Bogga Robot

App med anbefalt aldersgrense 4+ år fra App Store. Barnevakten anbefaler appen fra seks år. iOS (Apple).

Si "hallo!" og møt en søt og lekevennlig skapning. Bogga Robot er en interaktiv (digital) leke som byr på enkle spill, logisk hjernetrim og selskap med en sjarmerende robot. Barnevakten anbefaler appen fra seks år.

En mystisk gjenstand nærmer seg fra verdensrommet og lander på jorda. Man beveger seg nærmere og nærmere det lysende objektet. Litt etter litt, våger en sjenert robot å vise seg frem. Med øye- og håndbevegelser er den i stand til å uttrykke følelser og anerkjennelse for at du vil bli kjent med den.

Bogga Robot er en artig, digital innretning. Den er søt og sjarmerende, og har referanser som kan minne om alt fra Star Wars til filmen Nærkontakt av tredje grad. Appen er utviklet av Boggatap, som har laget mange andre fine, lærerike apper.

Først møter man roboten og eksperimenterer ved å trykke på knapper og dra i spaker for å få den igang. Det er enkel, logisk hjernetrim fra første øyeblikk. Og her må man bare prøve seg frem i et slags puslespill for å få saker og ting i gang. Noen oppgaver er direkte skjulte, og man må prøve seg frem og lete for å finne dem.

I bunn og grunn er dette altså en søt skapning som reagerer på dine handlinger. Og med øynene viser den følelser og reagerer i tillegg med lyder. På den måten får roboten liv og personlighet.

Skapningen er pent animert med fine farger og et barnevennlig uttrykk. Allikevel, er det også detaljer i bildet som gjør at roboten blir mer spennende. For eksempel er det her luker og mekanismer som dukker opp og som består av små deler og komponenter.

Utvikleren har altså en tanke med seg for å vise noe av «innmaten» til roboten. Nesten som om den skulle ha vært ekte. Eller som skaperen av appen, Lars Johannesen, selv skriver om appen:

Som barn elsket jeg å lage papp-roboter, fulle av bevegelige deler med hyssinger og strikker man kunne dra i for å åpne små dører, løfte armer og lukke øyne. Hele tiden drømte jeg om mer avanserte roboter som kunne reagere som i filmene, og leke med meg. Bogga Robot er en hyllest til en av disse tidligere prototypene. Med en enkel form for kunstig intelligens og god porsjon personlighet er den i stand til å gi respons og utvikle seg mens du leker med den.

Bogga Robot

Format: iOS
Kategori: Utdanning/spill
Utvikler: Boggatap

Med roboten kan man også eksperimentere med ulike oppgaver og spill. Det er logiske hindringer her, minispill, mulighet til å spille tripp-trapp-tresko med roboten, eksperimentering med musikk og lyder, rør som skal settes sammen og mer.

Spillene minner om enkle, retrospill. En artig detalj her er at man kan få en toppskår inne i spillet når man gjør det godt. Roboten kan forsøke å slå denne med jevne mellomrom, slik at du må prøve på ny for å komme på topplista igjen.

I tillegg er det en 3D-printer som man kan benytte seg av når man samler inn belønninger. Her kan man for eksempel lage briller til roboten og andre gøyale gjenstander. Det er også et fint lite tegneprogram her der man kan male med fargerike klosser. Også kan man til slutt leke med roboten i rommet dens og gi den mange ulike gjenstander for å leke med.

En stor del av gleden med appen er å utforske de mange oppgavene som finnes her. Etter hvert som man trykker og prøver seg frem, oppdager man nye leker og gjøremål i stedet for at alt blir avslørt og presentert med en gang.

Og i og med at roboten alltid er med i bildet, så er den en tydelig del av spillene og man får en relasjon til den.

Roboten blir altså presentert på en måte der den skal være en digital «lekevenn» for barn. Og den er også et teknisk vidunder med blinkende lys, lyder og all slags artige mekanismer. I tillegg så er det en del humor innlemmet her, for eksempel når vindusviskere dukker opp og veiver foran øynene til roboten.

Appen byr på utforsking og lek. Her får barna logisk hjernetrim, enkle spill, mulighet til å være kreativ og en artig, digital lekevenn.

Egnethet

Bogga Robot har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS), altså den laveste aldersanbefalingen. Utvikleren selv mener at appen passer best fra seks år og oppover, men det er ikke noe innhold her som tilsier at appen ikke passer fra fire år.

Appen er fri for reklame og har ingen muligheter for kjøp-i-app.

Ellers er appen intuitiv og enkel i bruk. Man må eksperimentere og prøve seg frem for å finne frem til spill og oppgaver. Det er få instruksjoner underveis. Små barn kan behøve hjelp fra voksne i starten. Men prosessen er nokså intuitiv så lenge man har tålmodighet og prøver seg frem. Dette er langt fra uoverkommelig for barn fra seks år og oppover.

Her kan barn øve seg på logisk hjernetrim, enkle leker og navigering i spill.

Appen er ellers fri for tekst og baserer seg på navigering ved hjelp av bilder og symboler. Det er også en liten foreldreveileder inne i appen.

Testet på iOS

App-trailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten