GraphoGame Norsk

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Pedagogisk app lærer barn bokstaver og enkle ord. Appen tilpasser automatisk vanskelighetsgraden etter barnas ferdighetsnivå.

GraphoGame har som mål å støtte barn i tidlig skolealder med å lære bokstaver. Appen er utviklet av forskere ved Universitetet i Jyväskylä i Finland. Det er også laget en norsk utgave av appen i sammenheng med forskningsprosjektet «På sporet» ved Lesesenteret i Stavanger.

Appen er gratis å laste ned, og bærer preg av høy kvalitet og har en pedagogisk grunntanke i bunn.

GraphoGame Norsk

Format: Android (Google)/iOS (Apple)
Kategori: Læring
Utvikler: GraphoGame

Det som gjør appen annerledes enn en del andre lærespill, er at programmet er adaptivt. Det betyr at vanskelighetsgraden går opp eller ned ettersom barna mestrer eller gjør feil i lærespillet.

På den måten vil barna hele tiden få nye utfordringer og oppgaver tilpasset deres nivå slik at de kan oppleve mestring. Ellers blander appen tradisjonell bokstavlæring med spill-elementer på en motiverende måte.

Det første barna gjør er å navngi og lage en avatar. Her velger de kjønn, navn, hudfarge og farger på klær. Med pianomusikken i bakgrunnen, minner prosessen nesten litt om Minecraft.

Det er mulig å ha flere profiler i appen, og det er enkelt å bytte mellom disse. Man behøver ikke å taste inn e-postadresse eller noen annen type innlogging for å opprette en bruker. Profilene kan også låses med en PIN-kode dersom man ønsker det.

Hver bruker har også detaljert informasjon om spilletid, svarprosent osv. Så på det vis er det enkelt for foreldre og lærere å ha oversikt over nøkkelinformasjon om barnets progresjon.

Selve oppgavene er fordelt utover et kart. Her kan spillfiguren vandre frem og tilbake i en fargerik skog med trær, steiner og diverse planter. Det gir også barna valgfrihet i hva slags typer oppgaver de ønsker å gå for.

Denne type utforming minner om tradisjonelle spill der man kan vandre omkring i et landskap. Så klart, her i et lærespill-format, men allikevel, GraphoGame låner en del spennende ideer fra spillverden.

Første oppgave byr på enkel gjenkjenning. En stemme leser opp bokstavlyden, så må barna trykke på riktig bokstav. Her kan barna trykke på et høyttalerikon og få bokstavlyden opplest flere ganger.

Det er heller ikke noe tidspress å forholde seg til. Barna kan bruke den tiden de trenger. Ved riktig treff, går man videre til neste oppgave.

Gjøremålene er også ulike. Og det er kanskje en av appens store styrker. Her er det fin grafikk, spill-elementer og variasjon i gjøremålene, til tross for at læringsmålet er det samme.

Man kan for eksempel kaste baller på tømmerstokker, skyte på ballonger med en kanon, fange dyr under havet, lede en frosk til å sluke bier, føre et spøkelse fra bunnen av en stige til toppen av et bygg – og mer.

Noe av motivasjonen med appen er nettopp det å utforske de mange ulike typer oppgavene – selv om del også kommer igjen.

Utover det økes også vanskelighetsgraden. Man går fra gjenkjenning av bokstaver til enkle ord og så får man poeng, ros og «penger» som belønning når man fullfører oppgaver.

De hardt opptjente lekepengene kan brukes i en butikk til å handle klistremerker som kan festes i en bok. Eller så kan man kjøpe klær og annet tilbehør til avataren. Det gir også et insentiv til å fortsette å bruke appen, fordi man får stadig noe nytt å bryne seg på.

Med penger i hånden jobber barn også med enkle regneferdigheter ved å se på pris og sammenligne med egen lommebok.

I tillegg er det andre stilige belønninger som at man får se på et lite fyrverkeri for eksempel.

GraphoGame er en suveren app som lærer barn å koble bokstav til bokstavlyd og enkle ord.

Appen er ikke beregnet for lange spilløkter, men heller korte perioder med øvelser. Det er positivt at apputviklerne har bygget inn spill-elementer som belønninger, stilig grafikk og motiverende klesdrakt på oppgavene.

Ja, dette er fortsatt et lærespill, men det er mange interessante momenter rundt dette, som at man lager en avatar og tjener opp penger og kan handle digitale goder med disse for eksempel.

Egnethet

GraphoGame har fått aldersanbefaling fra 4+ år i App Store (iOS) og 3 år i Google Play (Android). Altså den laveste aldersanbefalingen.

Appen inneholder ikke reklame eller lenker til kjøp av andre apper. Det er positivt at man slipper å legge inn e-postadresse og annen type informasjon om brukeren.

Ellers kan dette være positiv tid brukt på skjerm, der barn kan lære bokstaver og tilhørende lyder, samt enkle ord.

Testet på iOS

Reklamevideo:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten