Duolingo – Language Lessons

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/ iOS (Apple).

ANMELDELSE: Smart og intuitiv app gjør det gøy å lære nye språk. Samtidig viser appen reklame og maser ofte om kjøp for å øke progresjon i språklæringen.

Duolingo er kanskje verdens meste brukte app for å lære nye språk. Med over førti språk, musikkleksjoner og matte er det nok av kunnskap å ta av. I tillegg er appen moderne utformet, gratis å ta i bruk og basert på spillmekanismer.

Alt dette er med på å øke interesse og motivasjon for appens innhold. Kanskje mer enn det en tradisjonell bok kan gjøre? Men det er også mekanismer her som kan skape kjøpepress og behov for å bruke appen daglig.

Duolingo – Language Lessons

Format: Android (Google)/ iOS (Apple)
Kategori: Språk
Utvikler: Duolingo

Når man starter appen for første gang må man angi et språk som man ønsker å lære. Man blir spurt om hvilket nivå man er på i målspråket. I tillegg kan man angi formålet med læringen, for eksempel at man skal bruke det nye språket på reise, i jobb eller andre formål.

Man kan også angi hvor hyppig man ønsker å øve med appen. For eksempel ti eller femten minutter per dag.

Ellers så kan man koble appen til en Google-konto, e-postadresse eller Facebook-konto. Blant annet for å lagre progresjon i tilfelle man mister tilgang til appen. Det er til og med mulig å lage sin egen avatar (figur). Og man kan koble en profil til venners for å se deres progresjon.

Appen har et lekent og intuitivt brukersnitt. Man fullfører «levler» litt som i et Super Mario-spill. Og disse er fordelt innenfor ulike temaer som «grunnleggende fraser», «å hilse», «introdusere deg selv», «verbtider» og mer.

Når man trykker seg inn på en leksjon så går man gjennom en rekke oppgaver. Man må mestre disse for å låse opp neste leksjon.

For å trekke frem Super Mario-parallellen så har man et gitt antall liv. Dersom man gjør for mange feil så må man vente en stund for å få påfyll av nye liv. Eventuelt kan man se reklamefilmer, ta øverunder eller betale for et abonnement som gir uendelig antall forsøk.

Oppgavene er smarte og motiverende. I tillegg brukes et bredt spekter av ulike funksjoner. I noen oppgaver skal man lytte til og matche uttalt ord med skrevet ord. Andre ganger skal man skrive inn ord selv, lese inn via mobiltelefonens mikrofon, flytte ord til riktig sted i en setning og så videre.

Dermed får man ulike innganger til de forskjellige oppgavene som skal løses.

Andre belønningsmekanismer er at man samler inn erfaringspoeng, at man kan bruke hjelpemidler, åpne belønningskister og mer. Man får også en «streak» om man jobber med oppgaver hver dag. Og man kan se venners «streak».

Jo flere dager man har jobbet med appen på rad, jo mer imponerende blir det å ha en høy «streak».

Duolingo har altså mange trekk som minner om spill. En fast progresjon, belønningsmekanismer og flotte, visuelle effekter er med på å trekke appen opp. Men man kan også bli presset til å se reklame for å få flere goder i appen, eller føle et press om å bruke appen ofte for å beholde en streak.

Appen har også en egen valuta som kan kjøpes med ekte penger.

Da kan man kjøpe hjelpemidler som gir ekstra god tid til å løse oppgaver eller flere liv. I tillegg, om man feiler for mange ganger på rad, så gis det ventetid i gratisversjonen av appen før man kan prøve på ny igjen.

Duolingo er en flott app for å lære nye språk. Den er leken og lett å bruke. Samtidig er det en del mekanismer her som kan både motivere og skape press om å bruke appen ofte. For eksempel ved at man føler press om å beholde «streaks» eller konkurrerer ved å se venners «streaks».

Appen oppfordrer også til å se reklame og om man feiler så må man jobbe ekstra mye med samme type oppgaver før man kan prøve på ny. Betaler man for et abonnement kan man hoppe over terpingen.

Ellers er det kjøpemuligheter og diverse digitale dingser som kan hjelpe på fremgangen. Mange vil få en hel del glede av å bruke appen uten kjøp, men ved å betale penger får man potensielt bedre kurstilbud og raskere progresjon i appen.

Alle foto: skjermdumper fra appen.

Egnethet

Duolingo er merket med aldersanbefaling 4+år i App Store (iOS), og 3 år fra PEGI i Google Play (Google) altså den laveste aldersanbefalingen.

Appen inneholder reklame og kjøpemuligheter.

Det er ikke angitt noen nedre aldersgrense i brukervilkår så langt vi kan se. Og man kan enkelt skrive inn en aldersgrense på 4 år eller hva det måtte være når man bruker appen for første gang.

Man bør ha kjøpsperre for å hindre at barna handler innhold i appen uten lov eller ved uhell.

I tillegg bør man være obs på hvilke tillatelser som gis til appen. For eksempel for varslinger eller kontaktlisten på enheten. Dersom appen ikke kan send varsler, så vil den forstyrre mindre. Vær også obs på hvem som legges til som venner i appen.

Appen ber om tilgang til mikrofon og en betalt versjon av appen tilbyr videochat med en AI.

Testet på iOS

Lenke til appen: Apple (App Store)/Google (Google Play

Reklamevideo:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

 

Bli medlem av Barnevakten