Fotspor

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Fantastisk og brukervennlig konsept gjør det mulig å lage digitale poster i by og natur som kan besøkes av andre med mobiltelefonen.

(NB: Anmeldelsen er fra 2021)

Fotspor gir hvem som helst mulighet til å planlegge en uteløype som andre kan gå ved å finne og oppsøke digitale poster. Hver post kan inneholde spørsmål, tekst med forklaringer, bilder, video og lyd.

Dette er altså et supert konsept som kan kombinere teknologi med aktivitet og læring ute i by og natur. Og Fotspor fungerer like vel og bra i barnehage og skole, som et turopplegg med familie og venner.

Fotspor

Format: Android (Google)/iOS (Apple)
Kategori: Bevegelse og aktivitet
Utvikler: Senter for nye medier HVL

For å bruke Fotspor må man forholde seg til to ulike programmer. De som skal lage digitale løyper på logge seg inn på nettsiden, og de som skal gå løypen laster ned appen gratis til mobil og nettbrett.

Det er helt gratis å registrere seg for å lage løyper, og det kreves ikke mye informasjon heller. Man må bare oppgi et brukernavn, e-postadresse og så velge et passord. Det er allikevel en rekke vilkår man må godkjenne som blant annet poengterer at alt av innhold i appen er brukergenerert og at det er brukeren selv som har ansvaret for innholdet som legges ut.

Etter at kontoen er opprettet kan man logge inn på nettsiden og her kan man lage forskjellige typer løyper.

Type post påvirker hvordan løypen vises i mobilappen. For eksempel om alle poster skal være synlige for brukeren med en gang, eller om disse skal dukke opp etter hvert som en post er besøkt, eller med hint om hvor neste punkt befinner seg på kartet.

Grunnideen er uansett den samme. Man får et verdenskart og kan så søke seg opp til et område hvor man ønsker å lage en digital løype. Her kan man plassere ut poster, og så koble tekst, bilder, video og lyd til hvert sted.

Når brukeren nærmer seg punktet på kartet, vil innholdet åpnes og synliggjøres for brukeren.

Og her er det jo egentlig bare fantasien som setter grenser for bruk. Man kan for eksempel lage en quiz-løpe som familien skal følge. Læreren kan også lage en rekke oppgaver som elevene skal løse, eller så kan man lage en historisk vandring i omkrets av en landemerke eller historisk punkt.

Fotspor er superenkelt å bruke både for den som skal lage oppgaveløyper, men også for de som skal ut på tur.

Per nå er det ikke mulig å lage spørsmål som man kan svare på i appen på samme måte som med Kahoot! eller Wittario – Fotspor har ikke denne type interaktivitet utover det å vise innhold som man har lagt inn i programmet.

Lager man en quiz for eksempel må jo brukerne ha med blyant og papir for å svare på spørsmål, eller notere svarene i notatblokken på mobilen.

Brukeropplevelsen til den som skal bruke appen er igjen enda enklere. Appen er gratis å laste ned og man behøver ikke å taste inn brukernavn og passord. I stedet skriver man bare inn en delingskode på fem symboler som man får tilsendt fra den som har laget turløypa.

Man kan også velge å laste ned innhold som video, tekst, bilder og poster til bruk uten internett-tilgang. Og dette er definitivt et ankerpunkt for de som vil hindre bruk av eller ikke har tilgang til mobildata.

Deretter ser man egen posisjon på et kart samt posisjonen til neste post. Og så er det bare å gå løypa og utforske punkt til punkt. Det er også mulig for «turlederen» å velge nøyaktig hvor nærme hver post man må være for at denne skal aktiveres.

Fotspor er et fantastisk konsept som er enkelt å bruke og dermed et verktøy med uante muligheter.

Her kan barnehagen eller skolen lage naturstier og skattejakt. Og alle spørsmål, tekst og poster kan plasseres ut i ro og fred fra eget kontorlandskap. Dessuten er det svært enkelt å dele det ferdige produktet med andre i etterkant.

Med nettsiden og appen kan både stor og små oppmuntres til å komme seg ut og i aktivitet. Og vipps så er familien eller skoleklassen klar for å oppdage spennende poster i by og natur.

Egnethet

Fotspor-appen har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS) og tre år i Google Play (Android), altså den laveste aldersanbefalingen.

Appen inneholder ikke reklame fra tredjeparter eller kjøp i app. Man må heller ikke registrere seg for å bruke tjenesten.

Enheten benytter seg av GPS-plassering dersom man gir tillatelse til bruk av denne funksjonen. I tillegg kan appen bruke noe mobildata med mindre man laster ned nødvendig innhold i forkant på hjemmet- eller skolens nettverk.

Alt av innhold i appen er brukergenerert og det kan dukke opp innhold fra brukere (dersom man får delingskode) med upassende video, bilder, tekst og annet materiale som ikke egner seg for barn.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS/Android.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten