Tilpass PlayStation-konsollen til familien

Den populære spillkonsollen kan tilpasses til både store og små i hjemmet.

PlayStation 4 er en svært populær spillkonsoll blant barn og unge. Med innebygget nettbutikk, nettleser, apper for video- og ulike strømmetjenester, er konsollen i all realitet litt av en datamaskin. Her kan man i praksis komme inn på samme nettsider som med en ordinær PC eller smarttelefon.

Enten man er bekymret for at barna skal tømme kredittkortet i nettbutikken, eller hvis man ønsker å begrense tilgangen til dataspill med høy aldersgrense og annen type innhold, så er dette mulig med konsollens innebygde foreldrekontroll.

Lag ulike brukere for barn og voksne

Det første man bør gjøre er å lage en egen bruker for voksne som er hovedkonto. Dette vil fungere som en administrasjonskonto, der du som voksen har full kontroll over de ulike innstillingene på konsollen. Deretter kan man lage egne kontoer for barna. Man kan knytte en egen pin-kode til foreldrekontoen.

Slik gjør du det:

  • Gå inn på primærkontoen til PS4, eller lag en helt ny bruker hvis konsollen er ny
  • Gå til Innstillinger i toppmenyen
  • Velg Brukere
  • Gå inn på Påloggingsinnstillinger
  • Gå inn på administrasjon av passkode og velg ønsket pin-kode

Nå har du laget en hovedkonto som kun du har tilgang til. Neste steg er å lage egen konto til barna dine:

  • Gå til Innstillinger i toppmenyen
  • Velg Foreldrekontroller
  • Gå inn på Bikontoadministrasjon
  • Velg Legg til barn

Her kan man lage egne brukere som barna kan bruke. En egen fane som heter kan, lar deg begrense chat og meldinger, sette en månedlig bruksgrense for nettbutikken, og man kan blokkere brukergenererte medier (deling av videoer og bilder).

Begrens bruk av PS4-funksjoner

Inne på foreldrekontroller er det ytterlige funksjoner man kan sette opp.  Du må stille inn foreldrekontroll på hver enkelt konto som barna dine bruker. På denne måten kan du sette ulike begrensninger for hver konto, noe som er nyttig hvis man har barn i ulike aldre.

Først og fremst bør man finne frem til et passord kun du kjenner til. Man kan begrense tilgang til spill etter samme aldersgrenser som vi bruker fra PEGI i Europa, altså 3, 7, 12, 16 og 18 år.

Man kan også sette begrensninger etter alder når man spiller av Blu-ray og DVD på konsollen. Og man kan velge å ikke tillate bruk av VR, noe som er nyttig da aldersgrensen på VR til PS4 er på tolv år.

Man kan også hindre tilgang til nettleser, nettbutikk og apper for videostrømming, samt skru av muligheten til å opprette nye brukere og gjestepålogging på spillkonsollen.

Hvis man skal bruke det strengeste eksempelet, så kan barnet ikke lenger spille spill i biblioteket som har høyere aldersgrense enn angitt, det er heller ikke mulig å gå inn i nettbutikken, bruke nettleser, se på YouTube, eller chatte med andre.

Velg et sikkert passord for nettbutikken

Selv om barna våre er det mest dyrebare vi har, kan de også bli dyre i bruk hvis de slippes uhemmet løs i nettbutikken. Heldigvis har Sony implementert enda flere sikkerhetsinnstillinger som skal hindre nettopp dette. Man bør selvfølgelig velge et passord for pålogging i nettbutikken, som kun den voksne kjenner til. Videre bør stille det inn slik at passord må oppgis hver gang man skal kjøpe et spill eller et gitt produkt i Playstation Store:

  • Gå til Innstillinger i toppmenyen.
  • Velg Playstation Network/Kontoadministrasjon
  • Gå inn på Kontoopplysninger
  • Velg Lommebok
  • Gå så inn på innstillinger for kjøp

Her kan man huke av slik at det alltid stilles krav om passord når man kjøper et produkt i PlayStation Store.

Snakk med barna

Slike sikkerhetsinnstillinger er nyttige å vite om, og fornuftig å bruke jo yngre barna er. Samtidig kan det aldri erstatte dialog og sunn fornuft. Ha derfor alltid en prat med barna og lag gode avtaler om pengebruk i spill og kjøp i nettbutikken.

Det samme prinsippet gjelder ved tilgang til spill med høy aldersgrense og annet innhold som ikke egner seg for barn.

Les mer om foreldrekontroll på Playstations nettsider.