Microsoft Recall tar bilde av skjermen din hvert femte sekund
Microsoft vil ta bilder av alt du gjør på skjermen, dette innebærer både en sikkerhetsrisiko og en personvernrisiko. For å hjelpe dine barn i den galopperende utviklingen, må du gjøre som du hører på fly: Ta på din egen pustemaske først, før du hjelper andre.
Personvern og sikkerhet er under press. Adobe, som leverer blant annet Photoshop, krever å kunne lytte til lydfilene dine. Meta vil la kunstig intelligens lese alle dine poster og bilder. Og Microsoft tilbyr en ny funksjon som tar bilde av skjermen din hvert femte sekund eller oftere. Microsoft lover å ikke se på skjermbildene, de lagres på PC-en for at du lettere skal finne tilbake til hva du gjorde på skjermen flere uker tilbake.
Den nye funksjonen Recall vil kun virke på PC-er som er klargjort for bruk av kunstig intelligens fra Microsoft, så langt Barnevakten forstår.
Recall tar bilder av skjermen din hele tiden. Alle bildene samles på PC-en og skannes av kunstig intelligens, slik klarer maskinen å tolke alt du har sett på skjermen, både bilder og tekst. Alt skal foregå lokalt på din maskin, ikke oppe i Microsoft-skyen.
Du skal få fotografisk hukommelse
Hva er poenget med dette? Ideen er å gi deg fotografisk hukommelse over alt du ser på skjermen. Du tenker kanskje: «Nå må jeg ikke utsette lenger å bestille hotell til turen til Danmark. Jeg kikket på hoteller for noen dager siden og så et koselig hotell, men jeg noterte ikke hva det het. Men jeg husker at det sto en rød taxi utenfor hotellet.» Da kan du søke i Recall etter «hotell med rød taxi utenfor», så viser Recall deg skjermbildet den tok for noen dager siden da du så hotellet, for kunstig intelligens har allerede tolket både bildet og teksten. Vips, så vet du hvilket hotell det var, og kan gå i gang med bestillingen.
Det høres jo fint ut å få slik hukommelseshjelp, men:
Gir dårligere personvern og sikkerhet
Recall innebærer både sikkerhetsrisiko og personvernrisiko. Noen kan låne maskinen din, stjele den eller du må levere den til reparasjon. Eller noen kan ha fått tak i innloggingen din. Da er det ikke bare de vanlige filene de kan se, men også hva du har sett på skjermen de siste ukene eller månedene, slik som passord, saldo på bankkonto eller sinna-e-posten som du planla å sende til sjefen.
Det hjelper ikke å slette netthistorikken. Det hjelper ikke å slette listen med passord. Det hjelper ikke å slette filene som du synes er ekstra private. For Recall har tatt bilde av alt du har vært innom på skjermen. Vel, du kan manuelt gå inn og slette skjermbildene, eller sette Recall på pause til dagen etter, du kan også bestemme at Recall ikke skal ta skjermbilder av bestemte nettlesere eller apper.
Microsoft lot Recall være påslått ved oppstart
Recall-funksjonen har fått mye kritikk de siste ukene. Blant annet fikk Microsoft kritikk fordi Recall var slått på automatisk og ikke sto som et valg som eieren av PC-en selv kunne slå på i installeringen av Windows på maskinen. Microsoft forsøker nå å gjøre sikkerheten bedre ved å kreve ansiktsgjenkjenning, passord eller fingeravtrykk før man kan benytte Recall. Og funksjonen skal ikke være påslått i det du kjøper maskinen.
PC-er med Recall vil antagelig bli markedsført med å vise at kunstig intelligens kan hjelpe deg med ulike oppgaver i hverdagen, av typen lage bilder, lage sammendrag av tekster og så videre. Og så er Recall en del av pakken der kunstig intelligens brukes.
Siden Microsoft kan endre politikk fra den ene uken til den andre, kan det hende at Recall igjen er slått på automatisk når du leser denne artikkelen. Gå gjerne gjennom sikkerhetsinnstillingene på maskinen.
Et annet personvernproblem er at Recall tar bilder når du har nettmøter med en kollega, kjæreste, psykolog eller andre. I enkelte land er det visstnok ikke lov uten samtykke. Uansett bør man av høflighet før møtet starter fortelle at man tar bilde hvert femte sekund av samtalen, da får den andre personen mulighet til å slå av sitt kamera.
Ta på din egen maske først
Siden både sikkerhet og personvern er under press, kan du som forelder sette av tid til å forstå slike temaer bedre. Deretter har du sjanse til å hjelpe barna. Hvilke innstillinger bør være slått av eller på? Er det greit å låne bort PC-en til en venn?
Spør så kommunen om de lokale skolene kommer til å få en Recall-funksjon på alle elevmaskiner. Spør også om læreren kan se netthistorikken til barnet ditt. Det kan hende at skolen har tilgang til mer privat informasjon fra barnet ditt enn det du har.
Når du vet mer, kan du gi råd til barnet ditt om personvern og sikkerhet.
Man blir aldri utlært innen personvern og sikkerhet, for det er hele tiden nye tjenester på markedet. Og det er også en del tåkelegging, derfor må man ofte stille oppfølgingsspørsmål for komme til bunns. Når en leverandør sier at en funksjon er kryptert og dermed sikker, kan det hende at funksjonen ikke alltid er kryptert. Og når noen sier at det er installert barnefilter på maskinen, kan det hende at filteret kun virker i én bestemt nettleser eller i én bestemt søkemotor.
(Hovedbilde øverst: Foto: Shutterstock / Green Elk.)
Les også
Personvern og retten til privatliv