Freedom: Screen Time Control
Denne appen er merket med anbefalt alder 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. 18-årsgrense ifølge brukervilkår. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Denne appen gjør det enkelt å administrere skjermtid brukt på nettsider og en rekke spill og apper. Tilgang til alle funksjoner koster penger og appen må ha avanserte tillatelser for å fungere. I tillegg så får man ikke noen flere muligheter enn det man ellers hadde hatt med innebygde foreldrekontroll-funksjoner.
Bare tenk hvor produktiv man kunne ha vært uten alle distraksjonene på mobiltelefonen. Vel, det er i hvert fall påstanden som nevnes og hensikten med Freedom: Screen Time Control. Kort fortalt er dette en app for mobiltelefon som kan begrense tid brukt på apper, spill og nettsider. I tillegg fungerer konseptet på datamaskiner og Mac.
Appen er gratis å bruke, men krever at man oppretter konto. I tillegg må man betale for et abonnement dersom man ønsker å sette opp tidsplaner og mer avansert styring.
Freedom: Screen Time Control
Kategori: Skjermtidsinnstillinger
Utvikler: Eighty Percent Solutions
Når man starter appen for første gang blir man bedt om å opprette konto eller å logge inn. I brukervilkårene står det at man må være 18 år for å bruke tjenesten, og det er ikke nevnt noe om at barn og unge kan bruke appen med foresattes tillatelse.
Samtidig har utviklerne egne guider på nettsiden deres for hvordan man kan styre barns skjermtid ved bruk av tjenesten. Og utviklerne har bekreftet på e-post til Barnevakten at barn i alle aldre kan bruke appen.
En kontopålogging kan brukes flere steder. For eksempel på en iPhone og en Android-telefon. På det vis kan man sette opp styring av skjermtid på flere enheter med samme konto. Og det er mulig å spesifisere hvilke enheter som skal styres for ulike tidsplaner.
Det er mulig å skreddersy hva og hvor mye som skal styres via Freedom: Screen Time Control. I all hovedsak kan man sette sperrer for apper, spill og nettsider. Måten man gjør dette på er ved å velge hva som skal blokkeres.
Utviklerne har laget egne lister som man kan ta i bruk. Men det er også mulig å legge til eller trekke fra bestemte apper og nettsider selv.
Så her kan man altså skreddersy egne lister for hva som skal stenges. Og det finnes en egen knapp for å blokkere all internett-tilgang. Man kan lage ulike blokkerings-lister. For eksempel om det skal være de og de appene og nettsidene som blir stengt i skoletiden, og kanskje en annen rekke med tjenester som blokkeres på kvelden for eksempel.
Det finnes ulike måter å sette i gang blokkeringen på. Man kan kjøre i gang en nedstenging her og nå og i så lang tid som man måtte ønske. Det er lett å oppheve blokkeringen ved behov. Da vil apper stenges når man prøver å åpne dem, og det samme gjelder for nettsidebesøk.
I tillegg kan man planlegge blokkering frem i tid, eller så kan man sette opp en automatisk tidsplan.
Ellers er det mulig å velge hvilke enheter som skal blokkes under de ulike tidsplanene. Kanskje ønsker man at familiens nettbrett skal stenges på kveldstid, men at mobiltelefonen til far eller mor skal være påslått ved behov.
Med et abonnement kan man også slå på funksjoner som ikke gjør det mulig å logge ut av eller fjerne appen. Appen har også noen andre funksjoner som at man kan lytte til avslappende lyder.
Skulle man ha behov for å endre på apper og nettsider som er lagt inn i stenge-listen så er det mulig i etterkant. Og alt i alt oppleves appen som intuitiv å bruke. I og med at det er skjermtid som er fokuset, så er det ikke så mye annet å gå seg vill i når det gjelder funksjonalitet.
Det er også en variasjon her i hvor mye oppsett som man kan skreddersy eller om man bare ønsker å ta den pakken som utviklerne har laget på forhånd. Her er det valgfrihet og justeringsmuligheter med andre ord.
For å fungere må appen ha dype tillatelser til enheten man bruker. Det innebærer tilgang til systeminnstillinger for å styre skjermtid for eksempel. Og det opprettes en såkalt VPN – en egen internett-tilkobling som utvikleren står for.
Uten dette fungerer ikke appen.
I teorien skal ikke dataen bli overvåket ettersom dette installeres lokalt på enheten. Utviklerne uttrykker også at de ikke gjør det, men det er allikevel omfattende tillatelser til systemet på enheten som tas i bruk.
Freedom: Screen Time Control gjør det lekende lett å begrense tilgang til apper, spill og nettsider i et tidsrom. Appen er intuitiv å bruke og det er fort gjort å sette opp skreddersydde planer for en eller flere enheter i husholdningen.
Samtidig får man ikke her noe annen form for funksjonalitet enn det som finnes på iPhones «skjermtid» for eksempel eller Family Link for de yngre brukerne av android-telefoner. En del android-enheter har også diverse funksjoner for å styre skjermtiden for de som ikke bruker Family Link. Disse verktøyene koster ikke noe å bruke og gir heller ikke en tredjepart omfattende tilgang til systemfunksjoner.
Den store fordelen med Freedom: Screen Time Control er hvor enkelt appen er å ta i bruk. Den er veldig spisset på en type funksjonalitet, og det er lett å sette opp styring for flere enheter. Men ulempen er at en tredjepart får dyp tilgang til diverse funksjoner på enheten.
Alle foto: skjermdumper av appen
Egnethet
Freedom: Screen Time Control har fått aldersanbefaling 4+ år i App Store (iOS) og er merket med aldersgrense 3 år i Google Play (Android) basert på egnethet.
I brukervilkårene står det at man må være ved en alder der man kan inngå en juridisk bindende kontrakt. Vi vil anta at det menes 18 år for å bruke appen. Noen apper har unntak i vilkårene sine for at barn kan bruke apper dersom foreldre leser gjennom og samtykker til brukervilkårene. Noe sånt unntak er ikke nevnt i vilkårene her. Kort fortalt må man være minst 18 år for å bruke appen ifølge brukervilkårene.
Samtidig svarer utviklerne selv på spørsmål på sin nettside om hvorvidt tjenesten kan brukes til familier for foreldrekontroll:
«Yes! Many families use Freedom for managing screen time, reducing distractions during online schooling and homework, and promoting digital wellness. We also offer free browser extensions that can limit browsing to only educational websites, set time limits, or collect statistics on browsing habits.»
Dette har de også bekreftet i en e-post sendt til Barnevakten:
Altså ser det ut som om det er ok at også barn og unge bruker appen så lenge foreldre administrer den på et eller annet vis.
Appen er ellers gratis å bruke og inneholder ikke reklame. Men man kan kjøpe et abonnement som koster drøye 500 kroner per år. Blant annet for å sette opp tidsplaner for styring av skjermtid. I tillegg for å få muligheten til å styre enda flere enheter om gangen og for å låse skjermstyringen.
Angående dette med internettilgang og installering av VPN, mener utviklerne at de ikke overvåker data. I hvertfall for Apple-enheter skriver de selv:
«The Freedom Profile (VPN) is installed to block websites in non-Safari browsers. In iOS versions below 16.0, it is also needed to block apps. We use Apple’s Network Extensions technology to install a «Limited VPN» that blocks content on your phone, where it is fast and secure, and never sent to our servers. So while the Freedom Profile uses VPN technology, it is not a VPN. It never connects to a remote service, and it never sends your traffic off the phone»
I tillegg uttrykker de at de ikke samler inn eller videreselger data:
«No. We are a privacy oriented company and we only collect the information we need to provide the services you have requested. We don’t log website and app usage, and we don’t sell any personal information.»
Lenke til appen: Android / iOS
Testet på iOS
Hvordan vurderer Barnevakten apper?
Les våre kriterer for appanmeldelser