Among Us

App med anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI og 9+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple)/Nintendo Switch/Windows.

ANMELDELSE: Spill krever detektivferdigheter, argumentasjon og evne til å overbevise andre. Inneholder også noe vold og umoderert chat.

Spillet Among Us minner veldig om barneleken «mafiaen» eller «morderen» – om enn noe mer visuelt og makabert. Reglene for barneleken «morderen», for de som ikke kjenner til den, er at alle sitter i en ring, så går lederen rundt og prikker deltakerne på ryggen.

Den som får to prikker blir morder, og den som får tre prikker blir detektiv. Ingen vet hvem som blir hvem bortsett fra den som blir prikket på ryggen.

Among Us

Format: Android (Google)/iOS (Apple)/Nintendo Switch/Windows
Kategori: Action/flerspiller
Utvikler: Innersloth LLC

Så går alle rundt i rommet og ser hverandre i øynene, og den morderen blunker til, faller om. Detektiven må så avdekke morderens identitet før alle har blitt dens offer.

Dette er også premisset for mobil, konsoll og PC-spillet Among Us. Settingen her foregår på et romskip eller en base med opptil ti spillere. Man blir fordelt en rolle som enten «besetningsmedlem» eller «bedrager».

Besetningsmedlemmene skal gjennomføre ulike oppdrag og gjøremål på romskipet/basen. Bedrageren derimot kan sabotere og drepe besetningsmedlemmene.

Derfor må «de snille» samarbeide og kommunisere for å finne ut hvem som er bedrageren. Det betyr mye prat i chat og strategier for å finne ut identiteten til den skyldige. Samtidig må bedrageren prøve å lure seg unna eller villede de andre spillerne.

Konseptet kan oppleves som upassende for noen barn. Og det kan oppstå ufin oppførsel/banning i chat.

Spenningen ligger altså i det å aldri vite hvem man kan stole på. Og når som helst, kan man bli myrdet i et bakholdsangrep.

Personen som står ved siden av deg kan vise seg å være en venn som kan være behjelpelig, eller en som svikter deg så snart du snur ryggen til.

Når man oppdager et offer kan man rapportere det og kalle inn til et «nødmøte». Her kan man stemme på den man tror er skyldig, og eventuelt diskutere i chat hvorfor eller hvorfor ikke en person er bedrageren. Her kan også morderen selv komme med argumenter for å villede de andre.

Grafikken er enkel og sett fra fugleperspektiv. Allikevel er jo tematikken til dels alvorlig: Løgn, villedelse, men også kløkt og «detektivvirksomhet». Så man noen i nærheten av den som ble myrdet sist? Her må man legge sammen to og to. Man må også være god til å argumentere og overbevise de andre.

Mordene skjer også på nokså forskjellige måter. Man kan tømme et rom for oksygen, sprenge en reaktor, knivstikke eller knekke nakken på noen. Det er lite blod og gørr, men noe er det. Blant annet kan noen bli delt i to av en dør. Og dette kan oppleves som grafisk og ekkelt for noen barn.

Tegneseriegrafikken setter allikevel begrensninger for hvor realistisk volden blir. Men ikke alle foreldre og barn vil sette pris på tematikken av den grunn.

Spillet har ellers en intuitiv tilnærming. Det er enkelt å styre spillfiguren, og konseptet er enkelt å komme i gang med. Men det krever litt utforsking for å bli kjent med de ulike stedene man er på, og gjøremålene man må igjennom.

Besetningsmedlemmene har oppdrag som å kvitte seg med søppel i verdensrommet, jobbe med elektriske systemer og mer. Dette blir allikevel stadig forhindret og sabotert av bedrageren.

Dersom besetningsmedlemmene klarer å samle nok stemmer på en spiller, blir denne personen kastet ut i lava eller sendt ut i verdensrommet. Faren er jo så klart at man har pekt ut en uskyldig person. Her kan det også tenkes at chat kan føre til dårlig språkbruk og hissige beskyldninger, avhengig av hvem man spiller med.

For å gjøre det enda vanskeligere, kan man også ha flere bedragere om gangen. Opptil tre personer dersom man legger til rette for det. Innstillinger for dette velges av den som oppretter et spill som andre kan bli med i.

Among Us kan nemlig spilles alene (ikke så interessant), sammen med andre på offentlige servere, eller så kan man sette opp et spill med andre som bruker det samme trådløse nettverket. Eventuelt, kan man lage et privat spill som er låst med en adgangskode.

Egnethet

Among Us har fått aldersanbefaling fra 9+ år i App Store (iOS) og 7 år i Google Play (Android).

Begrunnelsen fra Apple er at spillet inneholder sjelden/mild fantasivold og tegneseriegrafikk, samt mild skrekk-tematikk. PEGI begrunner 7 år med mild vold.

Volden er preget av tegneseriegrafikk, men allikevel tidvis makaber. Man kan knekke nakken på spillere, knivstikke ofre gjentatte ganger og dele noen i to med en automatisk dør. Det er lite blod og gørr, men noe er det.

Appen er gratis å laste ned, men inneholder reklame og kjøp i app. Det er mulig å betale noen kroner for å bli kvitt reklame. Brukere kan også kjøpe kosmetiske goder for ekte penger.

Man kan også kjøpe spillet til PC og Nintendo Switch, og det er mulig å spille på tvers av enheter. En som spiller på PC kan altså spille med en som bruker mobil.

Ellers bør man være obs på at spillet inneholder chattemuligheter som ikke er moderert. Man kan chatte med tekst. Her kan det dukke opp dårlig språk og trakassering, det samme gjelder i valg av brukernavn.

Chat er som regel på engelsk.

Foreldrekontroll med begrensninger for barn

Når man starter spillet for første gang må man oppgi alder. Dersom barn under tretten år skriver inn fødselsdatoen sin, får de beskjed om å legge inn foreldrenes epostadresse for å hente et samtykke dersom de skal opprette en egen konto.

Barn kan spille Among Us uten å opprette en konto. Men da kan de ikke velge eget brukernavn og de kan heller ikke skrive fritt i chat. Les mer om dette her.

For at barn kan opprette en konto må de altså skrive inn foreldrenes epostadresse. Da mottar foreldre en epost der de kan godkjenne kontooppretting, samt velge om barn skal få lov til å velge brukernavn selv, og om chat skal være begrenset ved at barn kun kan bruke forhåndsskrevne utsagn (quick chat), og ikke skrive fritt det de ønsker i chat.

Barn over tretten år kan velge mellom chat som har fritekst, eller kun forhåndsutvalgte utsagn (Quick Chat). Les mer om dette her.

Hvordan rapportere andre spillere?

Man kan rapportere andre spillere basert på:

  • Ufin navnebruk
  • Ufin oppførsel i chat
  • Hacking/juks
  • Trakassering

For å rapportere andre spillere går man til chattevinduet og velger «sparkeikonet». Deretter velger man vedkommendes navn og trykker på «report». Man må så angi årsak og skrive inn en kort beskrivelse av hendelsen.

Begrense spilling med fremmede

For å begrense kontaktflaten i appen kan man velge å spille med venner som bruker det samme, trådløse nettverket (local). Eventuelt, kan man opprette et spill og låse dette med en adgangskode som kun venner får tilgang til (privat og host). Administratoren kan «sparke» personer ut av spillet når som helst. Man bør også sette en kjøpssperre på enheten slik at barna ikke handler innhold ved uhell.

Det finnes også et offline-modus der man spiller alene.

Testet på iOS

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Artikkelen ble opprinnelig publisert 09 og er oppdatert senere.)

 

Bli medlem av Barnevakten