Foto: Shutterstock / Dragana Gordic

Nå må bigtech ta bedre vare på barn

Allerede har DSA-reglene gitt EU-borgere digitale rettigheter en stund, men nå er også EUs tolkning av "barnereglene" i DSA klare. Norge vil kopiere DSA i løpet av noen år.

DSA-loven i EU kom i 2022, med full virkning fra 2024. Nå har også «barneforskriftene» i DSA blitt vedtatt.

Digital Services Act (DSA) gir EU-borgere digitale rettigheter, spesielt store plattformer som Google, Facebook, Tiktok og Amazon kan ikke lenger gjøre hva de vil.

Etter at DSA trådte i kraft, har man jobbet videre med DSA-retningslinjer, altså tolkninger av hva DSA betyr i praksis.  Barnevakten har sendt inn flere høringssvar til EU om dette.

Retningslinjene for DSA-artikkel 28 ble ferdige 14. juli 2025. EU skriver at retningslinjene ikke er en uttømmende liste, men gir anbefalinger til nettplattformer slik at de kan redusere risikoen på tjenesten sin og sikre et høyt nivå av personvern, sikkerhet og trygghet for barn og unge, i samsvar med artikkel 28 i DSA. Med barn menes personer under 18 år.

DSA er en forordning som gjelder alle medlemsstatene i EU, de enkelte landene kan ikke lage sine egne DSA-lover.

Hovedpoenger i retningslinjene til DSA 28

PRIVAT: Barns kontoer skal settes som privat som standard av appene. Dette reduserer risikoen for uønsket kontakt fra fremmede.

SNILLE ALGORITMER: Appene må redusere risikoen som algoritmene utgjør for barn. Barn skal slippe skadelig eller ensidig innhold. Barn skal få mer kontroll over innholdet i feedene sine.

BLOKKERE: Barn skal kunne blokkere og dempe brukere, og barn skal ikke legges til i grupper uten samtykke.

KOPIBREMS: Appene må forby at kontoer kan laste ned eller ta skjermbilder av innhold lagt ut av mindreårige.

ANTI-AVHENGIGHET: Appene må overfor barn deaktivere funksjoner som bidrar til overdreven bruk, som for eksempel automatisk avspilling, «streaks», forsvinnende innhold og pushvarsler.

KI-BESKYTTELSE:  Appene må ha beskyttelsestiltak rundt KI-chatboter som er integrert i appene.

NEI TIL UTNYTTELSE: Appene må sikre at barns manglende kommersielle forståelse ikke utnyttes, og at de ikke blir manipulert til for eksempel uønsket pengebruk.

VARSLINGSVERKTØY: Barn skal få raske svar fra appene.

FORELDREKONTROLL: DSA betyr også minimumskrav for foreldrekontrollverktøy.

ALDERSKONTROLL: Retningslinjene anbefaler også bruk av effektive metoder for alderskontroll. Spesielt anbefales aldersverifisering for å begrense tilgangen til innhold for voksne, som for eksempel pornografi og pengespill, eller når nasjonale regler setter en minimumsalder for tilgang til visse tjenester – som definerte kategorier av sosiale medier.

EU vil bruke disse retningslinjene til å vurdere om den enkelte plattform etterlever artikkel 28 i DSA. På et vis er retningslinjene kun anbefalinger. Men siden de skal brukes som måleverktøy av EU-myndighetene før bøter skal utstedes, har de mer kraft enn kun anbefalinger.

  • EUs egen oppsummering, samlt lenke til retningslinjene, finner du her.
  • Du kan laste ned rapport om retningslinjene her.

(Hovedbilde øverst: Shutterstock / Dragana Gordic.)