Ori and the Will of the Wisps

Windows/Xbox One. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 7 år.

ANMELDELSE: Årets vakreste spill? Her får man en blanding av gåteløsning, action og nydelige bilder som er tegnet for hånd.

Ori and the Will of the Wisps er det andre spillet i en serie der vi møter ånden Ori og vennene hans. Spillet byr på en blanding av gåteløsning og «plattforming» – som altså er en sjangertype der man skal hoppe og klatre og finne vei i omgivelsene.

Spillet er tilgjengelig til Xbox One og Windows og har et perspektiv som er sett fra siden. Det forrige spillet i serien, Ori and the Blind Forest, samlet mer enn femti priser og nominasjoner, blant annet BAFTA Games Award «for kunstneriske prestasjoner».

Oppfølgeren er minst like vakker og bryter grensen mellom det som kan kalles spill og kunst.

Ori and the Will of the Wisps

Format: Xbox One/Windows
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Moon Studios
Utgiver: Microsoft Studios

Spillet starter i skogen Nibel hvor vi blir introdusert for både Ori og følgesvennene Gumo og Naru. Et nytt liv har kommet til landet med uglebabyen «Ku». Tatt imot som et nytt familiemedlem, byr Ori og vennene på trøst, omsorg og ly.

Historien fortelles uten replikker. Men det er mye følelser som blir formidlet med musikk, mimikk og dyrelyder.

Etter hvert kalles Ku mot himmelen. Men en skade i vingen forhindrer evnen til å fly. Ori finner en fjær og kompaniet hjelper til med å feste den som en protese. Så drar Ori og Ku høyere enn noen gang, men treffer en storm som gjør at de to blir adskilt.

Ori må da ut på eventyr for å få uglevennen trygt hjem igjen.

Will of the Wisps er definitivt et av årets vakreste spill. Spillverdenen ser ut som om den er tatt rett ut fra en eventyrbok. Til tross for at perspektivet er todimensjonalt, er bildet fylt med dybde både i for- og bakgrunn. Dette er motiver som er tegnet for hånd og minner om å være på et kunstgalleri. Spillet har mye til felles med spill som Unravel for eksempel.

Med musikk og animasjoner kommer spillmediet til sitt rette og gir liv til hele verket.

Nydelig lek med farger og kontraster i lys ledsages av musikk som er stemningsfull med vokal, strengeinstrumenter og piano. Dette høres rett og slett flott ut! Å se vann speile seg i lyset av en solnedgang, for så å se trær og blomster svaie i takt med vinden – er majestetisk. Så kommer motsetningen i mørkere og mer dramatiske partier.

Det er som å se det beste fra Disney-Pixar-filmer formidlet i spill-form.

Will of the Wisps byr på en blanding av gåteløsning og «plattforming». Det betyr at man må finne spaker for å sette igang mekanismer, lete etter nøkler for å åpne dører og flytte på gjenstander for å nå nye steder.

Spillverden er også litt av en labyrint med skjulte veier, skatter og hemmelige steder som kan bli oppdaget. Blant annet finner man evnerike trær som kan gi Ori nye evner som å kunne hoppe ekstra høyt, få nye våpen eller lære å helbrede seg selv.

Heldigvis har man et kart til hjelp som kan støtte i å vise veien. Fordi spillbrettet blir litt uoversiktlig til tider og det er fort gjort å gå seg bort. Da er det fint å kunne skru på «sporing» som viser nylig besøkte steder på kartet, noe minner litt om brødsmuler som blir etterlatt for å vise vei tilbake igjen.

Spillet har også et kampsystem. Ori får blant annet et lyssverd for å angripe fiender med, bue en åndekule som angriper fiender og mer. Skurkene består av ulike, farlige dyr og planter. Etter hvert møter man også på større, skumlere dyr.

Derfor må man tenke på forbruk av både energi og helse for å overleve. Dette samler man inn på spillkartet. Åndekuler kan også brukes som valuta for å kjøpe gjenstander og oppgraderinger. Og man møter stadig på vennlige spillfigurer som trenger hjelp med ulike formål.

Will of the Wisps er et nydelig spill og kan sammenlignes med å se eller lese en eventyrhistorie i film- eller bokform. Men gjennom det som er unikt med spillmediet kan man altså her styre hovedpersonen og på den måten bli en del av historien.

Spillet er absolutt utfordrende. Fiender biter ifra seg og for de som ønsker å utforske det som kan, finnes det belønninger og skatter i vente. Ellers er det mulig å justere vanskelighetsgraden enten opp eller ned.

Musikken er nydelig og stemningsfull og det visuelle sier seg selv. Det er tider der man stopper opp og stirrer på lys som skinner gjennom trærne, blomster som svaier eller noe annet flott i bakgrunnen. Og spillet er såpass rolig og temperert at det er tid og rom for det. Samtidig er spillet absolutt vanskelig nok til at man får en mestringsfølelse når man løser en hindring eller overvinner en tøff fiende!

Kampsystemet er også brukbart og byr på action for de som ønsker det. Her hjelper det ikke å kun slå fra seg. Man må dukke unne fiendtlige angrep og bruke et bibliotek av hjelpemidler på en taktisk måte.

Og det er en flott spillverden å leve seg inn i som forteller om vennskap, heltemot, omsorg og sorg.

Egnethet

Ori and the Will of the Wisps er gitt anbefalt aldersgrense av PEGI fra 7 år og er merket med vold og redsel.

Spillet byr på slåssescener mellom hovedpersonen Ori og fiendtlige skapninger. Det er ikke noe blod eller gørr, men det kan bli vist skade både hos Ori og på fienden. Man kan også skru av synlig skade inne i spillets innstillinger.

Ellers er det vakre scener, men også skumle scener med store, farlige dyr som går til angrep. Her er det musikk, mørke farger og en uhyggelig stemning som kan virke skremmende for noen barn.

Spillet har norsk tekst.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder.

7-11 år: Ori and the Will of the Wisps er intuitivt og byr på en opplæring i starten av spillet. Spillmekanikken flyter godt og man får norsk tekst både i form av instruksjoner og historiefortelling. Det er mulig å justere ned vanskelighetsgraden for de som ønsker en  enklere grad av utfordring.

12-15 år: Eldre barn og ungdom kan øke vanskelighetsgraden for å få flere utfordringer.

16+: Også ungdom og voksne kan få større utfordringer ved å bruke tid på å utforske hjørner og kanter på jakt etter skjulte skatter i spillet.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser