonsvideoer for elevene mine. Der kan jeg spille inn lyd, video og tegne og skrive samtidig for å forklare noe, sier Linda.

Hanne Beate synes også at kommunikasjonsplattformer og spill kan være fine måter for barna å ha kontakt med andre på, selv om de ikke møtes like mye fysisk lenger.

– De er vant med å være med mange mennesker og plutselig er det bare oss fire i hus. Det blir over tid sårbart i forhold til deres psykiske helse. For oss er det derfor et poeng at barna spiller med venner på kveldstid for å ha sosial kontakt, og gjerne prater med onkler og tanter på sosiale medier, mener Hanne Beate.

Tips til hjemmeskole med barna:

  • Ha faste rutiner for leggetid og vekking på morgenen
  • La barna starte skolearbeidet til faste tider
  • La gjerne barna jobbe med skoleoppgaver i fellesrom og steder der foreldrene befinner seg
  • Ta pauser fra skolearbeidet og gi avbrudd med lunsj og fysisk aktivitet
  • Gi gjerne barna ekstra påfyll med nettoppgaver og andre skoleoppgaver om de blir tidlig ferdig med oppgavene fra skolen

Les også

Aktiviteter for barn under coronatiden

Bli medlem av Barnevakten