Fortnite

PlayStation 4/Xbox One/Windows/Mac OS, passer fra tolv år

Et populært spill som blander elementer av skytespill med mulighet til å samle ressurser og bygge baser. Passer fra tolv år, anbefales ikke for yngre barn.

Vår anmeldelse på YouTube:

Fortnite er et actionspill som blander skytespill med ressurshåndtering og bygging av baser. Grafikken minner delvis om Overwatch, og dette kan derfor være et lysere alternativ til andre skytespill på markedet. Man kjemper hovedsakelig mot zombier, eller andre spillere på nett.

Zombiene og monstrene bærer preg av tegneseriegrafikk, og ser ikke særlig ekte ut, og derfor ikke særlig skumle. Men noen barn kan oppleve det som ekkelt å få horder med zombier mot seg.

Spillet er delt i to deler. I «Battle Royale» kjemper 100 spillere mot hverandre på et gigantisk kart. Først velger man modus. Man kan spille alene og alle mot alle i «solo», i par mot par i «duo», eller lagmodus i «squad».

Deretter slippes en bunt på 100 spillere ut i fallskjerm på en stor øy. Her er det byer, hus, parker, innsjøer, fjell, fabrikker, fengsel, gårder, gruver og mer som skal utforskes.

Deltakerne starter uten ressurser, og må derfor oppsøke bygninger for å finne våpen, ammunisjon, feller og annet utstyr. Den personen, eller det laget som står igjen etter at alle de andre spillerne er eliminert, vinner.

Kartet krymper hele tiden på grunn av en farlig storm som nærmer seg, og spillerne tvinges derfor stadig til å bevege seg. Med flere titalls motstandere krever det taktikk og varsomhet for å holde seg i live. Man benytter seg av våpen som håndgranater, maskingevær, rakettkastere og skarpskytterrifler, for å nevne noen. Men ressursene er svært begrenset, så man må bruke dem fornuftig. Det er også mulig å bygge baser av materiale som tre, stein og metall, og man kan legge ut feller som fiendene kan lures inn i.

Basene kan bestå av flere etasjer, gulv, vegger, tak og trapper. Det er også mulig å legge til vinduer og dører.

Fortnite kan være en intens og spennende måte å oppleve et actionspill på, og det kan gi stor mestringsfølelse å stå igjen som eneste vinner – blant annet fordi man har utkonkurrert et så høyt antall spillere. Hver økt med Fortnite blir ulik, fordi deltakere og ressurser flytter på seg og gir en helt ny dynamikk og måte å håndtere spillet på.

Battle Royale er blitt en stadig mer populær måte å spille på nett på, og er en type alle-mot-alle, eller lag mot lag, som også spillet PlayerUnknown’s Battlegrounds er kjent for.

Å spille på lag med venner på nett er en måte som fordrer samarbeid. Man kan snakke sammen og lage baser som et fellesskap, og man kan dele ressurser med lagkameratene sine. Her er det fokus på strategi og kommunikasjon, og det er en måte der flere kan oppleve et spill på en svært sosial måte. Man går gjennom både opp- og nedturer som et lag.

Den andre delen av Fornite er hovedhistorien som foregår i «Save the World». Verden er i ferd med å gå under, monstre og stormer er på ville veier, og kun et fåtall overlevende står igjen. Du får oppgaven å beskytte et av menneskehetens siste forsvarsverk, og samtidig lete etter og hjelpe overlevende.

Man kan bruke ekte penger for å kjøpe «belønningslamaer», som gir deg belønninger som utstyr og våpen som du kan bruke i spillet.

Her kan man spille alene, eller sammen med tilfeldige deltakere på nett, eller venner. Dette er en historiedrevet måte å spille Fortnite på, der man skal gjennomføre ulike oppdrag («quests»). I all hovedsak skal man beskytte et eller flere mål på kartet, og dette gjør man ved å bygge opp en base med ulike forsvarssystemer som blant annet feller.

Her er det zombier som står for angrepsstyrken, og disse kan variere i størrelse og omfang, noen skyter, noen tåler mer ildkraft, andre får hjelp av roboter med et skjold. Ved å tenke taktisk, og gjennom økonomisk ressurshåndtering, bygger man et fort som kan motstå bølger av angrep.

Foreløpig er Fortnite i et utviklerstadium, og skal være gratis å spille. Historiedelen av spillet krever at man kjøper en utgave av spillet. Disse utgavene varierer i pris, og gir ulike fordeler og tilgang til helter i spillet.

Fortnite

Sjanger: Action
Språk: Engelsk
Utvikler: Epic Games, People Can Fly
Utgiver: Epic Games

Egnethet

Fortnite har fått PEGI angitt til 12 år, og anbefales ikke for yngre barn. Spillet har gjennomgående skytesekvenser både mot monstre og personer i spillet. Allikevel er grafikken tegneserieaktig og bærer ikke preg av blod eller gørr.

Man behøver ikke å bruke ekte penger i spillet, men dette er fullt mulig og gir tilgang til utstyr og kosmetiske oppgraderinger. Så for noen barn kan det være fristende å kjøpe dyrere utgaver av spillet, eller benytte seg av enkeltkjøp. Men mange vil få god underholdning uten å måtte bruke en eneste krone.

I Fortnite må barn også bruke regning når de bygger og samler utstyr og ressurser, eller leser av statistikk og informasjon om spillet. Det er også en del engelske begreper her knyttet opp mot byggematerialer og råvarer.

Ellers må man tenke romforståelse når man bygger, og man må navigere via et kart.

Les også: Hvorfor liker barn og unge skytespill?

Vanskelighetsgrad:

3-11 år: Under aldersanbefaling

12-15 år: Fortnite er relativt intuitivt for de som er kjent med sjangeren skytespill og titler som Minecraft og andre spill der man bygger og håndterer ressurser. Men i «Save the World» preges spillet av tunge menyer imellom spillsekvensene, kompliserte oppgraderingssystemer og masete funksjoner for kjøp-i-spill. Ellers er dette et spill som man opplever større ferdigheter etter hvert som man utforsker og prøver seg frem. Man blir stadig mer kjent med omgivelser, samt håndtering av spillfigur og våpen.

16+: Spillet vil også kunne by på underholdning og utfordringer for eldre ungdom og voksne. Med nettbasert spillmodus, er muligheten for å møte på utfordrende motspillere uendelig.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Les også:

Vår anmeldelse av Fortnite (for mobil/nettbrett)

Fortnite eller Apex Legends – hva er forskjellen?

Fortnite eller Overwatch?

Hva er Fortnite Creative?

Derfor vil barna bruker penger i Fortnite

Hjelp, barna har brukt bankkortet mitt i Fortnite

Forstår du ordene som barna bruker i spill? Her er ordliste.

 

 

Bli medlem av Barnevakten