Dragon Minders

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Pedagogisk app lærer barn bokstaver, bokstavlyder og ord. Her skal barna trene en drage som vokser i takt med deres egen utvikling.

Det finnes mange forskjellige apper og læringsspill for å trene på bokstaver, ord og lesing. Denne appen henger seg på i samme retning. I Dragon Minders blir barna presentert for en fantasiverden med spennende skapninger, fargerike landskap og en liten drage som skal ivaretas.

Kjæledyret må mates og koses med og vokser i takt med barnas utvikling i appen. Selv om animasjonene i appen er enkle og i en slags retro-stil, er det allikevel fine bilder og en hyggelig stemning som heier på barna når de får fremgang.

Dragon Minders

Format: iOS / Android
Kategori: Leseopplæring
Utvikler: Un Mi AS

Man starter appen med å oppgi foresattes epostadresse. Deretter kan man ha flere profiler dersom flere søsken deler samme nettbrett. Utviklerne har landet på et engangskjøp i stedet for mikrotransaksjoner, reklame eller abonnement.

Noe som gjør hele anskaffelsen av appen mye enklere og mindre plagsomt for lommeboken i det lange løp.

Etter at registreringen er ferdig, blir barna presentert for tre drageegg som de må velge mellom. Når avgjørelsen er tatt dukker det opp en søt, liten og sjenert drage. For at denne skal vokse må man skaffe mat. Og dette gjør barna ved å gå løs på en rekke oppgaver fordelt utover et fargerikt landskap.

Alle oppgavene tilpasser seg barnas nivå – riktignok med en type tilpasning som er nokså enkel. Dersom barna klarer oppgavene øker disse i vanskelighetsgrad, og dersom barna gjør feil, går oppgavene tilbake noen hakk og barna får terpe på et noe enklere nivå igjen.

To skritt frem og ett tilbake med andre ord.

Ellers er det norske barnestemmer som leser opp bokstaver og ord. Noe som blant annet er hyggelig og gjenkjennelig ettersom barnestemmene også bruker litt tid på å lese visse ord og bokstaver akkurat som barna som bruker appen.

Det finnes også en engelsk utgave av appen og man kan velge språk når man starter appen for første gang.

På menyen finner man totalt fem spill i tillegg til en dragehule der man koser med og mater dragen.

I en liten skog finner man noen fugler. Her kan barna velge mellom forskjellige modus som inneholder små eller store bokstaver samt ord. Barnestemmer leser opp ord og bokstaver og barna skal så trykke på samsvarende tegn i riktig rekkefølge. Jo flere oppgaver barna mestrer, jo vanskeligere og jo flere ord og bokstaver dukker opp på skjermen.

Det finnes også en egen del som viser alle bokstavene hvor barna skal trykke på disse i samme sekvens som blir lest opp av barnestemmen.

En neste del av kartet byr på rimord. Her skal barna dra på plass riktig rimord som samsvarer med setningen som blir lest opp. De to neste delene av appen dreier seg blant annet om å lære de engelske fargene ved å trykke på disse i riktig sekvens, samt en del som dreier seg om å trykke på noen fantasiskapninger i riktig rekkefølge.

Denne oppgaven har som mål å trene opp arbeidsminnet til barna og lære dem å huske ting i riktig rekkefølge.

Alle oppgavene byr på premier i form av mat som man kan gi til dragen. Og jo mer mat dragen får, jo større blir den i form. Noe som også er et synlig merke på at barnas egen utvikling har vokst i takt med dragen.

Dragon Minders er en kjekk liten app som heier på barna ettersom de løser oppgaver. Det er fokus på hva de får til og små heiaord som dukker opp innimellom oppgavene. Spillet byr også på en hyggelig liten fantasiverden med artige skapninger, musikk og landskap.

I det lange løp er det stort sett de samme omgivelsene og oppgavene som går igjen. På det vis terper barna på gjøremål i kjent stil, men det kan også bli litt kjedelig om barna mister målet av syne. For dette er jo et spill som fokuserer på læring, ikke ren underholdning så klart.

Dette kan være fint særlig for barn og unge som trenger tilrettelegginger og fokus på det de gjør. Fordi altfor store endringer og mas i en app kan føre til at barn mister konsentrasjonen og med det forstyrre læringen.

Blant annet er det gjennomgående dysleksivennlige bokstaver i spillet.

Det er også tydelig at det er et pedagogisk arbeid i bunn. Og appen er laget i samarbeid med Utdanningsdirektoratet, og utviklet sammen med Sysle skole i Modum, Vardø barneskole i Finnmark og Den Norske Skolen i London. Noe som ikke er så dumt å skilte med når man skal ta i bruk appen hjemme eller på skolen.

Alle foto: Un Mi AS

Egnethet

Dragon Minders er merket 4+ år i App Store og 3 år av PEGI i Google Play.

Målgruppen er ifølge utviklerne barn i alderen 4 til 8 år som starter med opplæring i norsk eller engelsk, eller som strever med å få en god start på lesingen.

Appen er enkel å bruke og å navigere seg i, også for barn.

Det samles inn noe personopplysninger (foresattes e-post), men ikke mye. Mer om dette kan du lese her på utviklernes nettside.

Jobber du i skolen? Mange apper og tjenester samler inn personopplysninger og brukerdata fra barn. Sjekk med din kommune / IKT-ansvarlig om hva slags retningslinjer som gjelder, og om denne appen er innenfor dette eller ikke.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS / Android

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser