FIFA 18

30.000 kroner holdt ikke i FIFA!

– Det var litt av en øyeåpner. Hvis ikke den pengesummen jeg brukte er nok, hvor mye må da til, spør forsker Rune Mentzoni, som forteller om pengebruk og kjøp i spill som Fortnite og FIFA.

Rune Mentzoni, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnspsykologi på UIB.

Dataspill har blitt storbedrift og de mest kjente spillselskapene håver inn ikke bare millioner, men milliarder av inntekter, forteller Rune Mentzoni. En betydelig andel av pengestrømmen kommer fra såkalte «mikrotransaksjoner», hvor man betaler for gjenstander inne i dataspillene.

Det kan være kostymer i Fortnite, eller fotballspillere i FIFA, eller hjelpemidler i såkalte gratisspill som finnes til mobil og nettbrett, forklarer Rune Mentzoni, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnspsykologi på UIB.

– Hvis man ser på prisene på dataspill, så har de vært omtrent uendret de siste 20 til 30 årene. Samtidig har lønninger og levekostnader økt, og det er rimelig å anta at spillstudioer også har fått økte kostnader. Dette er snakk om store arbeidsplasser som bruker flere år på å utvikle spill. Med dette vokste det frem et behov for å tjene penger, og ideen om mikrotransaksjoner i spill dukket opp. I visse tilfeller kan det fungere helt greit der de som virkelig vil engasjere seg i et bestemt spill, kan bruke penger på det. I andre tilfeller tar mikrotransaksjoner av og blir for aggressivt, sier Mentzoni.

Fortnite, som er et svært populært nettbasert skytespill, er helt gratis å laste ned. Allikevel bruker mange store summer på valgfritt innhold i spillet som kan kjøpes for ekte penger.

– I dette tilfellet dreier det seg om kosmetiske oppgraderinger som ikke gir deg fordeler i spillet, men endrer utseendet til spillfiguren. Det som frister til kjøp er muligheten til å skape sin egen identitet i spillet. Man ønsker seg en karakter som skiller seg ut fra mengden, og i tillegg handler det om å krydre spillopplevelsen med å ha gjenstander i spillet som ser fine ut, sier Mentzoni.

I tillegg kan de «riktige tingene» i Fortnite være med på å gi status for vennegjengen man spiller med, forklarer Mentzoni.

– Sjeldne gjenstander og kostymer som er kostbare, kan gi status hos venner. Det gir ingen reelle fordeler i spillet, men er en måte å vise seg frem på slik som om man skaffer seg merkeklær eller en dyr smarttelefon i virkeligheten. En annen påvirkning kommer fra populære youtubere. Når barn ser kjente personer spille med kostymer på Fortnite-figurene sine, ønsker de seg det samme, sier Mentzoni.

Uendelig utvalg – man kan alltid kjøpe mer!

Nettbutikken i Fortnite fylles stadig med nye gjenstander og kostymer som kan kjøpes for ekte penger, forklarer Mentzoni.

– Før i tiden kjøpte man et spill og det var hele pakken man fikk. Dataspill i dag er dynamiske og endrer seg stadig. Fortnite får oppdateringer med nye moduser, endringer i spillverdenen, flere kostymer og andre merkbare endringer. Det gir et ønske om å bruke penger på å bli med på utviklingen. Så lenge spillutviklerne pøser på med nytt innhold, vil forbrukerne fortsette å strømme til og få lyst til å bytte ut det gamle med det nye, sier Mentzoni.

Fotballspillet FIFA er bygget på en litt annerledes måte og kjøp i spillets del, «FIFA Ultimate Team» (forkortet FUT), gir deg fordeler som gjør at du kan vinne flere fotballkamper og konkurranser, forklarer Mentzoni.

– Selv om man også kan spille store deler av spillet gratis, så trekkes mange mot konkurranseaspektet i FUT. Her konkurrerer man mot andre spillere på nett om å bli best i verden. Da må man først skaffe seg fotballspillere og bygge opp et fotballag for å bli virkelig god. Man må nesten bruke ekte penger for å kjøpe fotballkort som kan gi deg de beste fotballspillerne i dataspillet, sier Mentzoni.

Selv 30 000 kroner holdt ikke til FIFA

Rune Mentzoni forsket på pengebruk i dataspill, og mer konkret på hvor mye man måtte ut med for å få et solid fotballag i FIFA.

– Jeg brukte over 30 000 kroner på pakker med fotballkort i spillet. Jeg tenkte at det burde holde til å få de aller beste fotballspillerne og et topplag. Sluttresultatet etter hele pengestrømmen ga meg kun tre fotballspillere i det beste sjiktet. Men da gjenstod fortsatt åtte mann på banen som ikke nådde opp, i tillegg til innbytterne. Samtidig fikk jeg aldri tak i såkalte «legende-spillere» i FIFA, som er de aller beste i spillet. Det var litt av en øyeåpner. Hvis ikke den pengesummen jeg brukte er nok, hvor mye må da til?

Selv om man kan spille FIFA på vanlig vis og bygge opp et fotballag uten å bruke ekte penger, mener Mentzoni at det vil ta altfor lang tid og det vil i praksis være urealistisk å få et fotballag i toppsjiktet uten å bruke ekte penger.

– Og spillet er godt på å stadig komme med lokkende tilbud og varsler om at det nå er siste sjanse til å plukke opp den siste og beste kortpakken med fotballspillere. I realiteten er jo innholdet tilfeldig, og man får sjeldent de virkelig gode navnene i fotballverdenen, sier Mentzoni.

Gratisspill med forbehold

Det er heller blitt regelen enn unntaket at spillprodusenter i dag plasserer innhold i spillene som kan kjøpes for ekte penger, sier Mentzoni. Og gratisspill til mobil og nettbrett er særlig bygget etter denne modellen.

– Det er blitt vanskelig å ta seg betalt for spill til mobil og nettbrett. Forbrukerne er rett og slett ikke villige til å legge ut, og ønsker heller å laste ned gratisspill. Dermed er utviklerne blitt nødt til å tilpasse seg det. Resultatet er at en stor andel av spill til mobil og nettbrett er gratis å laste ned, men er samtidig utviklet på en måte som gjør at folk ønsker å bruke ekte penger på dem, sier Mentzoni.

Ofte dreier dette seg om at spillene haler ut tiden med visse oppgaver som skal fullføres, men at man kan forkorte tiden ved å kjøpe seg frem, sier Mentzoni.

– For eksempel, i et spill jeg testet der man skulle bygge flyplass, dersom jeg skulle plassere ut en ny bygning, tok det flere timer før det ble ferdig. Men jeg kunne velge å få det ferdig øyeblikkelig ved å betale for det med ekte penger. Denne type løsning er blitt vanlig. Fremdriften i spillet går sakte om man spiller gratis, men man får mulighet til å få fremgang raskere ved å betale for det, sier Mentzoni.