Slik er livet vårt på sosiale medier

To ungdomsskoleelever fra Sotra deler hvordan de bruker sosiale medier, og litt om mobbingen som kan foregå gjennom skjermen. Og hvis du lurer på hva alle kallenavnene ungdommen bruker betyr, så får du en forklaring her.

Foto: Privat
Kristin Erstad Villanger og Madelen Skorgen.

Teksten er skrevet av Kristin Erstad Villanger, klasse 9A ved Fjell ungdomsskule, og Madelen Skorgen, klasse 10D ved Tranevågen ungdomsskule

Inspo på Instagram

Ja, hva gjør vi ungdommer egentlig på Instagram? Noen følger over 1000 ulike kontoer, det vil si alt i fra Kim Kardashian til en medelev på skolen. Vi gjør så mye ulikt på Instagram og det er et stort press på å legge ut «inspo»-bilder (inspo er en forkortelse av inspirasjon). Det er et uendelig press på dagens ungdom. Vi har gjerne flere instagrambrukere. Vi har en som er offentlig der vi ligger ut «inspo»-bildene. Vi har også kanskje opp til to private brukere, en til de som du er venn, men ikke bestevenn med, og den siste er kun for de nærmeste. Vi følger ofte kjendiser, modeller eller forbilder. De som for eksempel driver med en idrett følger gjerne de som er på landslaget eller noen andre som er god i idretten.

Minst 500 snapper om dagen

På Snapchat er det et press på å svare vennene dine innen ett minutt, fordi hvis du ikke svarer så lurer den andre personen på om du er sur på han eller henne. Det er nok derfor en normal ungdom sender alt fra mellom 500 til 2500 snaps på en dag. Dette inkluderer to til tre fellessnapper som går til de personene du har dager med. Dager er hvor mange dager du og en venn har snakket på rad.

Det er mulig å lage grupper på Snapchat. Dette er ikke alltid like positivt, fordi det går an å lage grupper som kan brukes til baksnakking eller utestenging av andre venner. De utestenger ved å ikke inkludere alle i vennegjengen i gruppen og lage avtaler og så videre.

Tagger i meme

Facebook er jo kjent for å være det sosiale mediet som flest eldre bruker. Vi unge bruker det faktisk en del vi også, for det meste for å tagge hverandre i memes (en meme er et bilde eller video med en setning eller to som du kan relatere deg til).

Appen til Facebook som heter Messenger er den vi bruker mest. Noen bruker den til å baksnakke eller å krenke andre som enten er med i gruppen eller ikke. Vi vet om flere tilfeller der personer har blitt omtalt negativt uten at den personen som blir omtalt vet om det.

Vet du hva en snitch er?

Ungdommer har noen kallenavn som de kaller hverandre i hverdagen. De kaller hverandre ofte for ting de egentlig ikke mener.

  • Snitch betyr å sladre
  • Ditch betyr å ikke følge opp på avtaler
  • Bitch betyr å være slem
  • Hoe som betyr hore, men blir veldig sjeldent brukt og hvis det blir brukt så er det som oftest jenter som kaller hverandre det når de er sure på hverandre
  • Homse eller homo er et vanlig ord som har blitt til skjellsord blant gutter. De kaller hverandre det daglig

Vi er alle ulike

For at de voksne skal kunne hjelpe oss, så må de vite noe om hvordan vi kommuniserer på sosiale medier og i virkeligheten generelt. Vi er veldig forvirrende og det er vi klar over. Det er mye dere må lære om oss, selv etter denne lille gjennomgangen av ulike kalleord. Vi oppfatter ting ulikt og det gjelder alle. Noen har litt tykkere hud og blir ikke så fort såret, mens andre blir lett såret. Gutter bruker ofte «homo/homse» som noe negativt, selv om det ikke er sånn i det hele tatt, men de tenker ikke så mye over hvem som hører det og hvem som kan bli såret av det. Spesielt hvis det blir sagt direkte til personen. Ofte blir dette sendt over sosiale medier. Vi skriver mye mer på nettet enn vi snakker til hverandre i person.

Guttene er mer direkte

Gutter er mye enklere enn oss jenter. De gjør mye enklere avtaler og tolker ikke like mye som jenter. Et eksempel på det er når de skal planlegge at de skal spille fotball. De bruker ti minutter på å planlegge og hvis det er en som ikke kan tenker de bare at det var synd for den personen.

Gutter bruker ofte mere fysisk vold i forhold til jenter. Det er ikke like mye drama med gutter og etter de har kranglet eller vært uenig, så er de ferdig med det. Gutter utestenger av og til de også. Er det en person de ikke liker, men som for eksempel vil spille samme spill som de, kan de bare lage et lukket rom. Der inviterer de dem de vil ha inn, og så kan de chatte om ulike ting uten at noen andre vet om det.

  • Tar ting mindre seriøst
  • Gjør enkle avtaler
  • Tolker mye mindre
  • Bruker ofte fysisk vold
  • Stenger ut andre gutter via spill (lukkete rom)

Mye drama med jenter

Jenter lager mye mer drama ut av ting enn det som trengs. De overtenker alt på mange forskjellige måter.

Eksempel: Hvis det er en jente som sender en snap til en venninne: «Finne på noe?» og hun ikke får svar innen ett minutt, så begynner hun å lure på om venninnen er sur på henne. Og så begynner hun å bli irritert på venninnen fordi hun ikke svarer og sender mange snapper som: «Er du sur?», «Hva har jeg gjort?», «Halloooo?!». Og hvis da venninnen skriver at hun spiser middag, så blir hun som sendte snappen enda mer irritert siden hun prøver å finne på noe med venninnen, men venninnen ikke gidder, og så blir de sure på hverandre og det har blitt til en krangel.

Så jenter bruker heller mer psykisk vold enn fysisk vold. Jenter utestenger ved å ikke inkludere alle. Hvis det er fem jenter i en vennegjeng og fire av dem drar på kino, så utestenger de den siste som ikke blir invitert, og dette er veldig «normalt» for jenter å gjøre. I tillegg så legger de ut på Instagram og My Story på Snapchat: «Kino med verdens beste venner, ilu 2 the Moon and back <3» og da føler den personen som ikke fikk være med seg enda verre.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock.com