Instagram

Denne appen er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 12+ år i App Store. Grense for bruk, 13 år ifølge Instagram sine vilkår. Android (Google)/ iOS (Apple)/ Windows

ANMELDELSE: Sosialt medium for å dele video og bilder med venner og andre ved hjelp av kreative verktøy. Foreldre bør være obs på foreldreinnstillingene som kan gjøre Instagram tryggere i bruk.

Instagram på 20 sekunder – noen kjappe tips

 • Instagram er et sosialt medium som er laget av Meta (tidligere Facebook), med vektlegging på deling av bilder og video
 • I tillegg har appen en Tiktok-lignende funksjon som heter Reels og man kan se bilder og innhold fra venner og hele verden
 • Med foreldreinnstillinger kan man sette tidsgrenser for barna og se hvem de følger og hvem som følger dem på Instagram
 • Det er mulig å chatte privat en-til-en og i grupper på Instagram
 • Vurder å beholde barnets konto som privat. Da må barna godkjenne nye følgere før andre kan se innholdet som de legger ut
 • Man kan også sette begrensninger for hvem som kan kommentere på barnets innhold, sende meldinger, og man kan slå på et innholdsfilter som demper mengden uønskede bilder og videoer i appen

Vår anmeldelse av Instagram

64 prosent av barn og unge mellom ni og 18 år bruker Instagram, ifølge Medietilsynets undersøkelser (Barn og Medier: 2022).

Instagram (eid av Meta) minner om Facebook, men bærer større preg av deling av bilder og videoer med venner, eller til alle og enhver. Appen har også kommunikasjonsmuligheter som videochat med brukere, tekst og deling av klistremerker/bilder i chat.

Instagram

Format: Android (Google)/ iOS (Apple)/ Windows
Kategori: Sosiale medier
Utvikler: Instagram Inc./Meta

Ellers har man innhold som brukere deler i en egen nyhetsfeed (på samme måte som i Facebook). Innlegg kan få kommentarer og likes, og det er mulig å legge flere bilder/videosnutter samlet i en «historie» – som kan deles med andre.

Instagram har også en Tiktok-inspirert funksjon som heter Reels. Her kan man se på og selv dele korte videosnutter. Innholdet her er algoritmestyrt – altså Instagram foreslår stadig nye videoer og innhold basert på seerhistorikk, lignende videoer man har kommentert på/likt osv.

Man kan laste ned Instagram gratis til nettbrett og smarttelefoner eller ved å bruke nettleser med PC/Mac.

Når man starter Instagram får man opp en meny for å logge inn, eller registrere seg via telefonnummer eller epost. Deretter oppgir man passord og fullt navn. Dersom man registrerer en konto som tenåring, blir kontoen satt til privat som standard. Altså, bare brukere som barna godkjenner, kan se bildene og videoene deres.

Nye venner legges til ved å søke etter brukernavn i søkefelt. Det dukker også opp forslag til personer man kan følge. Her er det alt fra kjentfjes som «kimkardashian», «ksi» og «hermanflesvig» med flere.

Så kan man trykke på «følg» for å legge vedkommende i kontaktlisten. Dersom brukeren har en privat konto, sendes en forespørsel som de må godta. Venner kan også legges til i en liste som heter «nære venner». Dette er nyttig senere dersom man ønsker å kun dele en Instagram-story med nære venner for eksempel.

Man bør ellers være obs på at når man søker på kjente navn, så dukker det ofte opp flere profiler blant søkeresultatene. «Erna Solberg» finnes for eksempel i flere titalls varianter. Så man kan endte opp med å følge en falsk profil som man faktisk tror representerer den tidligere statsministeren.

En sjekk man kan gjøre er å se etter et blått ikon ved navnet til vedkommende. Det betyr at personen har en konto som er verifisert av Instagram og er mer sannsynlig legitim.

Instagram er ellers et veldig godt verktøy for å dele video og bilder. Dette er det flere grunner til:

For det første er nyhetsfeeden bygget opp slik at det hovedsakelig er bilder og video som dukker opp (også reklame). I tillegg byr Instagram på avanserte muligheter for å redigere bilder før man publiserer dem. På få tastetrykk kan man justere vinkler og utsnitt av bilder, endre lys, kontrast, varme og farge, skygge og skarphet.

I tillegg kan man legge på et hav av musikk og filtre som har forhåndsinnstillinger lagt inn av funksjonene nevnt over. Det finnes også en autofunksjon for de som er ferske på bilderedigering. Med få trykk kan et «kjedelig» bilde forbedres og deles med følgermassen. Tilsvarende muligheter finnes også for video, om enn med litt enklere utvalg.

Appen byr også på morsomme effekter og opptaksmuligheter der-og-da. Man kan ta bilder av seg selv med animerte kaninører, hjerter som bobler, et filter som gjør at alt får tegneserie-preg, at man får leppestift på leppene – og mer. Man kan også laste ned enda flere effekter fra internett og legge til i biblioteket.

Ellers så kan man pynte bilder med klistremerker og tekst for å få enda flere effekter i bruk. Man kan også starte direktesendte videoer, og man kan laste opp innhold direkte til Reels-funksjonen.

Instagram er absolutt en app som kan by på mye kreativitet. Og tjenesten har definitivt et ryddigere uttrykk med bilder og video, og mindre fokus på tekst og lange innlegg som Facebook har for eksempel.

Samtidig bør man være obs på at side om side med brukergenerert innhold dukker det opp reklame, nyheter og innhold fra kjendiser og påvirkere. På få trykk kan barn og unge få en hel verden av inntrykk, det kan være nyheter om krig og sykdom, eller en influenser som deler tips og råd for å gå ned i vekt eller for å bygge muskler.

Med Reels-funksjonen kan det potensielt dukke opp videoinnhold som ikke egner seg for barn, eller som promoterer skadelige handlinger.

Det finnes også aktører som retter seg mot barn med for eksempel NRK Super, Ung.no, Politiets nettpatruljer og forskjellige mobbeombud.

Instagram har også en funksjon der man kan sende bilder i direktemeldinger. Man kan velge om mottakeren kun skal få se bildet en gang, også forsvinner det (beskytter ikke mot at mottakeren tar skjermdump og lagrer bildet), om mottakeren skal få spille av bildet på nytt, eller om bildet skal ligge tilgjengelig i chat.

I tillegg kan man opprette chatterom via Messenger-appen, og invitere inn andre (via en lenke) som har eller ikke har Instagram selv.

Egnethet

Instagram er merket «foreldreveiledning» av PEGI og 12+ år i App Store.

Foreldreveiledning brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. På Instagram endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre og hvem barna velger å følge. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at foreldreveiledning innebærer at innholdet i appen kan være, eller kan ikke være, egnet for barn. Og foreldre anbefales å veilede barna dersom de skal bruke appen.

App Store (Apple) begrunner aldersmerkingen 12+ med at innholdet  i appen kan bestå av milde eller sjeldne former for ufint språk og grov humor, bruk av rusmidler, seksuelt innhold og voksen tematikk.

Innhold med tekst, videodeling, bilder og taleopptak kan være positivt og oppbyggende eller negativt og ødeleggende avhengig av hva som blir sagt, skrevet og delt mellom avsender og mottaker eller delt ut offentlig til en målgruppe.

I utviklernes (Instagram) vilkår angis en grense med minimum fylte 13 år for bruk av tjenesten. Vi oppfordrer foreldre til å lese vilkår og til å sette seg inn i personvernerklæringen.

Her til lands er det trettenårsgrense for bruk av sosiale medier, men foreldre kan som regel gi samtykke til barn som er yngre.

Instagram krever at man må være fylt 13 år før man kan opprette en konto (i enkelte jurisdiksjoner kan denne aldersgrensen være høyere). På siden til Instagram står det: I biografien til kontoer som representerer noen under 13 år må det stå tydelig skrevet at kontoen administreres av en foresatt eller en administrator. Hvis barnet ditt er under 13 år og har en konto som ikke administreres av deg eller en administrator, kan du vise barnet hvordan man sletter kontoen sin.

Men man kan ikke velge en lavere kontoalder enn 13 år når man oppretter en profil på Instagram. Alt om alt ser det ut til at Instagram har en absolutt aldersgrense på 13 år.

Egne foreldreinnstillinger

Med foreldreinnstillinger på Instagram kan kontoen til tenåringen kobles til forelderens Instagram-konto.

Da kan man som forelder:

 • Se hvor mye tid barnet bruker på Instagram og eventuelt sette tidsgrenser
 • Se kontoene som barna følger, og hvem som følger barnet ditt
 • Se om barnas konto er satt til privat eller offentlig
 • Få oversikt over hvem som kan kontakte barna med meldinger og legge til barna i grupper (alle eller kun følgere)
 • Se om barna har et innholdsfilter på eller av (for å redusere sensitivt innhold på plattformen)

Som forelder får man beskjed i appen dersom barna endrer på innstillingene over.

Som forelder kan man ikke:

 • Se søkehistorikken eller meldingsaktiviteten til barna
 • Se innhold som barna publiserer, med mindre man følger dem på Instagram

Man må altså ikke være «venner» med barna på Instagram for å sette opp foreldreinnstillinger. I tillegg er denne tekniske løsningen frivillig: Barna må godta en invitasjon, og begge parter kan når som helst slå av denne funksjonen.

Både du og barnet ditt må ha en Instagram-bruker. På forelderens bruker går du inn i innstillinger, og velger fanen som heter «tilsyn».

Denne finner du ved å trykke på profilbildet nederst i hjørnet av skjermen > trykk så på de tre strekene øverst på skjermen > innstillinger > tilsyn

Her kommer du så til et vindu der det står «opprett invitasjon». Ved å trykke på denne, vil man opprette en liten melding, med lenke, som må sendes til barnet ditt, for eksempel via en SMS-melding eller noe tilsvarende. Motsatt, så kan også barna invitere forelderen ved å sende en lenke til dem. Eventuelt kan man dele en QR-kode for å koble kontoene sammen.

Hvordan rapportere innhold?

Vi vil oppfordre foreldre til å gå gjennom gode personverninnstillinger med barna dersom de skal få bruke Instagram. Blant annet er det mulig å rapportere støtende/ufint innhold i nyhetsfeeden (trykk på de tre prikkene ved innholdet og velg «rapporter».

Det er også mulig å rapportere og blokkere brukere inne på deres profilvindu.

I privat chat trykker man og holder inne på på et bilde eller en video for å rapportere. Ved å trykke på brukernavnet øverst i chattevinduet, kan man rapportere vedkommende. Det er også mulig å velge «begrens». Dette er en mellomting av å blokkere/slutte å følge noen – uten at vedkommende får vite om det. Allikevel blir kontakten med denne personen begrenset. Som eksempel blir chattemeldinger fra vedkommende flyttet ut av innboksen, og bare du og den som er begrenset kan se kommentarer gitt på videoer.

Man kan også blokkere eller fjerne en følger ved å gå inn på vedkommendes profilside og trykke på de tre punktene øverst.

Dersom kontoen til barna er underlagt foreldreinnstillinger (tilsyn) kan de også varsle foreldrene når de rapporterer noe/noen.

Behold barnets konto privat:

Barn med alder oppgitt til under 16 år får kontoen satt til privat som standard når man oppretter konto. Eller det vil si at man får valget om å gjøre dette, men barna kan også i denne prosessen velge å ha sette kontoen som offentlig.

Ved å velge en «privat konto» er det bare personer man godkjenner som kan se bildene og videoene man legger ut. Dette hindrer fremmede fra å se innhold.

For å endre dette på et senere tidspunkt:

Gå inn på innstillinger ved å trykke på ansikts-ikonet nederst i hjørne av skjermen. Velg «innstillinger» og «kontopersonvern». Huk av på «privat».

Eventuelt så er det mulig å skjule innhold fra brukere slik at deres innhold ikke dukker opp i nyhetsfeeden din (trykk på de tre punktene ved siden av innholdet og velg skjul og deretter demp). Det kan være nyttig om noen legger ut innhold man ikke ønsker å se, men der man samtidig ikke ønsker å gjøre dem obs på at man ikke lenger vil se det de legger ut.

Skru av kommentarfeltet og likes

Det er også mulig å slå kommentarer og skjule likerklikk på et innlegg man har lagt ut. Trykk på de tre punktene ved innlegget og velg «slå av kommentarer». Man kan også slette individuelle kommentarer eller rapportere disse ved å sveipe fingeren til venstre på kommentaren.

Inne på innstillinger > kommentarer: kan man begrense kommentarer og videredeling av innhold.

Ellers bør man være obs på at ved en åpen bruker så kan innlegg bli enda mer synlig for andre når man legger på emneknagger. Disse innleggene vil da kunne dukke opp blant andre som har lagt ut bilder med tilsvarende emneknagger.

Det dukker også opp venneforslag med lister over «folk man kanskje kjenner». For å hindre at egen profil dukker opp som forslag i andre sine lister, må man logge inn på Instagram i en nettleser, gå inn på profilen og huke av for denne innstillingen.

Med en åpen profil kan bildene dine dukke opp blant Google sine søkeresultater på bilder. For å hindre dette bør man ha en privat bruker. Eventuelt så kan man sjekke over hvilke sider/tjenester som bruker dine detaljer/pålogging.

Man kan også slå på et filter som skjuler støtende kommentarer og meldinger som kan være støtende. Eventuelt kan man legge inn stikkord selv. Gå til personvern-menyen og velg «skjulte ord».

Dersom man opplever trakassering, kan man begrense kommentarer og meldinger midlertidig. Dette fra nylige følgere og kontoer som ikke følger deg. Gå til innstillinger-menyen og velg «begrenset samhandling».

Juster hvem som kan legge deg til i grupper og sende deg meldinger. Gå til innstillinger-menyen og velg «svar på meldinger og historier».

Styr algoritmen

Instagram Reels – som minner om Tiktok, foreslår stadig nytt videoinnhold. Det er en algoritme som velger hva slags innhold som skal dukke opp i spillelisten din. For å si ifra om innhold man ikke ønsker å se: trykk på de tre punktene nederst i videoavspilleren, velg «ikke interessert». Dette skal i teorien påvirke algoritmen slik at man ikke blir tilsendt lignende innhold.

I samme menyen kan man også rapportere videoer til Instagram.

Bruk innholdsfilter

Instagram har en utforsk-side (forstørrelsesglasset) der man kan se videoer og bilder fra hele verden. Man kan sette opp et filter som luker ut innhold som dukker opp her. Det vil da dukke opp en beskjed om at bildet/videoen kan inneholde sensitivt innhold. Man kan allikevel trykke på en knapp for å se videoen, men får i det minste et varsel først. Utviklerne påpeker riktignok at dette ikke påvirker det som dukker opp i private meldinger, Reels-videoer og historier. For å justere dette filteret:

 1. Gå til profilsiden
 2. Trykk på de tre strekene øverst i høyre hjørne
 3. Velg innstillinger
 4. Velg foreslått innhold
 5. Trykk på sensitivt innhold
 6. Velg standard eller mindre

Her kan man også slumre foreslått innhold i feeden i 30 dager og legge inn ord og fraser på innhold som skal skjules.

Skru på totrinnsverifisering

Ellers anbefales det å skru på «totrinnsverifisering» som fører til at man får en sikkerhetskode på SMS/app hver gang man logger på Instagram på en annen mobiltelefon/datamaskin. Dette hindrer andre fra å stjele barnets brukerkonto. I tillegg til passord og brukernavn, må man også ha en unik kode som blir sendt på SMS for å logge inn.

Les mer om lure innstillinger til Instagram i vår grundige oversikt og i Instagram sin egen foreldreguide. Få også med deg informasjon om oppdateringer i Instagram som gjør appen tryggere for barn.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Artikkelen ble opprinnelig publisert 26 og er oppdatert senere.)
Alle foto er hentet fra Google Play/Instagram

 

Bli medlem av Barnevakten