Grafikk: Barnevakten

Ber Facebook droppe Instagram for barn under 13 år

Medlemmer av en tung amerikansk advokatforening ber Facebook droppe planene om å lage en Instagram-versjon for barn under 13 år.

Facebook skal lage en Instagram-versjon for barn under 13 år, ifølge en rekke medier, blant annet Buzzfeed News og The Washington Post. Dagens Instagram-vilkår sier at brukerne må være minst 13 år.

Advokatforeningen Naag representerer regjeringsadvokatene i USAs delstater, disse kalles «attorney general». Systemet i USA er slik at den føderale attorney general samtidig er sjef for justisdepartementet. Disse advokatene er altså ikke hvem som helst.

44 medlemmer i foreningen har sendt et brev til Facebook, der sier de at bruk av sosiale medier kan skade helsen til barn som ikke er modne nok til å takle sosiale medier. Historisk har Facebook for øvrig sviktet i å ta vare på barns velferd, planene om å tilby en plattform for brukere under 13 år er i konflikt med foreningens ønske om å ta vare på barn, står det i brevet.

Advokatene sier at forskning viser i økende grad sosiale medier kan være skadelige for barnas fysiske, emosjonelle og mentale velvære, barn har heller ikke utviklet god nok evne til å forstå hva som bør holdes privat.

Les brevet her.

Mange organisasjoner står bak enda et brev til Facebook

Også organisasjonen Commercialfree Childhood ber Facebook droppe planene om å lage barne-Instagram. Brevet har støtte fra en rekke organisasjoner i USA, Canada, Norge, Australia, Ghana, Sør-Afrika og andre land i tillegg til barnepsykologer, professorer og andre. Brevet peker på mange negative dimensjoner, slik som for eksempel kroppspress og søken etter likes fra andre. Hver tredje Instagram-post er reklame, ifølge Sprout Social, står det i brevet som advarer mot reklamepress rettet mot barn.

Grafikk: Barnevakten

Organisasjonen tror også at barn som allerede bruker voksenversjonen, vanskelig vil godta å bli flyttet over til barneversjonen. Dermed vil man ende opp med at  barneversjonen egentlig blir et slags tilbud til enda yngre barn.

«Å samle viktig familiedata og kultivere en ny generasjon Instagram-brukere vil antagelig være bra for bunnlinja til Facebook, men samtidig vil stadig yngre barn benytte Instagram, og barn er sårbare for appens manipulative og utnyttende funksjoner.» (Barnevaktens oversettelse.)

Commercialfree Childhood mener Facebook ikke er skikket til å lage en app for barn, for lekkasjer fra Facebook viser interne dokumenter som sier at annonsører kunne få hjelp til å rette seg mot tenåringer akkurat når tenåringene var som mest sårbare.

«Leaked documents have revealed that Facebook boasted to advertisers that it could target teens at the exact moment they were feeling bad about themselves, including when they have negative thoughts about their bodies.»

Organisasjonen peker også på at Facebooks barneversjon av Messenger i 2019 viste at det var mulig for barn å chatte med fremmede. Og i 2020 ble det avdekket at store mengder data ble samlet inn fra spill som barn benyttet i Facebooks kanaler.

Les også


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.