Charge the Robot

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Fantastisk konsept lærer barn om komplisert maskineri, problemløsing og ulike energiformer. Abstrakt kunnskap blir gjort svært tilgjengelig for barn og unge med denne appen.

Denne appen fra Learny Land lærer barn og unge kompliserte fenomen, på en enkel og lettfattelig måte. Vi snakker her om problemløsing, mekaniske innretninger og ulike energiformer. Alt pakket inn i et hyggelig spillformat.

Målet med appen er å løse ulike utfordringer som stiger i vanskelighetsgrad. På hvert nivå skal man lade en robot, så går man videre til neste nivå igjen.

Charge the Robot

Format: iOS / Android
Sjanger: Problemløsing
Utvikler: Learny Land

For å lade roboten må man skape og overføre energi fra en kilde og over til en lader. Kilden kan være bevegelse i form at et tannhjul som snurrer rundt. Ved å koble flere tannhjul sammen blir det et nettverk av tannhjul som skaper bevegelse og strøm til laderen.

Etter hvert må disse tannhjulene kobles på mer kreative vis. Ved å bruke en kjetting, ledd og mer. Dette er jo utgangspunktet for hvordan mange maskiner fungerer enten det er en sykkel, en bil, helikopter eller en maskin på en fabrikk.

Det dreier seg om flere ledd, tannhjul, bånd og mer som jobber og skaper bevegelse fra den ene enden til den andre i maskinen.

Spillet innlemmer stadig nye innretninger og funksjoner, og dette lærer man stegvis å benytte seg av. Ved oppstart er det kun noen tannhjul å forflytte. Etter hvert kommer kjettinger, ledd og bånd. Tannhjulene varierer også i størrelse.

Deretter innlemmes man til vannkraft og turbiner, så dampmotorer. Eller for barnas del er det bare ulike verktøy, men i praksis er dette ulike måter å skape energi på.

Appen byr ikke på noe tidspress eller straff dersom barna gjør feil. Tvert imot kan de eksperimentere i eget tempo. I tillegg finnes det ofte flere løsningsmåter for hver utfordring. Noen ganger kan barna velge om de vil bruke vannkraft, andre ganger kan de benytte seg av tannhjul som allerede er i bevegelse.

Eller for eksempel ved bruk av kjetting, ledd og andre typer hjelpemidler.

Dette er en flott app som lærer barn om problemløsing og komplisert maskineri. Etter å ha brukt appen, og ved å få hjelp til å reflektere rundt de elementene som appen bygger på – vil barna også bedre kunne forstå hvordan en sykkel fungerer, eller akslingen i en bil for eksempel.

I tillegg kan de bedre forstå forskjellige måter som energi blir til, for eksempel ved hjelp av dampmotorer eller vannkraft.

Appen har også et frittstående modus der man kan lage egne utfordringer, eller laste ned andres dersom man får tilsendt en kode. Man kan dele unike koder med andre på nett som gjengir spillbrett som man har laget.

Sist, men ikke minst, er det også en liten faktadel i appen der man kan lese om hvordan elektrisitet blir laget. Her er det animasjoner, interaktivitet, samt norsk tekst og tale for å gi barn og unge mer kunnskap om emnet.

Charge the Robot er en flott app. Det er gøy å ta grep om utfordringene som dukker opp, og man får stadig nye verktøy eller hindringer som skaper variasjon. I tillegg lærer barna en hel del både direkte og indirekte.

Appen kan også brukes som utgangspunkt for å lære og forstå mer om mekaniske prosesser, maskineri og ulike energiformer.

Alle foto: Learny Land

Egnethet

Charge the Robot er merket 4+ år i App Store og 3 år av PEGI i Google Play.

Appen har norsk tekst og intuitive menyer. Samtidig er det noen få begreper som kan være vanskelig for yngre barn å forstå.

Utover det er det ingen reklame for tredjeparter, men det er en lenke til flere apper fra samme utvikler.

Jobber du i skolen? Mange apper og tjenester samler inn personopplysninger og brukerdata fra barn. Sjekk med din kommune / IKT-ansvarlig om hva slags retningslinjer som gjelder, og om denne appen er innenfor dette eller ikke.

Testet på iOS

Reklamefilm

Lenke til appen her: iOS / Android

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser