Emil in Lönneberga

Denne appen har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI i Google Play og 4+ år fra App Store. iOS (Apple)/Android (Google). Inneholder norsk og samisk tale.

ANMELDELSE: Nydelig og sjarmerende app byr på flotte bilder, morsomme minispill og små historier. Appen har flere lag som man kan utforske gradvis, og dette er derfor et ypperlig konsept for barn.

Astrid Lindgrens kjære figur med Emil fra Lønneberget har levd godt som barnebøker og filmer. På gården Katthult finner Emil på mange sprell til jevnlig forargelse fra far. Som for eksempel når han heiser opp lillesøster Ida i flaggstangen.

Nå har det solide, norske spillstudioet Ravn Studio laget en egen app som tar for seg rampestreker, spill og små historier fra Emils univers. Dette i en flott innpakning som kan anbefales for både barn og voksne som har minner fra Emils eventyr i egen barndom.

Emil in Lönneberga

Format: iOS (Apple) / Android (Google)
Kategori: Spill
Utvikler: Ravn Studio AS

Appen starter med et oversiktsbilde av gården Katthult og litt av de idylliske naturområdene omkring. Det er et herlig, sommerlig preg med kuer som rauter, haner som galer og fugler som kvitrer.

Stilen minner om tegninger fra barnebøker og oppleves som både herlig og helhetlig. I tillegg er det små detaljer underveis som gress som svaier i vinden og vann som beveger seg i bekken. Og man kan fritt bevege perspektivet for å utforske omgivelsene.

Ved spesielle punkt på skjermen ser man stjerner som man kan trykke på. Dette tar spilleren med til en liten historie eller et småspill.

Det er en god dose variasjon på småspillene. I et tilfelle skal man bevege Emil ved å hoppe over steiner for å fange frosker. Ved et neste spill skal man trykke på høner som dukker frem fra skjulesteder.

Man kan også ri hesten Lukas og hoppe over hindringer, og man kan sortere dyr i riktige båser før natten tikker inn.

Det finnes også spill der man må gi ut riktig mat innen en tidsramme, eller en god dose puslespill som man kan utfordre seg på. Mange av minispillene har ulike vanskelighetsgrader som man kan velge fra, og ellers har de alle norsk tale med instruksjoner for hva man skal gjøre i spillene.

Den andre delen av spillet dreier seg om små historier som fortelles med tale og animasjoner. For eksempel den ikoniske scenen hvor Ida blir heiset opp i flaggstangen. Barna blir også invitert med inn i historiene, for eksempel ved å kunne trykke eller utføre deler av gjøremålene.

Og tro til tradisjonen så blir de fleste rampestrekene avsluttet med en hissig pappa som jager Emil inn i snekkerboden med det kjente utropet: «Emiiiiiiiil.»

Ellers byr appen på flott musikk, interaktivitet og flere lag med utforsking. For eksempel så kan man trykke seg innom hovedhuset og avdekker enda en rekke minispill og små historier innenfor hjemmets fire vegger.

Emil in Lönneberga er en helt superb app som trigger barnas utforskertrang og spiller på den voksnes nostalgi fra egen barndom. I takt med bøker og filmer får barna muligheten til å utforske Emils univers i en nærmest pekebok-lignende opplevelse.

Bildene er flotte og minner om illustrasjoner fra barnebøker. Ellers er appen dandert med flott musikk, norsk tale og lyder.

Det finnes nok av apper for barn, men akkurat denne havner i en kategori som tar barn på alvor og leverer kvalitet. Her er det små historier som barna kan engasjere seg i og morsomme minispill som fremstår som en gjennomtenkt del av Emils univers.

Alle foto: skjermbilder fra spillet.

Egnethet

Emil in Lönneberga er merket 4+ år i App Store og 3 år av PEGI i Google Play.

Appen har ingen kjøpemuligheter eller reklame.

Av språk byr appen på tale i form av norsk, svensk og samisk. Man må bytte mellom språk i appens innstillinger (pausemeny).

Ellers er det muligheter for å bytte mellom vanskelighetsgrad på både puslespill og andre minispill. Noen av disse har også muligheter for to spillere om gangen (skjermen deles i to).

Utviklerne har skrevet at målgruppen er de mellom 4 og 7 år. Men appen vil også kunne by på sjarm og glede for litt større barn.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS / Android

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser