Influenser logget av og ga slipp på en million følgere

NY BOK I AUGUST: Erin Loechner var en suksessfull influenser før hun bestemte seg å logge av det meste på skjermene – for å gi familien et bedre liv. I august 2025 kommer hennes bok i norsk oversettelse.

Pressebilde av forfatter Erin Loechner.

Den tidligere influenseren Erin Loechner (bildet over) har skrevet bok om hvorfor du og barna bør logge av og hvordan dere kan makte å gjøre det. Hun er godt kjent med strategiene til bigtech etter mange år der hun perfeksjonerte seg i hvordan få flere følgere.

Forfatteren av boken «Logg av» ønsket å gå lenger enn foreldrekontrollapper og tidsbegrensinger. Hun ville stjele algoritme-ideen fra bigtech og heller bruke den i den virkelige verden i sin familie. Hun mener at hun selv har klart det.

Som influenser lærte hun seg alle triksene for å holde på oppmerksomheten din eller til å få deg til å kjøpe noe. Nå bruker hun kreftene på å motivere deg vekk fra sosiale medier og lignende digitale tjenester.

Boken gir deg forskning som sier at skjerm er skadelig, det er for eksempel risiko for å bli nærsynt. Men styrken i boken ligger mer i alle de korte historiene som Loechner forteller fra eget liv og fra foreldre og barn som har snakket med henne. Disse historiene er tankevekkende om bruk av skjerm og livet ellers.

Hun forklarer også hvordan selskapene bruker digitale knep mot deg. Loechner forteller for eksempel at algoritmene er optimalisert til å fremprovosere en reaksjon fra oss, for det gir flere klikk og flere delinger. Og provosering kan handle om frykt, sinne eller tristhet. Det betyr at selv om du oppsøker søte eller oppbyggelige innslag, ender du likevel ofte opp med noe som gjør deg nedtrykt.

Innslagene fra venner og familie blir ikke nødvendigvis lenger prioritert av algoritmene. Samtidig er algoritmene slik at følelsesladde innslag har større sjanse for å bli spredd. Derfor sitter kanskje din beste venn og filmer seg gråtende i bilen, i håp om å få flere følgere.

I sin karriere har Loechner blitt kjent med kulturen og strategiene i teknologiselskaper. For å kunne være innovative er det ikke uvanlig at selskapene utfordrer det etablerte. De stiller kritiske spørsmål for å se om man bør gjøre noe på en helt annen måte. Loechner bruker den samme strategien mot selskapene. Hun stille kritiske spørsmål: Kanskje vi ikke behøver å være på sosiale medier? Kanskje barna ikke trenger smarttelefon? Kanskje smartteelfoner slett ikke er det tryggeste i nødsituasjoner? Og så videre.

Boken gir deg mange konkrete ideer til alternative aktiviteter til skjerm. En av disse lyder slik: «Hjemme hos oss utfordrer vi barna til å fortelle gode historier uten å bruke hjelpemidler. Så når en av dem vil vise frem et bilde av en valp, en ferie eller av kjolen de drømmer om til skoleballet, ber vi dem om å beskrive istedenfor. Ni av ti ganger er beskrivelsen, kombinert med fantasien vår, mye bedre enn det faktiske bildet.

Loechner er også innom temaer som kunstig intelligens og er blant annet oppgitt over at ChatGPT ikke svarer tydelig på om den er blitt trent opp på tekster av Hitler og Stalin.

Boken utgis av Luther Forlag (Forlagshuset Lunde), det er Siri Sjøgren Selmer som har skrevet forordet i den norske utgaven, hun står bak Facebook-gruppa «Opprop for mindre skjerm på barneskolen». Både «Opprop for mindre skjerm på barneskolen» og «Smarttelefonfribarndom» har QR-kode og lenke bakerst i boken.

Boken «Logg av» er lettlest og vil antagelig påvirke deg.

Erin Loechner har også startet The Opt-Out Family, som også er den engelske tittelen på boken.