Clips

Denne appen er merket 4+ år i App Store. iOS (Apple).

ANMELDELSE: Kreativ app for å filme og redigere videoer på få tastetrykk. Her kan man legge til tekst, emojier, musikk og ulike filtre. Dette kan være et godt alternativ til andre videoredigeringsapper.

Mange barn bruker tid på Youtube, Tiktok og andre videoplattformer. Det er lett å bli inspirert av videoene som andre lager, og med en mobiltelefon i hånda har barna alltid et fullverdig kamera tilgjengelig for egen produksjon.

Samtidig er det ikke sikkert at barna skal ut på nett når de lager innhold. Zoomerang og Tiktok er eksempler på apper som har videoredigeringsmuligheter, men som også fungerer som plattformer ut mot hele verden.

Clips

Format: iOS
Kategori: Foto og video
Utvikler: Apple

Ikke bare kan man se innhold som andre har laget, men man kan også publisere videoer som blir synlige for alle og enhver.

Appen Clips derimot har ingen sosiale funksjoner innebygget i appen bortsett fra at man kan dele videoer dersom man er tilkoblet andre sosiale medier. I tillegg er det ingen reklame eller kjøpemuligheter. Appen dreier seg om å redigere og ta opptak av video, bilde og lyd, for så å mikse alt til en stilig historie eller melding.

Hele sulamitten kan også lagres kun lokalt på mobiltelefonen.

Det flotte med Clips er hvor enkel prosessen er. Man holder ned en tast for å ta opp video, og slipper opp når filmingen er ferdig. Så kan man enkelt kombinere flere video- og bildeklipp, eller legge til ferdige bildefiler fra eget bibliotek.

En stilig funksjon er automatisk teksting når man snakker i videoen. Teksten kan legges til ulike steder på skjermen og med ulik font og uttrykk. Man må ha tilgang til internett for å benytte seg av automatisk teksting, og man bør snakke tydelig inn i mikrofonen. Noen ord og navn blir feil, men det er fort gjort å slette opptak og prøve på ny.

Den neste funksjonen lar deg legge til filtre i videoen, og man ser resultatet øyeblikkelig i forhåndsvisningen slik at det er lett å vurdere om ulike filtre passer til motiv og situasjon. Her er det effekter som «film noir», tegneserie, utvasket og overføring for å nevne noen. Alle kan gi filmklippet et særegent uttrykk.

Man kan også få det til å se ut som om man er på forskjellige steder i verden. Enten ved å velge bakgrunn selv, eller ved å velge en virtuell bakgrunn av en hage, monsterlab, dataspill-verden eller ved ved San Fransisco-broen.

Man kan også legge til tekst i videoen, tankebobler, skilt, dato og stedsplassering. Og det er mulig å lage brudd i filmen med tekstplakater. Man kan også legge på et animert dyrehode over sitt eget ansikt for å skape litt moro.

Til slutt kan man legge til musikk oppå videoen, enten fra inkluderte spor som følger med appen, eller så kan man laste inn fra eget musikklager på mobilen.

Clips gjør prosessen med å lage egne videoer lekende lett. Her kan man gi «selfien» en helt ny dimensjon, eller hva enn det er av motiv man ønsker å fremheve. Det er også enkelt å koble seg opp mot kontoer på sosiale medier og dele video med andre i etterkant. Men dette er ikke noe man må gjøre. Appen fungerer fint i kraft av seg selv.

Egnethet

Clips har fått aldersanbefalingen 4+ i App Store, altså den laveste aldersanbefalingen. Det er ikke noe innhold i appen som tilsier at barn ikke kan bruke Clips, nettopp fordi man i stor grad produserer innholdet selv.

Appen byr på stort rom for utforsking og kreativitet for barn som ønsker å uttrykke seg på multimodale medier. Her kan man kombinere tekst, lyd, video, bilder og ulike grafiske uttrykk på en spennende måte.

Clips er gratis og det er ingen reklame eller mulighet for kjøp i app. På få tastetrykk er det mulighet til å dele video på sosiale medier og videotjenester som YouTube, men disse må man ha konto på. Appen er for øvrig på norsk.

Det er lurt å ta en prat i forkant om hva som er greit og ikke greit å ta opp på video, og vær obs på at appen knytter seg automatisk opp mot kontoer på andre apper dersom man er logget inn i disse.

Sosiale medier har egne aldersgrenser, men man kan fint bruke appen uten å dele videoer med andre på nett.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 15. april 2017 og er blitt oppdatert senere)