Puro BT2200s

Trådløst on-ear headsett.

ANMELDELSE: Barnevennlig headsett byr på trådløs tilkobling, lang batteritid, god lyd og innebygget volumbegrensning.

Det finnes nok av headsett å velge og vrake blant. Puro BT2200s skimter samtidig med sitt nærvær og byr på noe helt essensielt. Nemlig innebygget volumbegrensning og design som sikter mot den yngre garde.

Førstnevnte er heller ikke noe å skimte av.

En undersøkelse viser at kun 4 av 10 unge demper lyden selv om de vet at den er for høy. Og tre av ti voksne sier at de synes det er vanskelig å sette grenser for barnas bruk av hodetelefoner. I verste fall kan uvettig bruk føre til utvikling av nedsatt hørsel eller tinnitus.

Puro BT2200s

Kategori: Trådløst headsett
Utvikler: Puro Sound Labs

I praksis er det allikevel mange unge som lytter til musikk fra mobilen eller titter på film. Det kan være på barnerommet, i baksetet av bilen eller på en hyttetur. Trådløse headsett har blitt et nokså ordinært tilskudd i hverdagen.

Interessant nok er dette samme årsaken til at Puro Sound Labs ble til. Grunderen selv, Niki Russell, har utviklet nedsatt hørsel som følge av for høyt volum på headsett og for lange lyttetider.

Dermed ble et selskap til som nå leverer trådløse headsett med innebygget volumbegrensning på 85 db. Dette er ifølge kompetansekjeden Hør (og butikken som selger Puro BT2200s) den maksimale grensen for lydnivået som ørene kan utsettes for over tid, uten å ta skade. Puro Sound anbefaler heller ikke mer enn åtte timers lyttetid om gangen for å unngå skade.

I tillegg har Verdens helseorganisasjon (WHO) satt 6 timer som anbefalt maksgrense for daglig bruk av headsett på generelt plan.

Puro BT2200s kommer i ulike farger som blå og rosa. Dette er fargerike varianter hvor den rosa typen har en hvit bøyle og hvite øreputer. Det blå headsettet derimot går mer mot sort både når det gjelder bøyler og øreputer.

Det er on-ear som gjelder. Altså ligger headsettet oppå ørene uten å dekke de helt. Samtidig kan man skru ut øreputene og bytte de med en større variant som dekker ørene helt, men disse øreputene må kjøpes utenom.

Ellers kan disse tilpasses ulike hodefasonger ved å dra ut bøylene. Det er samtidig lett å se at designet retter seg mot barn og ungdom. Headsettet er ikke særlig stort og det veier nokså lite slik at hodet ikke belastes unødvendig.

Men det er absolutt rom for å tilpasse også større hoder.

Med i forpakningen følger det med nokså mye. Først og fremst får man en stiv veske som headsettet kan ligge i når det ikke er i bruk. Dette er svært praktisk og gir større beskyttelse dersom headsettet skal ligge i en sekk eller en hylle.

Av kabler får man også med det meste. Det er uheldigvis mikro-USB og ikke USB-C, noe som gjør det hakket mer kronglete å sette i ledning.

Ellers har man utgang for 3.5 mm kabel og så klart håndterer headsettet bluetooth-tilkobling. Dermed fungerer maskineriet i takt med mobiltelefoner, nettbrett, datamaskiner og alt annet som har bluetooth. Og når ikke det er tilgjengelig, kan man bruke fysisk kabel.

På venstre flanke finner man fysiske knapper for å skru av og på enheten, justere volum og for sette i gang bluetooth-søk. Blueooth-knappen fungerer også slik at den kan trykkes på for å ta imot, eller avslutte samtaler på mobiltelefon.

Det er ikke mange knapper her, men de gjør sin nytte. Skal man bytte sang må man gjøre det på enheten man har. Det er samtidig kjekt å ha grunnleggende styring som fysiske knapper på selve enheten. Disse er også intuitive for barns bruk, for eksempel ved at man slipper å holde nede knapper for å slå av og på enheten. Her er det en enkel bryter.

Ellers er det fort gjort å sammenkoble seg til en ny enhet. Første gang man skru på det trådløse headsettet, går den automatisk inn i parringsmodus. Deretter er man i gang.

Puro BT2200s har så langt vi kan se, ingen beskyttelse mot vær og vind. Denne egner seg derfor best til bruk innendørs. Det trådløse headsettet har ingen aktiv støydemping, men i kraft av design og det å dekke til ørene, dempes noe bakgrunnsstøy allikevel.

Videre er batteritiden på opptil 20 timer med trådløs bruk. Såklart påvirker temperatur, volum og tilkobling og så videre batteritiden. Men allikevel er dette gode tall som sikrer lange musikkøkter uten å måtte lade hele tiden.

Også sammenlignet med andre trådløse headsett er dette nokså greie timetall på papiret.

Så hvordan er Puro BT2200s i bruk? Vel, ikke mer eller mindre mystisk enn andre headsett heldigvis. Samtidig gir det en viss forutsigbarhet å vite at det er innebygget en maksimal grense for volum.

Man kan riktignok slå på en slik grense også på mobiltelefoner, men ulempen er at man må gå inn på hvert enkelt maskin som man bruker og velge dette manuelt. Med Puro BT2200s er man dekket på tvers av alle skjermer og musikk-enheter som brukes.

Tar man høyde for at barn og unge ikke kjenner etter ubehag i øret på samme måte som voksne, er det kjekt å ha tilpasset teknologi også for slike tilfeller.

I bruk høres Puro BT2200s nokså bra ut. Tilkoblingen er smertefri, og volumet oppleves som passe, selv på høyeste nivå. En låt som I`ll Wait av Kygo og Alex Sloan viser at basslinjer og pop-låter treffer godt.

Lydkvaliteten er god og romslig, og brer seg godt i øregangene. Det er ikke nødvendigvis den samme kraften og finessen som ved dyrere og mer avanserte headsett. Men til barne- og ungdomssegmentet er denne løsningen helt innafor.

Til film også kjører headsettet godt og gir en lydopplevelse som minner om å sitte i en kinosal. Actionsekvenser har et noe mildere nivå pågrunn av lydbegrensningen, men tale, musikk og alt annet høres nokså fint ut også i denne formen.

Puro BT2200s er, for å oppsummere, et interessant produkt. Konseptet er skreddersydd for barn med innebygget volumbegrensning. Lang batteritid byr også på uavbrutte økter med musikk og film der lyden går rett på øret.

I bruk er headsettet intuitivt, enkelt å koble opp og med en del grunnleggende knapper rett på enheten.

Lyden fremstår å være spisset mot populærmusikk og fremhever blant annet bass. Sanger som er innenfor dette segmentet byr derfor på romlig lyd uten å være overbærende på grunn av volumbegrensningen.

Lykvaliteten er god, selv om den ikke nødvendigvis kan konkurrere med dyrere og mer avanserte headsett. Det blir ikke den samme kraften og tydeligheten. På papiret har man 40 mm drivere og en variasjon fra -20 Hz til 20 kHz. Det betyr at de fleste lydfrekvenser blir levert som de skal.

Så for de aller fleste barn og unge, kanskje særlig førstnevnte, er dette et velkomment produkt som byr på musikkglede og trådløs tilkobling.

Egnethet

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å bruke et headsett, men med tanke på pris og bruksformål kan det lønne seg å se an barnets alder før kjøp.

Det kan fort bli slitasjeskader på et headsett med mindre man passer godt på dem. Denne enheten vil tåle bruk, men er ikke like værfast som en del andre alternativer på markedet. Og er derfor også utsatt for vann.

For barn og unge som er opptatt av trådløs tilkobling og lyd rett på øret, kan dette være noe å gå for. Med tanke på pris tenker vi at dette kan være et alternativ for de fleste aldre. Utvikleren anbefaler headsettet fra 3 år.

Man bør også være obs på at høyt volumnivå på headset kan skade hørselen over tid. Snakk derfor med barna om riktig bruk og velg et balansert lydnivå. Ta hyppige pauser. Dette headsettet er samtidig laget med volumbegrensning for nettopp å redusere sannsynligheten for hørselsskader.

Snakk også med barna om smart bruk av headsett når de er ute å ferdes. Høyt volum kan fase ut trafikklyd og annen type risiko i omgivelsene.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser