Fotspor

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Fotspor-appen har fått ny eier og nye muligheter. Og som før, et fantastisk og brukervennlig konsept som gjør det mulig å lage digitale poster i by og natur som kan besøkes av andre med mobiltelefonen.

«Fotspor» har eksistert i flere år allerede, men har nå fått ny eier og utvikler. Det er altså ikke lenger Høgskolen på Vestlandet som står for driften, men FotsporTech. Sistnevnte har videreutviklet konseptet og vil innen kort tid også innføre en betalingsversjon for utvalgte funksjoner.

Men det vil fortsette å eksistere en gratisversjon av konseptet, og for den som bare skal gå (og ikke lage) løypene er det alltid gratis.

Fotspor

Format: Android (Google)/iOS (Apple)
Kategori: Aktivitet og læring
Utvikler: FotsporTech

Men hva er Fotspor? Konseptet kan best sammenlignes med orienteringsløp, eller natursti i digital form. Og i stedet for å besøke fysiske poster så bruker man mobiltelefonen til å finne digitale GPS-destinasjoner fordelt utover et gitt område.

Kort fortalt: Se på mobilkartet, gå til en bestemt destinasjon og få spørsmål, fakta, videoer eller hva det måtte være vist på mobilskjermen.

Løypene, destinasjonene og spørsmålene lager man selv på en mobiltelefon eller en PC. Og så kan man enkelt fordele naturstier og quizer til andre via en delingskode. Litt på samme måte som om man skulle ha laget en Kahoot!

Både enkelt og brukervennlig.

Den som skal lage løypen: Det første man gjør er å lage en bruker og benytte seg av nettsiden til utvikleren. Dette kan gjøres på PC (aller enklest) eller mobil. Man kan lage ulike typer løyper. For eksempel poster som kan besøkes uten en gitt rekkefølge, synlige poster i rekkefølge eller poster som avdekkes i tur og orden.

Når type løype er valgt dukker det opp et verdenskart. Her kan man enkelt trykke på ulike steder for å plassere poster. Og her er det bare fantasien som setter grenser, men det lønner seg jo å sette postene innenfor rimelig rekkevidde.

Kartet er detaljert og viser i stor grad stier i natur, veier, hus og mer. Dermed er det enkelt å tegne opp poster i nærskogen, rundt skolebygget, i nabolaget og så videre. Så snart man har lagt ut en post, kan man også velge type innhold.

Det kan være en tekstbolk, et bilde, lydopptak eller en video som aktiveres når man nærmer seg posten. Alt dette er nyttig og interessant med tanke på bruksområde. Men den artigste funksjonen er nok quiz.

Her kan man legge inn et spørsmål og ulike svaralternativer. Eventuelt en tidsstraff dersom man svarer feil.

Den som skal gå løypen: Her laster man ned Fotspor-appen gratis på egen mobil eller nettbrett. Man taster så inn en delingskode på fem tegn som man får fra den som har laget løypen. Da får man tilgang til ruten og postene.

Og her er det et genial funksjon som er innbakt. Man kan laste ned løypa til offline-bruk. Da får man med seg et utsnitt av kartet, GPS-markører, bilder, tekst og alt annet som kreves for å gå løypa uten tilgang til internett.

Noe som er genialt for de som ikke har tilgang til nett utenfor skolebygget, hjemmet eller hvor det måtte være.

Brukeropplevelsen på det å gå løypene er god. Alt fungerer og er intuitivt. Her får man opp nærmeste post på et kart som man følger.  Litt som orienteringsløp, og man ser hvor man selv er i forhold til posten på kartet.

Fotspor er et fantastisk konsept – som det alltid har vært. Det er superlett å lage digitale løyper, og like enkelt å følge de ute i den virkelige verdenen. Man kan plassere punkter langs en hvilken som helst sti, vei eller område.

Og dette kan gjøres fra hjemmet eller kontorstolen.

Noe av det som gjør konseptet så bra, er hvor enkelt det er å bruke Fotspor. Enten man lager eller følger løyper – så er alt av menyer og apper designet med enkelthet. Allikevel er potensialet stort med tanke på bruk.

Her kan man lage en løype langs en historisk rute og trigge fakta, bilder og tekst ved ulike punkter. Eller så kan man gjøre underholdning av det ved å plassere ut en quiz som må besøkes fysisk. Dette skaper aktivitet, læring og samarbeid ved bruk av teknologi.

Enn så lenge er Fotspor et genialt konsept. Lett å bruke og gøy å oppleve. Så klart avhenger videre bruksverdi av at prismodellen blir overkommelig for skole og privatpersoner. Man får noe grunnleggende funksjonalitet i gratisversjonen, blant annet med mulighet til å plassere ut poster med tekst og bilde.

Quiz-funksjonaliteten er definitivt et høydepunkt. Og så lenge det er balanse mellom pris og funksjonalitet – så er det definitivt verdt å benytte seg av også denne muligheten.

Uansett er det liten tvil om at det er store muligheter for å lage gøy, læring og aktivitet med Fotspor. Barnebursdager, skoleturer, familiesammenkomster eller uhøytidelig moro med venner. Her er verktøyet på plass og muligheten for kreativitet stor.

Alle foto: Skjermdump fra nettsiden/appen

Egnethet

Fotspor-appen har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS) og tre år i Google Play (Android), altså den laveste aldersanbefalingen.

Appen inneholder ikke reklame fra tredjeparter eller kjøp i app. Man må heller ikke registrere seg for å bruke tjenesten, men man må lage konto for å lage løyper og kjøpe abonnement for å få tilgang til alle funksjoner.

Les mer her om hva slags data utvikleren samler inn.

Enheten benytter seg av GPS-plassering dersom man gir tillatelse til bruk av denne funksjonen. I tillegg kan appen bruke noe mobildata med mindre man laster ned nødvendig innhold i forkant på hjemmet- eller skolens nettverk.

Alt av innhold i appen er brukergenerert og det kan dukke opp innhold fra brukere (dersom man får delingskode) med upassende video, bilder, tekst og annet materiale som ikke egner seg for barn.

Man bør også være obs på at barn og unge ferdes trygt i skog og ved trafikk ved bruk av appen. Og at det ikke lages løyper som går inn på privat eiendom eller forbudte områder. Noe av dette kan løses ved at den som lager postene utvider radiusen for når posten trigges. Jo større radius, jo lengre unna posten kan man være for å trigge den.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS/Android.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 11. mai 2021 og er blitt oppdatert senere)

 

Bli medlem av Barnevakten