Instagram

App er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 12+ år i App Store. Grense for bruk fra 13 år ifølge Instagram sine vilkår. Android (Google)/ iOS (Apple)/ Windows

ANMELDELSE: Populær tjeneste gjør det enkelt å dele video- og bilder ved hjelp av kreative verktøy. Foreldre bør også være obs på personverninnstillingene som gjør Instagram tryggere i bruk.

65 prosent av barn og unge mellom ni og 18 år bruker Instagram ifølge Medietilsynets undersøkelser (Barn og Medier: 2020). På delt tredjeplass med Tik Tok, er Instagram dermed et av de mest brukte sosiale mediene i denne aldersgruppen.

Instagram (eid av Facebook) kan sees på som en slags hybrid mellom Facebook og Snapchat. Fokuset her er på deling av bilder og video ut til en kontaktflate med venner, eller til alle og enhver. Appen har også kommunikasjonsmuligheter som videochat med brukere, tekst og deling av klistremerker/bilder i chat.

Instagram

Format: Android (Google)/ iOS (Apple)/ Windows
Kategori: Sosiale medier
Utvikler: Instagram, Inc.

Ellers får man innhold som andre deler i en egen nyhetsfeed (på samme måte som i Facebook). Innlegg kan få kommentarer og likes, og det er mulig å legge flere bilder/videosnutter samlet i en «historie» – som kan deles med andre.

Instagram har også en Tiktok-inspirert funksjon som heter Reels. Her kan man se på og selv dele korte videosnutter. Innholdet her er algoritmestyrt – altså Instagram foreslår stadig nye videoer og innhold basert på seerhistorikk, lignende videoer du har kommentert/likt osv.

Man kan laste ned Instagram gratis til nettbrett og smarttelefoner eller ved å bruke nettleser med PC/Mac. Men man bør være oppmerksom på at appen bruker mobildata dersom man ikke har trådløst nett tilgjengelig.

Når man starter Instagram får man opp en meny for å logge inn, eller registrere seg enten via telefonnummer, eller epost. Deretter oppgir man passord og fullt navn, sistnevnte for at venner «lettere skal kunne finne deg».

Nye venner legges til ved å søke etter navn i søkefelt. Så kan man trykke på «følg» for å legge vedkommende i kontaktlisten, dersom brukeren har en privat konto, sendes en forespørsel som de må godta. Venner kan også legges til i en liste som heter «nære venner». Dette er nyttig senere dersom man ønsker å kun dele en Instagram-story med nære venner for eksempel.

Man bør ellers være obs på at når man søker på kjente navn, så dukker det ofte opp flere profiler blant søkeresultatene. «Erna Solberg» finnes for eksempel i flere titalls varianter. Så man kan endte opp med å følge en falsk profil som man faktisk tror representerer statsministeren. En sjekk man kan gjøre er å se etter et blått ikon ved navnet til vedkommende. Det betyr at personen har en konto som er verifisert av Instagram og som derfor mest sannsynlig er legitim.

Instagram er ellers et veldig godt verktøy for å dele video og bilder. Dette er det flere grunner til:

For det første er nyhetsfeeden bygget opp slik at det hovedsakelig er bilder og video som dukker opp (også reklame). I tillegg byr Instagram på avanserte muligheter for å redigere bilder før man publiserer dem. På få tastetrykk kan man justere vinkler og utsnitt av bilder, endre lys, kontrast, varme og farge, skygge og skarphet.

I tillegg kan man legge på et hav av filtre som har forhåndsinnstillinger lagt inn av funksjonene nevnt over. Det finnes også en autofunksjon for de som er ferske på bilderedigering. Med få trykk kan et «kjedelig» bilde forbedres og deles med følgermassen. Tilsvarende muligheter finnes også for video, om enn med litt enklere utvalg.

Appen byr også på morsomme effekter og opptaksmuligheter der-og-da. Man kan ta bilder av seg selv med animerte kaninører, hjerter som bobler, et filter som gjør at alt får tegneserie-preg, at man får leppestift på leppene – og mer. Man kan også laste ned enda flere effekter fra internett og legge til i biblioteket.

Ellers så kan man pynte bilder med klistremerker og tekst for å få enda flere effekter i bruk.

Instagram er absolutt en app som kan by på mye kreativitet. Og tjenesten har definitivt et ryddigere uttrykk med bilder og video, og mindre fokus på tekst og lange innlegg som Facebook har for eksempel.

Samtidig bør man være obs på at side om side med brukergenerert innhold dukker det opp reklame, nyheter og innhold fra kjendiser og påvirkere. På få trykk kan barn og unge få en hel verden av inntrykk, det være nyheter om krig og sykdom, eller en influenser som deler tips og råd til å gå ned i vekt.

Med Reels-funksjonen kan det potensielt dukke opp videoinnhold som ikke egner seg for barn, eller som promoterer skadelige handlinger.

Det finnes også aktører som retter seg mot barn med for eksempel NRK Super, Ung.no og forskjellige mobbeombud.

Instagram har også en funksjon der man kan sende bilder i direktemeldinger. Man kan velge om mottakeren kun skal få se bildet en gang, også forsvinner det (beskytter ikke mot at mottakeren tar skjermdump og lagrer bildet), om mottakeren skal få spille av bildet på nytt, eller om bildet skal ligge tilgjengelig i chat.

I tillegg kan man opprette chatterom via Messenger-appen, og invitere inn andre inn (via en lenke) som har eller ikke har Instagram selv.

Egnethet

Instagram er merket «foreldreveiledning» av PEGI og 12+ år i App Store.

Foreldreveiledning brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. På Instagram endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at foreldreveiledning innebærer at innholdet i appen kan være, eller kan ikke være, egnet for barn.

App Store (Apple) begrunner aldersmerkingen 12+ med at innholdet  i appen kan bestå av ufint språk og grov humor, bruk av rusmidler, seksuelt innhold og voksen tematikk.

Innhold med tekst, videodeling, bilder og taleopptak kan være positivt og oppbyggende eller negativt og ødeleggende avhengig av hva som blir sagt, skrevet og delt mellom avsender og mottaker eller delt ut offentlig til en målgruppe.

I utviklernes (Instagram) vilkår angis en grense med minimum fylte 13 år for bruk av tjenesten. Vi oppfordrer foreldre til å lese vilkår og til å sette seg inn i personvernerklæringen.

Her til lands er det trettenårsgrense for bruk av sosiale medier, men foreldre kan som regel gi samtykke til barn som er yngre.

Hvordan rapportere innhold?

Vi vil også oppfordre foreldre til å gå gjennom gode personverninnstillinger med barna dersom de skal bruke Instagram. Blant annet er det mulig å rapportere støtende/ufint innhold (trykk på de tre prikkene ved innholdet og velg «rapporter».

Det er også mulig å rapportere og blokkere brukere.

I privat chat trykker man på (i)-ikonet øverst i hjørne. Her kan man velge «rapporter» eller «blokker». Det er også mulig å velge «begrens» slik at vedkommende ikke ser når du er pålogget og andre kan heller ikke se kommentarer denne personen skriver på innleggene dine. Vedkommende kan heller ikke se når du har lest chattemeldinger. «Begrens» er en mellomting av å blokkere/slutte å følge noen – uten at vedkommende får vite om det. Allikevel blir kontakten med denne personen begrenset.

Her kan man også huke av på slå av varsler for meldinger og videochat for vedkommende.

Man kan også blokkere eller fjerne en følger ved å gå inn på vedkommendes profil og trykke på de tre punktene øverst.

Gjør barnets konto privat:

Instagram gjør også et skille på hvor synlig du er i brukermassen deres. Ved å velge en «privat konto» er det bare personer man godkjenner som kan se bildene og videoene man legger ut. Dette hindrer fremmede fra å se innhold. Dette gjør man allerede når barna oppretter en konto i appen, eller senere:

Gå inn på innstillinger ved å trykke på ansikts-ikonet nederst i hjørne av skjermen. Velg «personvern» og «kontopersonvern». Huk av på «privat».

På samme sted kan man også velge «begrensede kontoer» som altså dreier seg om å begrense kontakt fra brukere, men uten å slette/blokkere dem. Eventuelt så er det mulig å skjule kontoer slik at deres innhold ikke dukker opp i nyhetsfeeden din (gå inn på vedkommendes brukerkonto, trykk på de tre punktene og velg «skjul». Det kan være nyttig om noen legger ut innhold man ikke ønsker å se, men der man samtidig ikke ønsker å gjøre dem obs på at man ikke lenger vil se det de legger ut.

Inne på innstillinger > personvern: kan man begrense hvem som kan tagge og omtale deg i et bilde/innlegg. Her kan man også justere aktivitetsstatus: om andre kan se at du er aktiv og bruker appen eller ikke.

Skru av kommentarfeltet

Det er også mulig å slå av for kommentarer på et innlegg man har lagt ut. Trykk på de tre punktene ved innlegget og velg «slå av kommentarer». Man kan også slette individuelle kommentarer eller rapportere disse ved å sveipe fingeren til venstre på kommentaren.

Inne på innstillinger > personvern > kommentarer: kan man velge hvem som får lov til å kommentere innhold man legger ut. For eksempel alle, personer du følger og følgerne dine, personer du følger, følgerne dine.

Ellers bør man være obs på at ved en åpen bruker så kan innlegg bli enda mer synlig for andre når man legger på emneknagger. Disse innleggene vil da kunne dukke opp blant andre som har lagt ut bilder med tilsvarende emneknagger.

Det dukker også opp venneforslag med lister over «folk man kanskje kjenner». For å hindre at egen profil dukker opp som forslag i andre sine lister, må man logge inn på Instagram i en nettleser, gå inn på profilen og huke av for denne innstillingen.

Med en åpen profil kan bildene dine dukke opp blant Google sine søkeresultater på bilder. For å hindre dette bør man ha en privat bruker. Eventuelt så kan man sjekke over hvilke sider/tjenester som bruker dine detaljer/pålogging.

Styr algoritmen

Instagram Reels – som minner om Tiktok, foreslår stadig nytt videoinnhold. Det er en algoritme som velger hva slags innhold som skal dukke opp i spillelisten din. For å si ifra om innhold man ikke ønsker å se: trykk på de tre punktene nederst i videoavspilleren, velg «ikke interessert». Dette skal i teorien påvirke algoritmen slik at man ikke blir tilsendt lignende innhold.

I samme menyen kan man også rapportere videoer til Instagram.

Begrens tiden

Instagram viser hvor mye tid man bruker på appen inne i innstillinger > din aktivitet. Her kan man også be appen om å sende påminnelser om å legge fra seg appen når en viss tidsgrense er nådd.

Skjul likerklikk

Hver gang man publiserer et innlegg kan man velge å skjule likerklikk. Trykk på «avanserte innstillinger». Man kan også skjule likerklikk på andres innlegg inne på innstillinger > personvern > innlegg.

Skru på totrinnsverifisering

Ellers anbefales det å skru på «totrinnsverifisering» som fører til at man får en sikkerhetskode på SMS/app hver gang man logger på Instagram på en annen mobiltelefon/datamaskin. Dette hindrer andre fra å stjele barnets brukerkonto. I tillegg til passord og brukernavn, må man også ha en unik kode som blir sendt på SMS for å logge inn.

Les mer om lure innstillinger til Instagram i vår grundige oversikt og i Instagram sin egen foreldreguide. Få også med deg informasjon om oppdateringer i Instagram som gjør appen tryggere for barn.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Artikkelen ble opprinnelig publisert 26 og er oppdatert senere.)
Alle foto er hentet fra Google Play/Instagram

 

Bli medlem av Barnevakten