Animal Crossing: New Horizons

Nintendo Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 3 år.

ANMELDELSE: Reis til en øde øy, bygg et hjem, få venner og utforsk omgivelsene. Nintendo perfeksjonerer Animal Crossing-serien i deres siste utgave.

Animal Crossing er en serie med spill som stammer tilbake til tidlig 2001 og Nintendo 64-konsollen.

I den nyeste utgaven av spillet forlater man hverdagens stress og mas for å dra ut på besøk til en øde øy. Her kan man utforske dyrelivet, bygge et hjem, samle råmaterialer og lage gjenstander, og bli kjent med andre øyboere.

Ellers så kan man tilbringe late dager med en fiskestang, fange insekter og kultivere frem flotte blomster i hagen.

Animal Crossing: New Horizons

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Simulering
Utvikler: Nintendo
Utgiver: Nintendo/Bergsala AS

Sjangeren er en blanding av simulator og rollespill. Animal Crossing har samtidig en åpen slutt og er helt fri for stressende tidsfrister og gjøremål. I stedet er man i stor grad fri til å skape sin egen spillopplevelse. Man kan enten spille alene, eller sammen med opptil fire personer på en konsoll eller med andre på nett.

Så dette er absolutt en sosial opplevelse dersom barna vil spille sammen med søsken, venner eller foreldre!

Animal Crossing begynner med at man lager en egen spillfigur. Her kan man endre utseende som hårfasong, hudfarge, kjønn og navn. Det er en typisk Nintendo-greie med at man navngir spillfigurene også blir man på den måten en del av historien. Ikke minst når andre karakterer i spillet henvender seg til deg med ditt navn.

Etter hvert setter man ut på en reise til øya man skal bo på. Man kan velge blant ulike typer landoppsett og det er mulig å navngi øya etter eget ønske. Det er også mulig å velge del av kloden, og spillet foreslår den du bor på. Noe som også gjør at spillets årstid faktisk gjenspeiler der du bor. Så er det vinter på din kant av landet, skal det også være vinter i spillet.

New Horizon har også et tidsur som samsvarer med ekte tid. Dette påvirker blant annet hvilke insekter og fisker som er aktive. Spillet har for øvrig et bibliotek som katalogiserer dine dyrefunn, og dyr/insekter i spillet er tatt fra virkeligheten.

Animal Crossing kan på sett og vis beskrives som et survival-spill, men satt til et rolig, ufarlig og behagelig tempo. Man starter med veldig lite, og vandrer så rundt på øya på jakt etter ressurser for å bygge nødvendige gjenstander og hjelpemidler.

Man drar heller ikke alene til øya. Det hele skjer gjennom Tom Nook og nevøene hans – som er et slags reiseselskap som byr på en opplevelsespakke – «Nook Inc. Deserted Island Getaway Package».

På øya har man også mentorer som gir veiledning underveis slik at man lærer det grunnleggende – sette opp telt, lære å bygge enkle redskaper, bruke mobilapplikasjoner for å navigere rundt på øya osv.

Ved å riste på et tre får man epler som kan selges i butikken eller brukes som mat. Og samme handling gjør også at grener faller ned som kan brukes til ulike formål. Ved å få tak i oppskrifter kan man kombinere ingredienser til alt fra fiskestenger til vannkanner. Ellers er det mulig å få tak i stein, jern, leire og til og med ugress. Det som er overflødig kan selges i den lokale butikken.

Det blir en syklus på å gå ut og hente ressurser for så å bygge ting. Etter hvert kan man ende opp med en flott hage, bålplass, hus, gjerder, møbler og mye mer. Fra enkle kår kan man få til nokså spennende byggverk bare man tar tiden til hjelp. Etter hvert kan man bygge ut landskapet med butikker, broer og museum for eksempel. Eller så kan man til og med endre på terrenget ved å flytte på elver og lignende (blir tilgjengelig senere ut i spillet).

Men alt dette skjer i et rolig tempo. Det er ingen som dytter på og plager eller truer deg. Man kan gjøre litt her og litt der, eller roe helt ned med sideavsporinger. Og det er det som er så flott med Animal Crossing: Roen – ikke ulikt opplevelsen man får i spill som Stardew Valley for eksempel.

Dette er dessuten et spill som byr på stor kreativitet. Det er for eksempel et eget verktøy for å designe mønstre som kan brukes på klær og interiør. Dette er et slags tegneprogram i enkelt format. Her kan barna bruke teknikker som speiling og symmetri, symboler og ulike farger. Enkle fargeleggingsteknikker kan bli til avanserte mønstre. Så her er det et aspekt av matte bygget inn i spill!

Man kan også gå løs på et interiør-modus når man er inni hjemmet sitt. Som gjør det enkelt å flytte på og plassere møbler.

Spillet lar også barna få bruke regneferdigheter.

Det kan være å se antall av råvarer som må til i en oppskrift, eller kjøp og salg i den lokale butikken i spillet. Man må også håndtere tilbakebetaling av lån (reisekostnader) og lån til å bygge eget hjem. Og spillet har en egen valuta som man må holde styr på.

Grafikken må også nevnes. For spillet ser virkelig flott ut med et perspektiv som er sett skrått ovenfra. Trærne er nydelige med blader som svaier i vinden, bølger som slår inn mot stranda og vann som beveger seg i elver. Ellers er spillfigurer og dyreliv pent animert og møblement og gjenstander er fargerike og detaljerte.

Dette ser flott ut!

Blander man dette med avslappende musikk og tid tilbrakt med fiskestang ved vannkanten mens bølgene bruser, så er dette en avslappende opplevelse. Eller rett og slett det å vandre rundt og se på alt det flotte man har bygget. For det krever jo faktisk sitt å samle oppskrifter, finne nødvendige ressurser og så plassere ut flotte verk.

Animal Crossing er et spill man kan bruke mye, mye tid i, uten å stresse! Konseptet kan minne litt om å drifte et akvarium der man ser på liv og røre og legger til litt nytt for hvert besøk. Samtidig er neppe dette et spill man tilbringer mye tid i om gangen. Heller i doser. Siden spillets tid følger ekte tid, er det visse ting man ikke får gjort før dagen skifter om. Det kan være påfyll av ressurser, planter som skal vokse eller gjenstander som venter på å bli bygget. Animal Crossing er derfor heller et spill man besøker om igjen og om igjen.

Og det er kanskje det som gjør Nintendo sin konsoll så unik. Den byr på en spillopplevelse som bare er sin egen greie. Karakterene man møter i spillet er velkomne, hjelpsomme og hyggelige. De heier på din fremgang og det du gjør. I Animal Crossing er det rom og ro for å prøve seg frem uten å være redd for å feile.

Det å heie på hverandre og være en del av et samfunn blir løftet fram i spillet. Og selv om man begynner i det små i spillet, så kommer flere beboere til øya og ber om din hjelp til ulike formål. Og en liten øye blir fort et stort og travelt samfunn.

Egnethet

Animal Crossing: New Horizons er gitt anbefalt aldersgrense av PEGI fra 3 år. Altså den laveste aldersanbefalingen.

Spillet er fritt for vold og ufint språk. Men det er mulig å spille på nett og her kan barn bli utsatt for ufint språk. Spillutviklerne har allikevel implementert advarsler mot at brukerne skriver banneord i navn, på tekstplakater , i chat eller tegner mønstre med ufint/trakasserende innhold.

Ellers fremmer spillet gode holdninger om vennskap og det å delta i et samfunn. Man kan hjelpe andre fiktive karakterer i spillet og det er mulig å være kreativ ved å lage gjenstander og tenke design når man innreder eget hjem. Ellers er det mulig å jobbe med regneferdigheter og grunnleggende forståelse for handel når man kjøper og selger ting i spillet.

Karakterene man møter på i spillet har også en hyggelig og positiv tone. Så dette er gjennomgående et lystbetont spill som sprer glede!

Med nettspill er det mulig å besøke andres øyer og få besøk. Spillernavn, tekst på plakater og lignende kan være synlig for andre på nett.

Man kan rapportere spillere som oppfører seg ufint, og det er mulig å begrense tilgang/besøk til egen øy ved å sette opp en adgangskode.

Man bør også være obs på at selv om man har flere brukere på en Switch-konsoll, så deler alle samme øy i spillet. En funksjon som kan føre til at medlemmer av husstanden samarbeider om å utvikle omgivelsene, eller så kan det føre til uenighet og søskenkrangling.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder.

3-6 år: Selv om spillet er intuitivt og relativt enkelt å plukke opp, så kan det være utfordrende å mestre for de yngste i denne aldersgruppen. Man må kunne navigere menyer, følge oppskrifter og bevege seg i et landskap. All tekst er dessuten på engelsk.

7-11 år: Spillet byr på en grunnleggende opplæring (engelsk tekst). Animal Crossing har ikke alltid klare retningslinjer eller tydelige oppgaver som skal håndteres. I stedet må man iblant finne veien frem selv.

12-15 år: Eldre barn og ungdom kan få utfordringer ved å bryne seg på større byggeprosjekter. Spillet er ikke vanskelig i seg selv, men byr på fri utforsking og kreativitet på samme måte som i Minecraft. Man bestemmer i stor grad sine egne utfordringer.

16+: Også ungdom og voksne kan få utbytte av dette spillet.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser