Stardew Valley

Switch/PS4/Android/Linux/Xbox One/iOS/macOS/Windows. Barnevakten anbefaler dette spillet fra syv år.

Stardew Valley er et kritikerrost spill som handler om å så og høste avlinger på egen gård samtidig som man blir kjent med omgivelsene og lokalbefolkningen. Barnevakten anbefaler dette spillet fra syv år.

Det idylliske livet på landet. Bort fra støy og eksos. Solen skinner og avlingene gror etter dagevis med hardt arbeid. Det er konseptet for Stardew Valley.

Starten av spillet viser at hovedpersonen er blitt lei av jobben som er preget av rutine og konformitet. Lykken snur når man finner ut at man har arvet gården til bestefaren. Når bussen kommer frem oppdager man et lite gårdshus omringet av ugress, stein og annet rusk.

Sakte, men sikkert luker man bort ugress, kutter ned trær og fjerner stein for å gi rom for nytt liv. Man har et verktøy for alt som skal fjernes, og det man kutter ned gir også ressurser som man kan bygge med i retur.

Ellers må man inn til den lokale bebyggelsen for å handle frø og andre hjelpemidler. Det er også et helt spekter av folk som bor her og som man kan bli kjent med. Om man vil, kan man bli venner med og hjelpe menneskene som bor her. Og fra vennskap kan det også bli romantiske forhold med beboerne.

Stardew Valley er en blanding av gårdssimulator kombinert med muligheten til å utforske landsbylivet. Her kan man plante frø, vanne og til slutt høste inn grønnsaker og frukt. Det er mulig å bygge gjerder og stier. Etter hvert kan man også kjøpe dyr som kuer og høner som gir melk og egg. Fra manuelt arbeid er det også mulig å etter hvert bygge innretninger som gjør gårdslivet lettere. Man kan også fiske og gå ut på leting etter mer sjeldne ressurser.

Det finnes også her et værsystem basert på sesonger i spillet. Her veksler det mellom regn, sol og snø. Det er også mulig å innrede selve huset på gården sin med ulikt møblement.

Spillet generelt er bygget på en prosess der man samler inn ressurser og så kombinerer en eller flere ingredienser for å bygge det man ønsker, såkalt «crafting». Derfor må man stadig lete etter og samle inn nye ressurser som man finner i omgivelsene sine.

Det er også mulig å selge det man produserer i de lokale butikkene og inntjente penger kan man bruke til å kjøpe nye frø, dyr og andre ting man ønsker fra butikkene.

I tillegg er det et rollespill her der man vandrer omkring og snakker med lokalbefolkningen. Disse har alle personligheter og unike historier. Noen trenger hjelp til både det ene og det andre. Din innflytelse og fremgang kan også bli brukt til å bygge opp lokalmiljøet.

Stardew Valley

Format: Switch/PS4/Android/Linux/Xbox One/iOS/macOS/Windows
Sjanger: Simulator
Utvikler og utgiver: Eric Barone/Sickhead Games

I starten av spillet kan det meste virke overveldende. Hvor skal man gå og hva skal man gjøre? Spillet er lite intuitivt og gir minimalt med opplæring ved oppstart. Spillfiguren er dessuten sårt avhengig av hvile og mat så i begynnelsen går progresjonen sakte. Dette kan virke kjedelig og uoverkommelig i begynnelsen.

Fra minimalt med ressurser og vekst blir allikevel gården større. Jo mer man høster jo mer tjener man inn slik at man kan utvide gården. Det er ingen bestemt retning her. Man velger i stor grad selv hva man vil bygge og hvem man vil prate med i spillet.

Denne retningsløsheten kan virke frigjørende for noen, forvirrende for andre. Spillet er av typen «sandbox» som altså dreier seg om spill der det i stor grad er frihet til selv å påvirke egen spillopplevelse. For noen kan spillet virke kjedelig og repetitivt, for andre er gårdslivet fantastisk med roen og gleden av å se alt omkring seg yre av liv og vokse til.

Med nydelig, fargerik grafikk er det mye å se og timevis med aktiviteter i dette spillet her. Man kan oppleve seg selv som en meningsfull bidragsyter når man deltar i lokalbefolkningens aktiviteter og gjøremål. Det er mange i samfunnet som bygger bånd med hverandre og som jobber hardt for å hjelpe til i nærmiljøet.

Spillet passer derfor ypperlig for barn som liker Minecraft-lignende spill. Her kan man sette kreativiteten løs og dyrke frem alt det hjertet måtte ønske. Husk å vann plantene, gi mat til dyrene og gi deg selv litt hvile iblant. Og nyt utsikten når gården vokser fra et slitt, lite bygg til et massivt sted med alt mulig som gror og vokser!

Egnethet

Stardew Valley har fått anbefalt alder fra 7 år fra PEGI. Begrunnelsen fra PEGI er at spillet iblant inneholder milde former med ikke-realistisk vold mot menneskefigurer. PEGI mener derfor at spillet ikke er egnet for barn under syv år.

Spillet har en gjennomgående lystbetont og hyggelig stemning basert på de fargerike bildene, humor og enkel, men samtidig vakker grafikk.

Merk at man kan fremstille diverse former for alkohol i spillet. Det er også mørke grotter i spillet der man kjemper mot uhyrer med våpen. Men alt dette er vist i enkel grafikk og på en mild måte.

Ellers er det mye å lære i dette spillet her. Man må håndtere ressurser, holde telling på inventar, regne for å se om man har nok materiale for å bygge det man ønsker og mer. I tillegg er det mye å lære om ansvar og det å ta hånd om dyr og avlinger. Ikke minst når man hjelper lokalbefolkningen med forskjellige gjøremål.

Spillet har også et eget økonomisk system og et aktivt sosialt liv som påvirkes av dine handlinger.

Ikke minst kan barn lære mer om hva som må til for å få grønnsaker til å vokse (forberede jorda, så, vanne, sol, høste) og dyrestell.

Merk at spillet har mulighet for flerspiller på nett. Man kan invitere en venn ved å sende en kode. Da kan man samarbeide på en og samme gård. Det er muligheter for enkel chat med tekst.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7-11 år: Spillet er overkommelig for denne aldersgruppen, men kan være vanskelig ved oppstart. Det krever tid og tålmodighet for å finne ut av de mange gjøremålene og byggemulighetene i spillet. Man får minimalt med instruksjoner og må i stedet i stor grad finne veien selv. Det er også et menysystem og inventar som kan virke knotete for noen.

12-15 år: Stardew Valley kan også oppleves som meningsfylt for denne aldersgruppen. Med tid og tålmodighet vil man forstå prosessen i spillet. Grad av utfordring velger man til en viss grad selv avhengig av hvordan man bygger ut gården sin og hva man velger å gjøre i spillet.

16+: Spillet har også stort underholdningspotensial for ungdom og voksne. Her er det mye å se og mye å gjøre og hemmelige skatter som man kan lete etter.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten