Google Lens

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI i Google Play. Android (Google).

ANMELDELSE: Denne appen fra Google kan oversette engelsklekser, identifisere planter, bygninger og dyr, samt løse matteoppgaver.

Det har blitt en del av dagligtalen å si at man kan «google» noe. Enten det gjelder høyden på Mount Everest eller nærmeste pizzarestaurant, så er svaret bare et internettsøk unna. Med det har Google blitt en massiv søkemotor og innhenter av informasjon.

Google Lens tar mange av disse mulighetene inn i lommeformat. Med denne appen kan man bruke mobilkameraet til all slags nyttige ting, både privat og til læringsformål. I praksis kombinerer appen mange av tjenestene som Google Translate og bilde- og nettsøk, i tillegg til at appen skanner forskjellig type informasjon.

Google Lens

Format: Android (Google)
Kategori: Verktøy/læring
Utvikler: Google

Appen kan være nyttig for barn, samtidig som Google i sine brukervilkår gjør obs på at det er foreldrene som har ansvaret når barn får bruke tjenestene deres. Lengre ned i artikkel vil vi trekke frem noen momenter som foreldre bør være obs på dersom barna skal få bruke denne appen.

Google Lens fungerer hovedsakelig til mobiltelefoner og nettbrett med operativsystemet Android. Det finnes en omvei å gå for å bruke denne til Apple-produkter (se nederst i artikkelen). Appen er gratis å laste ned og bruke, og krever ingen registrering eller innlogging for å fungere.

Appen er avhengig av tillatelse til bruk av kameraet for å fungere. Ved oppstart av programmet står det at: «Google Lens bruker det kameraet ditt ser, til å finne resultater. Dette skjer bare når appen er åpen».

Utover det er appen ganske enkel å bruke. Nederst har man en meny med tilgang til ulike funksjoner. Og i midten av brukersnittet kan man trykke på et kameraikon for å ta bilde, eller så kan man hente frem foto man allerede har knipset i kamerarullen.

Den første funksjonen er oversett. Ved å peke kameraet på tekst oversettes teksten til ønsket språk. Dette kan man bruke på en meny, matemballasje, et skilt eller en bok. I praksis kan altså elever som strever med å forstå en engelsklekse, peke med kameraet og få den norske oversettelsen øyeblikkelig.

Ulempen er at teknologien har base i Google Translate. For de som er kjent med dette som verktøy, så er ikke Google Translate like nøyaktig eller presis, særlig når det gjelder symbolikk i språket og underforstått kommunikasjon.

Google Translate oversetter som en robot, ikke et som et menneske. Allikevel, er det utrolig å få hovedbudskapet trukket ut av en tekst der og da! Og man kan velge blant et hav av språk. Dette må være den ultimate reisekompanjongen!

Den neste funksjonen heter tekst. Dette er et verktøy for å skanne tekst som er skrevet for hånd, i en bok eller på en datamaskin. Når dette er gjort kan man kopiere teksten til en datamaskin og inn i et skriveprogram eller et presentasjonsverktøy for eksempel.

Dette er en glimrende funksjon for å hente ut notater og tekst i en sammenheng og kopiere den inn i en annen. Uten å måtte skrive ned ord for ord.

Tekst-funksjonen gjør det også mulig å ta bilde av tekst og få denne opplest av en stemme. Dette kan være nyttig for barn som strever med lesing, dysleksi o.l.

For å få et godt resultat må man ha godt lys, et relativt godt kamera og særlig håndskrevet tekst må stå nokså tydelig. Hvis ikke strever programvaren med å skille bokstavene.

Det kan tenkes at dette kan være et nyttig verktøy i mange sammenhenger. Skal en tekstblokk i samfunnfagsboka siteres inn i en presentasjon? Da kan dette være en løsning og et hjelpemiddel for nettopp det. Eller i tilfeller der man trenger å få tekst opplest.

I tillegg finnes det en funksjon som heter lekser. Denne fungerer til å lete opp flere typer spørsmål, men særlig mattestykker er denne god på. Skriver man inn et regnestykke for hånd eller på en PC, for eksempel «5+5=», så vil appen vise løsning og fremgangsmåte i utregningen.

Ulempen er jo så klart at barn kan misbruke denne funksjonen til å spurte gjennom matteoppgavene. Men for å sjekke at svarene er riktig og til og med studere løsninger når man sitter helt fast – kan denne funksjonen være nyttig.

Det er uansett litt «magisk» når en app løser regnestykket for deg på denne måten bare ved å titte på det. Appen kan også gi svar på noen spørsmål med entydige svar som «what does it mean to be a vegetarian?» eller «hvor høy er Gaustatoppen?».

En neste funksjon er evnen appen har til å lese omgivelsene ved bruk av kameraet. Søk-funksjonen kan gjenkjenne alt fra planter, insekter, landemerker og dyr. Egentlig klarer den å plukke opp hva det aller meste er, men det er særlig de nevnte kategoriene som er interessante.

Når man peker med kameraet dukker det opp små punkter på skjermen. Ved å trykke på disse kan man få mer informasjon om navnet på planten eller dyrearten for eksempel.

Det er ganske spennende (og litt skummelt) hvor mye den kunstige intelligensen klarer å kjenne igjen. Brukt positivt kan barn og unge ta med seg appen ut i naturen og finne knoppsvaner, tresorter, blomster og sopp (med forbehold om at appen kan ta feil iblant).

Appen kan også søke opp logoer og produkter – og det her det kommersielle kommer inn. Fordi appen, i kraft av å være et Google-produkt, lenker også videre til nettbutikker.

Det finnes også noen andre funksjoner i appen. «Shopping», «steder» og «servering» er lagt inn for en eldre målgruppe. Google Lens er altså  ikke spesifikt laget for barn, men har en del nyttige funksjoner som kan være kjekt å ha tilgang til.

Appen i seg selv er ellers ikke mer eller mindre utrygg enn en søkemotor. Men det finnes ingen innstillinger som begrenser lenker og nettsider som man blir henvist til via appen.

Egnethet

Google Lens har fått aldersanbefaling fra 3 år av PEGI i Google Play (Android). Altså den laveste aldersanbefalingen.

Appen er gratis å bruke og krever ingen registrering eller innlogging. Allikevel bør man være obs på at Google i sine brukervilkår hevder at foreldre har ansvaret dersom barn bruker tjenestene deres:

Hvis du er en forelder eller verge og du lar barnet ditt bruke tjenestene, gjelder disse vilkårene for deg, og du er ansvarlig for barnets aktivitet i tjenestene.

Man bør vær obs på at Google Lens lenker videre til diverse nettbutikker dersom man søker opp en stol, klær, gaming-utstyr og annet av merkevare med appen.

I tillegg kan man bli lenket videre til andre nettsider og generelle treff i Google sin søkemotor dersom man leter opp ord, setninger og spørsmål.

Man kan også bruke Google Lens med Apple-produkter. Ulempen er at dette ikke er en egen app, men en del av appen «Google» som også fungerer som søkemotor og er blitt merket 17+ år i App Store.

Samler inn opplysninger om barnet

Googles inntekter stammer fra alt selskapet samler inn av personlig informasjon om brukerne av deres tjenester, det gjelder antagelig også appen Google lens. Barnets bruk av appen legger seg i tilfelle oppå alt Google allerede vet om barnet fra andre tjenester som nettleseren, søk, kalender, e-poster og andre apper.

Testet på iOS

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten