Meta lar kunstig intelligens trene på dine innlegg

SLIK KAN DU PROTESTERE: Meta trener sine KI-er på dine tekster, bilder og videoer på Facebook, Instagram og andre Meta-plattformer. Du kan protestere, men det er ikke sikkert at Meta tar protesten til følge. Hva er i tilfelle fordelene eller ulempene ved slik KI-trening som foregår på dine innlegg?

Meta skriver på sine nettsider om hvordan deres KI trener seg opp:

«Vi bruker også informasjon som er delt i Metas produkter og tjenester. Denne informasjonen kan for eksempel være innlegg eller bilder og bildetekster. Vi bruker ikke innholdet i dine private meldinger med venner og familie til å trene opp KI-systemene våre.»

Kanskje har KI-en allerede ha vært innom alle dine bilder, videoer og tekster. Og barnas bilder, videoer og tekster. I tilfelle hjelper det lite å protestere.

Tåkete e-post

Advokatene som jobber i de store sosiale mediene er mestere til å tåkelegge. Se denne overskriften som ble sendt på e-post til Instagram-brukere i blant annet Norge: «Vi oppdaterer våre retningslinjer for personvern i takt med at vi utvider KI hos Meta.»

Man får nesten inntrykk av at personvernet er i ferd med å bli bedre. Så da trenger du ikke lese resten av e-posten. Men egentlig handler e-posten om at Meta kommer til å la sine KI-er trene på alt du har lagt ut offentlig på Facebook, Instagram og så videre, altså alle kontoer som du måtte ha i Meta-familien.

Meta legger opp til at du kan protestere mot dette, men selskapet skriver også i e-posten: «Hvis protesten din etterkommes, tar vi hensyn til den fremover.» Med andre ord har du null makt, alt bestemmes av Meta.

Ønsker du å være sikker på at Metas KI ikke trener på dine innlegg, må du slette kontoen eller slette de fleste innleggene. Men kanskje er det allerede for sent, for Meta skriver i presens «Vi bruker…». Treningen er altså allerede i gang.

Ulemper ved at KI trener på dine innlegg
  • KI-trening kan føre til at biter av dine innlegg dukker opp i KI-tekster, KI-bilder og KI-filmer. Noe om deg kan i teorien bli satt i en negativ sammenheng.
  • Du får ikke noe penger når Meta vil trene på dine innlegg, selv om Meta kommer til å tjene penger i etterkant.
  • Meta gjør det tåkete og vanskelig å nekte.
Fordeler ved at KI trener på dine innlegg
  • Det er bra at KI-er trener på mye data, det kan være til hjelp for mange når de senere ber KI-ene utføre oppgaver. Det er også bra at KI-er trener på norske tekster, slik at KI-ene svarer bedre om norske forhold.
  • Meta vil tjene mer penger med en bedre KI, det er bra for aksjeeierne i det minste.
Søksmål om KI-bilder og KI-tekster

I 2023 skrev Barnevakten om bildebyrået Getty Images som oppdaget sin egen logo på et KI-produsert bilde. Getty Images saksøkte et KI-selskap for brudd på opphavsretten. Vi har også omtalt at New York Times gikk til søksmål mot et annet KI-selskap, fordi KI-en ikke bare hadde lest enorme tekstmengder fra avisen, men også hadde tatt kopi av tekstene og viste frem kopiene når folk brukte KI-en. Det har vi skrevet om her og her (se mellomtittel AI og søksmål).

KI-teknologien fremstilles gjerne som at den kun trener for å etterape eller forstå, og at den ikke kopierer direkte. Men det viser seg at teknologien også kopierer.

Gjør det vanskelig å si nei

Meta sender altså ut en e-post til sine brukere om KI-trening. Vær forresten litt forsiktig før du klikker deg videre i e-posten, for det kan hende at du har fått en svindel-e-post som surfer på bølgen av alle som får slike e-poster fra Meta for tiden. Hold musepekeren over lenken i e-posten slik at nettadressen vises i et eget vindu, da vil du se om du kommer til å bli sendt videre til Meta.

Klikker du deg videre fra en ekte e-post, kommer du til et protestskjema.

Du kan også gå rett til skjemaet her. Du må være innlogget på Facebook for å fylle ut skjemaet. Har du ikke Facebook, men Instagram, kan du bruke dette skjemaet.

Kanskje blir du bedt om å oppgi fødselsdatoen på nytt. Så må du velge land (Norge) samt skrive inn e-postadressen din.

Deretter krever Meta at du forklarer hvorfor du nekter. Ganske frekt, vil noen si. Det burde ha holdt at du bare krysset av i en nei-rute. Men Meta skriver: «Fortell oss hvordan denne behandlingen påvirker deg.» Her må du skrive noe, ellers er det umulig å sende inn skjemaet.

Mange vil nok falle av protestskjemaet når man må forfatte en begrunnelse, slik er det når man står overfor en hinderløype.

Begrunnelsen din kan i Metas øyne ikke være bare «Hold dere unna tekstene mine!» Nei, du må forklare hvordan KI-treningen påvirker deg. Vel, da kan du faktisk skrive «Jeg blir sur og sint!», da har du forklart hvordan KI-treningen påvirker deg.

Men når skjemaet krever en begrunnelse, skaper det inntrykk av at Meta vil blåse i protesten din dersom begrunnelsen er for svak. Og det er nettopp det Meta skriver i e-posten: «Hvis protesten din etterkommes…».

Det betyr at du må skrive en god begrunnelse. Det er uklart hva slags begrunnelse som vil aksepteres av Meta. Er det personvernet du må skrive om? Eller er det mulig økonomisk tap? Overskridelse av opphavsrett? Eller må du nevne andre ulemper for deg?

Muligens stiller du sterkere dersom du for eksempel er kunstner og deler bilder av dine malerier på Facebook eller Instagram. Da kan du skrive at du kan tape inntekter fra din virksomhet dersom KI kopierer din kunstneriske stil. Det samme gjelder dersom du skriver dikt. Det er lettere å forklare risikoen for et eventuelt økonomisk tap hvis du er utøvende kunstner. Men det samme gjelder for så vidt også hvis du gir råd og tips innen et bestemt tema eller kanskje skriver om lokalhistorie eller noe slikt. Dersom folk ikke lenger trenger å oppsøke deg for underholdning eller informasjon fordi KI-en kopierer deg eller etteraper deg, da er det en ulempe for deg, for du mister følgere, påvirkningskraft og mulige inntekter.

Men hva hvis du ikke er kunstner? Her er et forslag til hva du kan skrive:

«Det er allerede bevist at teknologien KI ikke bare trener på data, men også kopierer data. NY Times startet søksmål mot et KI-selskap om dette. Og et bildebyrå har sett sin egen logo dukke opp på KI-genererte bilder.  Kunstneres unike penn er blitt kopiert, noe som gjør at kunstnere taper inntekter. Med KI-trening er det risiko for at det samme kan skje med mine tekster, filmer og bilder. Jeg kan tape fremtidige inntekter. Når man kan se at logo fra et bildebyrå samt lange avsnitt fra en avis kan dukke opp i KI-genererte produkter, betyr det at store eller mindre biter fra mine bilder, tekster eller filmer også kan dukke opp i KI-genererte produkter. Da kan noe som er identifiserbart med meg blitt tatt ut av sin sammenheng og kobles til noe jeg ikke støtter eller som vil sette meg i et uheldig lys eller som kanskje har noe med personvern å gjøre. Derfor gir jeg dere ikke tillatelse til å trene deres KI på noen av mine kontoer i Meta-familien.»

Ønsker du en kortere begrunnelse, kan du skrive: «Det er risiko for at jeg taper fremtidige inntekter. Fare for svikt i personvernet. Jeg kan bli satt i et dårlig lys.»

Meta skriver så før det neste åpne feltet: «Oppgi ytterligere informasjon som kan hjelpe oss med å gjennomgå innvendingen din.»

Igjen får man inntrykk av at dersom innvendingen din ikke er bra nok i Metas øyne, så vil selskapet kjøre over din protest, for selskapet vil «gjennomgå innvendingen din».

Sannsynligvis er det kunstig intelligens som vil lese din begrunnelse og avgjøre om den er god nok.

Du behøver ikke skrive noe i det nevnte feltet, for det er valgfritt. Men du kan eventuelt skrive følgende (en slik tekst er kun for din egen psyke, den vil neppe gjøre noe inntrykk i globalt selskap som Meta):

«Hvis jeg ønsker å trene kroppen min ved å løpe rundt i Metas gymsal eller korridorer, vil dere opplagt kreve leieinntekter av meg eller nekte meg trening, selv om jeg trener om natten uten å forstyrre noen. Og hvis dere ønsker å trene deres KI på mine bilder, tekster og videoer, ønsker jeg på samme vis å kreve leieinntekter av dere eller nekte dere trening. Verre er det ikke. Dere har økonomiske motiver for å bruke mine data til å trene på og dere vet at dere er i vanskelig juridisk landskap siden dere gir meg anledning til å nekte. Send meg gjerne et økonomisk tilbud, så skal jeg vurdere å gi dere tillatelse dersom tilbudet er godt nok. Jeg må veie tilbudet opp mot ulempene og risikoen.»

Du vil neppe oppnå noen reell dialog med Meta. Det er ikke noe kontakt-info i protestskjemaet og e-posten er utstyrt med «no reply».

Barnevakten sendte inn tekstforslaget over og fikk dette svaret etter ett minutt:

Det er ikke lett å vite hvilke ord i protesten som trigget Metas datasystemer til å si at protesten tas til følge.

Gjelder ikke private meldinger

Meta lover at deres KI ikke skal trene på dine private meldinger. Man kan spørre hvorfor. Meta nevner ingen ulemper for deg ved at deres KI skal trene på alle dine innlegg som er delt offentlig eller i grupper. Dersom det ikke er noen ulemper der, da er det vel heller ingen ulemper ved at KI-en trener på dine meldinger? Her bør Meta forklare hva som er risikoen ved at deres KI trener på dine meldinger. Og så kan du vurdere om forklaringen også gjelder dine åpne innlegg.

(Barnevakten har spurt Meta om hva som eventuelt er risikoen ved at deres KI trener på private meldinger, men har ikke fått svar.)

Protesten gjelder uansett bare delvis

Meta skriver også: «Vi kan fortsatt behandle informasjon om deg for å utvikle og forbedre KI hos Meta, selv om du protesterer eller ikke bruker produktene og tjenestene våre. Dette kan for eksempel skje hvis du eller informasjon om deg
– dukker opp i et bilde som deles i produktene eller tjenestene våre av noen som bruker produktene eller tjenestene våre
– nevnes i innlegg eller bildetekster som noen andre deler i produktene eller tjenestene våre»

Hva med tenåringene?

Selv om du eventuelt synes risikoen er lav og at du egentlig ikke bryr deg om at Meta trener sine KI-er på dine innlegg eller din tenårings innlegg, kan du likevel utføre protesten for å lære tenåringen å være bevisst både når det gjelder personvern, KI og økonomi.

Oppdatering 1. juni 2024: Nå har også NRK skrevet om saken og opplyser at KI-treningen starter 26. juni.

Oppdatering 5. juni: Stadig flere skriver om denne saken, også Datatilsynet som stiller seg tvilende til Metas oppførsel. Datatilsynet skriver at du ikke behøver å skrive en lang begrunnelse. «Det kan for eksempel være fordi du er bekymret, fordi du synes det er ubehagelig eller fordi at du ønsker å ha kontroll over innholdet ditt. Du trenger ikke å skrive langt eller med formelt språk.» Datatilsynet har selv testet skjemaet, og da ble protesten tatt til følge i løpet av sekunder. Det tyder på at også kortere protester vil bli akseptert.

Les også

Barnevaktens startside om kunstig intelligens

Slik sletter du kontoen i sosiale medier (Husk at du i en del sosiale medier kan laste ned alle bilder og innlegg i én stor pakke før du sletter kontoen.)