Garageband

App med anbefalt aldersgrense 4+ år fra App Store. iOS (Apple).

ANMELDELSE: Garageband gjør smarttelefonen eller iPaden om til et levende instrument. Her får du som navnet tilsier, et helt band av instrumenter til din disposisjon.

Drømmer du om å bli en kløpper på gitar? Eller hva med å skape en magisk stemning på piano, akkurat idet kveldssolen titter inn? Ikke din stil? Slå heller ut håret og gjør århundrets lengste, om ikke beste, trommesolo til glede eller smerte for familiens ører.

Om du ikke har kost deg med Garageband, ja da har du virkelig gått glipp av noe. Appen er gratis og kan lastes ned til iPad og iPhone. Programmet bruker touch- og sveipebevegelser for alt det er verdt, og utnytter teknologien optimalt.

Garageband

Format: iOS
Kategori: Musikk
Utvikler: Apple

Når du starter appen er alt av språk på norsk, noe som lettergjør navigasjonen for yngre barn. Her kan man velge keyboard, gitar, trommer, lydopptaker for vokal, strykeinstrumenter, bass og andre instrumenter fra ulike steder i verden. Her kan du for eksempel spille eksotiske «pipa» og «erhu».

Dersom du velger keyboard, finnes det et helt lager av orgel- og pianotyper, i tillegg til effekter, synther og mer. Hvis du har hørt et keyboard i en eller annen sang, så er sjansen stor for at du finner en lignende lyd her. Så åpner et virtuelt keyboard seg på skjermen, og du kan spille i vei på tangentene. En arpeggiator hjelper deg med å repetere en del noter i en sekvens, og ellers kan du finjustere ulike effekter.

Gitaren er en annen perle i utvalget, der man kan plukke enkeltstrenger eller slå ned alle strengene samtidig ved å gjøre sveipebevegelser. Holder man mobilen inntil seg er imitasjonen av ekte gitarspilling ikke så aller verst. Man kan også trykke på individuelle akkorder, eller velge noe som kalles «autoplay», der man får en gitt melodi som kan flyttes opp og ned på akkorder.

Trommene er også fantastiske, og responsen umiddelbar mellom berøring og lyd. Med et virtuelt trommesett på skjermen er detaljene så gode at ulike treff på trommene gir ulik type lyd. Man kan velge ulike trommesett med alt fra hip hop til retro rock. Og det finnes også egne trommemaskiner.

Strykeinstrumentene må også nevnes. De fungerer litt på samme måte som med gitaren, der man kan spille individuelle strenger eller sveipe på flere. Til disposisjon har man et lite orkester med første- og andrefiolin, cello og bass. Også her finnes det en «autoplay»-funksjon som med gitaren.

Man kan gjøre opptak når man spiller instrumentene, og dette blir lagret som klosser. Flere instrumenter kan dermed legges oppå hverandre til en fullverdig sang. Se gjerne videoen nederst, der en YouTuber har laget en coverlåt av Adele, kun ved hjelp av Garageband.

Live loops er den andre delen av Garageband, der man kan leke med forhåndsinnspilte lydfiler. Det kan være ferdige maler basert på sjangre, eller så kan man starte en ny økt helt fra bunnen av. Her er det hundrevis av lydklipp å velge fra.

Garageband er altså en imponerende app som byr på stort rom for utforsking av ulike instrumenter, samt at man har mulighet for å lage fullverdige sanger. Her kan barn og unge leke i timevis, og potensielt bli ganske flinke på å spille virtuelle instrumenter, og til og med nå noe note- og akkordforståelse.

Egnethet

Garageband har fått aldersanbefalingen 4+ i App Store, altså den laveste aldersanbefalingen.

Vi anbefaler appen fra 10 år, ikke på grunn av innhold, men på grunn av vanskelighetsgrad. Yngre barn kan fint plukke og trykke på instrumentene, men det er lett å gå seg bort i menyene. De er dessverre ikke like intuitive alltid.

Med alle de funksjonene og mulighetene appen byr på, er det tydelig at utviklerne sikter mot en målgruppe som har litt erfaring med denne type apper. Men ikke la det være et moment som skremmer. Appen nytes best i ro og behag, og man kan fint begynne med et instrument og venne seg til det, før man går over på det neste.

Appen har norsk tekst og det er ingen reklame eller mulighet for kjøp i app.

Testet på iOS

Lenke til appen: iOS.

Apptrailer

Coverlåt av Adele – Rolling in the Deep (laget kun ved hjelp av Garageband).

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser