Unravel

Gåteløsning/plattform, PC/PlayStation 4/Xbox One, anbefales fra syv år

Dette er kanskje et av årets vakreste spill hittil. Bli med og opplev landskap inspirert av Skandinavia, i en fortelling som handler om selve livet. Anbefales for barn fra syv år.

Unravel er kanskje det lekreste spillet som er gitt ut hittil i år. Vi skal komme tilbake til denne påstanden, men først, la oss se litt på hva spillet egentlig dreier seg om. Handlingen begynner med en eldre dame, som virker noe trist og ensom. På vei opp i andre etasje i huset sitt, mister hun et stykke garn på gulvet. Få minutter senere kommer nøstet til live, nå som figuren Yarny. Og her begynner moroa for spilleren.

Yarny trasker og hopper gjennom stua, hvor alle møbler og omgivelser er lekkert gjengitt. Yarny er en uskyldig og likandes karakter, som viser alle emosjoner, til tross for at han bare er et garnnøste. I huset finnes en rekke fotografier av en familie, innrammet på de ulike rommene.

Fotografiene fungerer som nivåer i spillet, og Yarny kan gå inn i bilderammer for å gjenoppleve familiens minner. På den måten får vi se en livshistorie med minner som har både glede og sorg i seg. Dette er en vakker og rørende fremstilling om livet, og Unravel balanserer mellom å være kunst og underholdning til samme tid.

Dette spillet er virkelig vakkert. Karakteren besøker steder som varierer fra hagelandskap, til sjøen og så til mer dystre, forurensede områder. Hvert eneste nivå er pakket med detaljer, så det er mye som rører seg i bakgrunnen av dyre- og planteliv. Man blir ofte slått over hvor nydelig alt ser ut. Spillutviklerne leker også med sterke fargekontraster, og det visuelle er en kunstform i seg selv. La oss heller ikke glemme det nydelige lydsporet som følger spillet.

Unravel

Sjanger: Gåteløsning
Språk: Engelsk
Utvikler: Coldwood (Svensk)
Utgiver: ELECTRONIC ARTS LTD

Så til selve spilldelen. Dette går innenfor sjangeren «plattform», som har mye til felles med gode gamle Mario for eksempel. Man skal bevege seg fra a til å, og løse hindringer langs veien. Unravel byr på variasjon når det gjelder utfordringer. Det handler om å manipulere omgivelsene for å få progresjon.

En av de store lytene ved karakteren, er at bevegelsene begrenses av garnnøstets lengde. Derfor må han hele tiden fylle på med nytt garn langs veien. Garnet kan igjen brukes til å slenge seg fra sted til sted, nå høyder, bygge broer, trekke ting, og mye mer. Dette er et kreativt og utfordrende moment.

Unravel har blitt høyt priset av spillanmeldere. Barnevakten slenger seg på, og anbefaler dette som et utfordrende, kreativt og visuelt kunstverk for barn.

Egnethet

Dette spillet er mildt når det gjelder vold. Jo, det er noen instanser i møte med ulike dyr, og Yarny kan bli utsatt for elektrisk støt eller bli klemt av maskineri. Men generelt er dette et spill som egner seg godt for barn. Det finnes ingen tegn til blod eller gørr, og Yarny kommer alltid øyeblikkelig til live igjen.

Når det gjelder de emosjonelle bitene, så må man være klar over at dette er et følelsespreget spill. Handlingen tar for seg så vel triste som gode minner, og dette kan bli en rørende opplevelse for mange. Derfor kan det være godt å ha en forelder å prate med, som med andre typer fortellinger som kan vekke følelser. Spillet tar også for seg viktigheten av familiebånd og fremmer dette som tema.

Unravel kan virke frustrerende til tider når man ikke kommer over hindringer. Spillet krever tålmodighet, men er heldigvis intuitivt i lengden. Her er det nok av utfordringer og hjernetrim for både store og små.

Vanskelighetsgrad:

3-7 år: Under aldersgrensen

7+: Overkommelig for de yngste, men utfordrende, og krever tålmodighet til tider.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser