Foldify

App med anbefalt aldersgrense 9+ år fra App Store. iOS (Apple).

ANMELDELSE: Design noe kreativt, skriv det ut på ark med printeren, klipp ut og sett sammen til en tredimensjonal modell.

Foldify er en app som oppfordrer barn til å være kreative med klipp og brett-figurer på papir!

Her kan de designe figurer på iPad som deretter kan skrives ut på papir (med printer). Til slutt kan barna klippe ut figurene langs en stiplet linje og så brette sammen papirutklippene til en tredimensjonal figur.

Med denne appen kan barna lage alt det fantasien måtte se for seg, eller så kan de laste ned innhold som andre har laget.

Foldify

Format: iOS (Apple)
Kategori: Design/kreativitet
Utvikler: Pixle

Appen begynner med en opplæring i form av tekst (på engelsk). Deretter kommer man til en hovedmeny som viser noen figurer som følger med appen til inspirasjon, eventuelt kan man gå inn på et bibliotek som viser det andre har laget og lastet opp.

Her er det alt fra Svampebob til iPhone og Lynet McQueen-figurer som kan skrives ut, klippes ut og settes sammen.

Men den største goden for fantasien skjer jo når barna lager innhold selv.

De kan starte med en mal av en tredimensjonal figur. Her er det sylindre, pyramider, kuler, hjerter, hus, melkekartonger, biler og mer. Når barna har trykket på valgte modell får de opp et arbeidsbord. Dette er enklere og mer intuitivt enn det høres ut ved første gjennomlesing:

Skjermen er delt i to. På venstre side ser man hvordan modellen vil se ut når den er ferdig. Figuren kan roteres slik at man ser den fra flere perspektiver.

Til høyre på skjermen har man figuren brettet ut. Da kan man fargelegge de ulike delene som man selv ønsker og resultatet vises øyeblikkelig på 3D-figuren. I tillegg til å velge farger fra et fargepalett kan man også legge inn klistremerker.

Det følger med et utvalg av øyne, munn og neser til et ansikt. Armer, ben og briller er også i listen. Ellers er det frukter, vinduer til et hus, klær, smilefjes, bokstaver, symboler og mer. Det er en hel del ferdiglagde klistremerker som kan legges oppå det barna designer.

I tillegg er det mulig å legge inn bilder oppå figuren man lager. Man kan enten knipse et bilde med iPadens kamera der og da eller så kan man legge inn bilder fra kameralbumet. Dermed er det mulig å hente inn bilder fra internett og enkelt tilpasse disse ved hjelp av et verktøy som appen har for å velge utsnitt på bildene.

Her er det altså uendelig med muligheter når barna både kan bruke farger, blyantverktøy, malepensler og bilder fra nett.

Verktøyene er forholdsvis enkle å bruke.

Man kan forstørre figuren slik at det er mulig å være ekstra nøyaktig med å tegne eller fargelegge innenfor strekene. Klistremerker kan også roteres og forstørres/forminskes. Og det er en egen angreknapp eller et viskelær om barna vil gjøre om på noe.

Foldify er et kraftig produksjonsverktøy som kombinerer skjermaktivitet med ekte modeller som kan printes ut og bygges sammen.

Appen byr i den sammenheng på kreativ lek både på og utenfor skjerm. I det ene øyeblikket kan barna designe en stilig buss med flotte farger og klistremerker, og like etter kan denne figuren settes sammen for å pryde bokhylla på barnerommet.

Barna kan fint bruke appen uten tilgang til en printer, men mest utbytte får de dersom de kan skrive ut og bygge 3D-modellene. Ferdige ark kan deles fra iPad til skriver ved hjelp av airprint (trådløs tilkobling) eller e-post.

Egnethet

Foldify har fått aldersanbefaling fra ni år i App Store (iOS). Dette på grunn av at appen, ifølge Apple, inneholder sjeldent innslag av frykt/skrekk/skremmende-tematikk. I praksis betyr dette at noen av figurene kan være designet til å se ut som zombier og monstre – eller annet som brukersamfunnet velger å lage og dele på nett.

Innhold som er upassende kan rapporteres til utviklerne, men da må man først opprette en konto (valgfritt) i appen. Det finnes også et søkefelt der man kan lete spesifikt etter stikkord. Vi fant blant annet noen tegninger/figurer som viste seksuelle handlinger/kjønnsorganer – riktignok med tegneseriegrafikk.

Appen er relativt enkel å bruke, men krever finmotorikk og ferdigheter som knipebevegelser med fingre, rotasjon, dra og slipp-bevegelser. Appen er på engelsk, men det er lite tekst i menyer og lignende.

Det er heller ingen reklame i appen, men lenke til flere apper av samme utvikler. Denne tilgangen er låst med en enkel foreldrekontroll.

I tillegg går det an å lage en konto ved å registrere e-post, eventuelt så kan man logge inn med en Facebook/Twitter-konto. Vær obs på at barna da kan dele sine bilder/figurer med andre på nett. Her bør man være varsomme om barna bruker ekte bilder av seg selv.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS.

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Artikkelen ble opprinnelig publisert  og er oppdatert senere.)

 

Bli medlem av Barnevakten