Foto: YouTube

Alle kan lage musikk!

Det har aldri vært enklere å lage musikk, sier lærer, rapper og musiker, Jon Petter Helgesen-Etnestad. Alt barn og unge trenger i dag er en smarttelefon eller en datamaskin.

Foto: Privat
Jon Petter Helgesen-Etnestad.

– Jeg tror ikke anerkjente artister som Kygo eller Alan Walker hadde hatt samme suksess uten grunnleggende musikkutdanning, men man må ikke ha det for å lage musikk, sier Helgesen-Etnestad. Barn og unge kan komme langt selv uten å mestre et eneste instrument.

– Barn og unge kan lære mye når de lager musikk på smarttelefon eller PC. Å lage musikk handler om å utforske og finne ut hvordan elementer i musikken henger sammen. Man kan lære om strukturen i en sang, altså hvordan den er bygget opp, og så handler det om å lære å komponere. Musikk handler også om matematikk, der barna må telle og holde styr på takten. For de som vil skrive egne tekster, øver man jo på ferdigheter innenfor det. Kort fortalt, så er det mye å lære når man lager musikk, sier Helgesen-Etnestad.

Musikeren har tatt med interessen inn i klasserommet som lærer på 6.trinn ved Åsgård skole. 48 elever ble til Norges største rappegruppe i antall medlemmer, og resultatet kan du se selv på YouTube-kanalen til Åsgård Superstars, som har flere tusen visninger.

– Vi har blant annet hatt besøk av lokalaviser og NRK Super som har intervjuet elevene våre. To av videoene ble vist på NRK Super, og her rappet elevene om alt fra fordøyelsessystemet i naturfag, til hjemstedet vår, sier Helgesen-Etnestad.

Begynn med det grunnleggende

For barn og unge som ønsker å produsere egen musikk, anbefaler Helgesen-Etnestad appen Garageband som finnes til iPhone, iPad og Mac.

– Garageband er såpass enkelt at hvem som helst kan lære det i løpet av kort tid. Her får barn og unge en smakebit av hva som må til for å produsere moderne musikk. For de som er enda mer ivrige på det, så vil jeg anbefale at man satser på tyngre programvare på PC eller Mac, og det kan være lurt å finne en kulturskole eller fritidsklubb som underviser i musikkproduksjon, sier Helgesen-Etnestad.

Og Garageband har Helgesen-Etnestad brukt mye sammen med elevene på trinnet hans.

– Programmet er enkelt å bruke med barn, og alle elevene sitter med sin egen iPad og øretelefoner og eksperimenterer i vei. Å lage musikk er sosialt, og alle blir med. Det er motiverende, og man lærer å gi hverandre konstruktive tilbakemeldinger for å forbedre musikken. Men først og fremst må det være gøy, sier Helgesen-Etnestad.

Garageband kan lastes ned gratis til alle enheter som bruker Apples operativsystem iOS. Her kan man spille og ta opptak av virtuelle instrumenter som keyboard, trommer, strykeinstrumenter, bass, gitar og andre instrumenter. Alt skjer ved at man berører tangenter eller strenger på skjermen, og alle instruksjoner er på norsk.

Søk inspirasjon

Å produsere god musikk handler like mye om å lytte til sjangre man selv liker, sier Helgesen-Etnestad. Ved å lytte til andres musikk får man tips man kan med seg inn i egen produksjon.

– Når man lager sin egen musikk bør man passe på at ulike elementer i en låt lyder godt sammen. Trommer, piano, gitar, eller hva det måtte være, bør harmonisere. Og ikke putt for mange ting oppå hverandre på en gang. Samtidig, ikke vær redd for å bryte reglene. Det som kjennetegner en god låt er veldig individuelt og alle har ulik smak for hva høres bra ut eller ikke. Så vær modig, og tør å prøve deg frem, sier Helgesen-Etnestad.

Foto: Skjermdump fra YouTube-videoen «Åsgård Superstars – Jeg bor i Ås»