Artsorakel

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

Anmeldelse: App gjør det mulig å identifisere dyr, insekter, planter og sopp med et bilde tatt fra mobiltelefonen.

Artsdatabanken er en norsk, offentlig driftet kanal som har mål om å formidle kunnskap om arter og naturtyper. Sammen med Naturalis Biodiversity Center i Nederland, har de utviklet en app som gjør det mulig å identifisere dyr, insekter, planter og sopp med et bilde tatt fra mobiltelefonen.

Det betyr at med mobilen i hånden kan dette være den perfekte turkameraten til skog og mark. Appen er dessuten helt gratis å laste ned og fri for reklame!

Artsorakel

Format: Android (Google)/iOS (Apple)
Kategori: Læring
Utvikler: NBIC Artsdatabanken

Artsorakel er allikevel ikke en app av den «pene» sorten. Tvert imot er denne ganske enkel i form og design. Plussiden ved dette er at man slipper å knote rundt i menyer og lære seg å bruke tjenesten. Ved oppstart er det to knapper å forholde seg til, og en liten tekst med instruksjoner.

De to knappene har som formål å identifisere observasjoner i naturen.

Man kan enten ta et bilde der og da (krever mobildata), eller så kan man hente frem et foto i kameraalbumet.

Neste steg byr på enkel fotoredigering. Det vil si, man skal forsøke å ramme inn motivet og luke ut mest mulig bakgrunn. Prosessen er enkel, det er bare å forstørre eller forminske en ramme rundt humla, blomsten, soppen eller hva enn det måtte være.

Man kan også legge til flere bilder av samme motiv for å øke sannsynligheten for å få riktig treff.

Det kan så klart hende at «orakelet» gjetter feil.

Derfor får man oppgitt en treffprosent, samt flere alternativer til hva motivet kan være dersom appen er usikker. Men jo bedre og mer nøysom man er på å ta gode foto, jo lettere er det for appen å jobbe seg frem til riktig art.

All tekst er på norsk, og man kan dessuten trykke seg videre til mer informasjon om arten. Så dette er ikke bare en app som identifiserer, men også en portal til mer kunnskap. Genialt!

Bak «panseret» er det kunstig intelligens, såkalt maskinlæring som gjør jobben med identifiseringen. Det vil si at det er en datamaskin som gjetter seg frem til riktig art, og jo flere bilder som blir sendt inn, jo bedre lærer den seg å kjenne igjen motiver.

Over tid og med brukernes bidrag vil altså orakelet bli stadig smartere!

Utviklerne hevder også at selv om det finnes andre apper som identifiserer arter, så er denne spesielt god i bruk. Blant annet skal den kunne jobbe også med bilder som er tatt i dårlig vær, mindre heldige lysforhold og kanskje til og med i fart.

Det vil si, man må ikke være noen profesjonell fotograf for å få appen til å fungere.

Artsorakel kan altså være en suveren app til turer i skog og mark. Enten man drar ut med familien, eller en lærer som tar med seg skoleklassen – så kan dette være et genialt redskap til å gjøre naturen enda mer interessant!

Egnethet

Artsorakel har fått aldersanbefaling fra 4+ år i App Store (iOS) og 3 år i Google Play (Android). Altså den laveste aldersanbefalingen.

Appen er gratis å laste ned og fri for reklame og det er ikke nødvendig å registrere seg eller opprette bruker.

All tekst er på norsk, men det kan være tekst og begreper som er kompliserte for barn.

Utviklerne advarer også mot å bruke appen for å vurdere om noe er spiselig eller giftig. Det er også mulig å dele bilder med utviklerne ved å trykke på «rapporter funn» i appen.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten