ARise

iOS, anbefales fra seks år

AR-teknologi er i vinden og her kan du løse logiske hindringer som om de var i stua di. Appen anbefales fra seks år.

AR-teknologi, der spill og apper bruker mobilens kamera for å fange opp omgivelsen, for så å legge på datagrafikk på skjermen over det igjen, er rett og slett fascinerende. Og i dette spillet skal man lede spillfiguren gjennom en labyrint av stup, platåer og tunneler.

Aller først må man «plassere» spillet i omgivelsene sine. Da må man ha et flatt sted, så peker man med enhetens kamera der spillgrafikken skal vise seg. Og vips, på skjermen ser man både stua og en levende, dataanimert verden.

Man kan bevege seg rundt motivet for å se spillverdenen fra flere vinkler. Og dette er nettopp nøkkelen, fordi veien til spillfiguren er ofte blokkert på ulike måter. I all hovedsak skal man bygge bruer ved å få to punkt til å møtes. Dette vil igjen gi spillfiguren en bru, en trapp eller en tunnel slik at han kan bevege seg videre over eller gjennom et hinder.

For å få disse punktene til å møtes må man enten endre perspektiv, bevege kameraet nærmere, lengre unna, eller over og under punktene. Når alle linjene og punktene krysser får man en bekreftelse, og spillfiguren går så videre.

Dette er en givende måte å spille på i og med at hele hendelsesforløpet skjer rett foran deg i rommet du er i. Selv om hindringene ikke er veldig vanskelige, så krever de allikevel at man er i bevegelse for å utforske bildet fra ulike perspektiver.

Prosessen er nokså  intuitivt og forståelig, men ulempen er at man trenger en del plass og et flatt område å spille på.

Grafikken er også pen, og musikken likeså. Her er det forhistoriske byggverk, gress, planter, fossefall og mystiske gjenstander. Spillet inneholder tre brett som man kan løse, med et løfte om at flere vil bli lagt til kostnadsfritt i fremtiden.

ARise

Format: iOS
Kategori: Spill
Utvikler: Climax Studios Limited

Egnethet

ARise har fått merkingen fire år i App Store (iOS), altså den laveste aldersanbefalingen.

Vi velger allikevel å anbefale appen fra seks år på grunn av vanskelighetsgrad. Selve de logiske hindringen er ikke uoverkommelige, men det kreves en del håndtering og tålmodighet for å bruke enhetens kamera og endre stilling for å få riktig perspektiv.

Appen inneholder ingen reklame eller muligheter for kjøp i app. Det er ingen former for vold i spillet.

Dette er en fin app som gir barn mulighet til å løse logiske hindringer, og der de kan utforske et spill i virkelige omgivelser gjennom AR-teknologi.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser