Hvordan flyr ting?

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Superkul app for alle som liker fly og helikoptre. Lær mer om hva som får flyvemaskinene til å sveve. Komplekse fenomener vises på intuitive og visuelle måter. Inneholder noen vanskelige begreper.

Å sette seg inn i et passasjerfly eller helikopter er ingen liten sak. En metallboks klarer på magisk vis å lette fra bakken mange hundre meter opp i lufta. Ikke bare strider det imot selve tyngdekraften, det er rett og slett et imponerende stykke vitenskap.

Og akkurat det er utgangspunktet for appen Hvordan flyr ting? Her blir barn og unge servert kompleks kunnskap på et visuelt og intuitivt plan. Appen formidler teori og praksis om hverandre. I det ene øyeblikket kan barna trykke på knapper og spaker som får et fly til å lette, eller så kan de åpne en oppslagside som viser steg for steg hvordan hele maskineriet faktisk fungerer.

Hvordan flyr ting?

Format: iOS / Android
Sjanger: Læring
Utvikler: Learny Land

Appen byr på fire flyvemaskiner. Et passasjerfly, helikopter, luftballong og drone. Alle har hver sin vitenskap om hva som må til for å nå skyene. I tillegg formidles kunnskapen via norsk tekst og talestøtte for de som ønsker det. Riktignok er ikke alle ord og begreper utbrodert eller nødvendigvis oversatt helt korrekt til norsk.

Men det fungerer for det meste, selv om noen av forklaringene kan bli komplekse for de yngste. Ord som «forkantklaffer» og «horisontalstabilisator» kan få selv voksne lesere til å svimle.

Samtidig er teorien oppdelt i små bolker med visuelle hjelpemidler. Aller først får man et kart som viser hva de forskjellige delene av fartøyet heter. Deretter illustrasjoner og animasjoner som viser hvordan løftekraften virker på vingene på et fly for eksempel.

Og her er det også knapper som gjør at man kan bevege et høyderor og se hvordan det påvirker flyets bevegelser. Det er kunnskap vist på en visuell måte – og som er mulig via en digital løsning som dette her.

Alle de fire flyvamaskinene har i tillegg en liten del der man fritt kan fly og bevege seg rundt i et landskap. Her får man også testet kunnskapen i praksis. Få et fly til å lette, sveve og lande. Her kjører man hele prosedyren med å ta opp landingshjul og ordne med klaffer, balanseror og mer.

Med et helikopter kan man også lette og se hvordan de ulike delene får fartøyet til å lette, svinge og bevege seg for- og bakover.

Med luftballongen kan man se hvordan temperaturen i omgivelsene påvirker luften som varmes opp inni ballongen. Og med dronen lærer man mer om hvorfor det må fire motorer til og hvordan disse jobber sammen.

Appen Hvordan flyr ting? er helt suveren og passer perfekt for barn og unge som brenner for flyvemaskiner. Kompleks vitenskap blir presentert på en fordøyelig måte til tross for noen tunge begreper her og der.

Samtidig – er dette kanskje en av de beste måten å presentere slike konsepter på. Via nettbrett får man en interaksjon med bilder, lyder, tekst og animasjoner som er vanskelig å gjenskape på andre flater.

Her har utviklerne virkelig gjort en god jobb med grafikk og innhold. Denne appen både ser flott ut samtidig som den er intuitiv for barn og unge å bruke.

Alle foto: Learny Land

Egnethet

Hvordan flyr ting? er merket 4+ år i App Store og 3 år av PEGI i Google Play.

Appen har norsk tekst og intuitive menyer.

Utover det er det ingen reklame for tredjeparter, men det er en lenke til flere apper fra samme utvikler.

Jobber du i skolen? Mange apper og tjenester samler inn personopplysninger og brukerdata fra barn. Sjekk med din kommune / IKT-ansvarlig om hva slags retningslinjer som gjelder, og om denne appen er innenfor dette eller ikke.

Testet på iOS

Reklamefilm

Lenke til appen her: iOS / Android

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser