Hvordan fungerer dyr?

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Kanskje den beste digitale "læreboken" om dyr som finnes. Se anakondaen skifte ham, jaguaren føde, og lungene til delfinen i aksjon. Her kan man også lese fakta om ulike dyr med norsk tekst og tale.

Hvordan fungerer dyr? er et visuelt stykke underverk fra anerkjente Learny Land. Appen er dels oppslagsverk og dels eksperimentering og utforsking for å lære mer om hvordan ulike dyr fungerer.

Vi skal til Amazonas for å møte virveldyrene som bor der. Appen gir også informasjon om hva «virveldyr» faktisk er. Her kan barna lære mer om edderkoppapen, ara (papegøyer), jaguaren, pilgiftfrosk, anakondaen, amazonasdelfinen og den elektriske ålen.

Disse dyrene er like vakre og eksotiske som de er spennende å utforske. Med andre ord: et variert og flott utvalgt som app-utviklerne har basert konseptet sitt på.

Hvordan fungerer dyr?

Format: iOS / Android
Utvikler: Læring
Utvikler: Learny Land

Når barna starter appen for første gang får de et oversiktsbilde som viser de forskjellige dyrene. Her er det også to knapper for å lære mer om regionen (Amazonas) og for å lære mer om hva som kjennetegner virveldyr.

Deretter kan barna trykke seg inn på en av de syv dyrene for å lære mer om dem.

Menysystemet er likt for hvert av dyrene, men animasjonene og noen knapper leder til unike oppdagelser for hvert dyr. Det er mange muligheter for å se hvert dyr i aksjon, og utviklerne har rett og slett fått med mye innhold, selv om det er noenlunde likt oppsett for hver skapning.

For å ta det enkleste først, kan man lese fakta om hvert dyr. Her er det også bilder og informasjon om størrelse, vekt, matvaner og forplantning. Ved å trykke på en liten knapp får man teksten opplest på norsk. Dette er uansett en veldig flott og visuell måte å presentere informasjon på – med norsk tekst.

Deretter er det en haug med knapper på bunnen av skjermen – og det er moroa begynner. Første funksjon gjør det mulig å se hva de ulike delene av dyret heter. Dette er særlig nyttig ettersom man møter dyr som lever i vann, slanger og mer som har komplekse deler.

En neste knapp gjør det mulig å se dyrets muskler. Man kan også se hvordan disse jobber når dyret beveger seg, og det samme kan man gjøre for skjelettet. En utrolig spennende og visuell måte å vise dyrekroppens elementære bestanddeler i aksjon.

Videre kan man se fordøyelsessystemets reise fra munn til endetarm. Her kan man mate dyrene forskjellige råvarer som bananer, insekter, blader, fisk og små dyr. Dersom maten ikke er på dyrets meny, vil foret bli spyttet ut igjen. Så dette er en fin måte for barna å utforske og lære mer på en praktisk måte hva dyrene faktisk spiser. Man får deretter se hvordan maten beveger seg gjennom magesekken og blir fordøyd videre.

I tillegg kan man se hjertet pumpe blod, lungene ta inn oksygen og nervesystemet i aksjon. Dette blir spesielt spennende når man ser hvor hjertet er plassert hos slangen, eller hvordan delfinen må opp til overflaten for å trekke inn oksygen, eller hvordan ålen puster under vann.

Alt dette blir visuelt og nydelig fremstilt i denne appen her på mesterlig vis, og på en måte som en video eller tekst ikke nødvendigvis klarer å gjengi på samme måte. Og i og med at det er et bredt utvalg i type dyr, kan man sammenligne og se forskjeller på disse skapningene. Hvor er hjertet plassert hos anakondaen kontra apen for eksempel?

Ellers har hvert dyr to knapper som viser unike animasjoner for hvert dyr. Se hvordan jaguaren klarer å identifisere byttet sitt når det er mørkt, hvordan delfinen bruker ekko for å se hindringer og mat og hvordan slangen skifter ham.

Dette gir en skikkelig wow-effekt, naturopplevelse og læring via nettbrett.

Ellers kan man se hvordan hvert dyr utvikler seg fra embryo til egg eller foster. Deretter er det en liten snutt eller to som viser mor og barn i aksjon. Alle elementer er interaktive og man kan for eksempel se antallet måneder fra unnfangelse og til fødsel.

Det er også informasjon underveis og begreper med streker som viser til morkake, foster, livmor og navlestreng. Mye god informasjon som henger ved illustrasjonene.

Om ikke det er nok så er appen pakket inn i et omriss av lyder fra Amazonas-skogen og opptak fra dyrene selv. Alle bildene er også nydelig gjengitt med lekre bakgrunner og detaljer på selve skapningene.

Hvordan fungerer dyr? er rett og slett en fantastisk app som gir en spennende introduksjon til fantastiske dyr. Her kan barn og unge på en visuell og lettfattelig måte lære mer om hvordan ulike dyr fungerer.

Utviklerne har brukt samme malen for hvert dyr, men med noen unike grep. Styr hastigheten på kameraet og se pilfroskens tunge trekke inn et insekt, eller trykk på en knapp for å se den elektriske ålen fange byttet sitt.

Dette er et utrolig fint og gjennomtenkt konsept som blander fakta med flotte animasjoner og interaktivitet. En mer engasjerende lærebok enn dette, i hvert fall i digital form, skal man lete lenge etter.

Alle foto: Learny Land

Egnethet

Hvordan fungerer dyr? er merket 4+ år i App Store og 3 år av PEGI i Google Play.

Appen har norsk tekst og intuitive menyer. Samtidig er det en del begreper som kan være vanskelig for yngre barn å forstå.

Utover det er det ingen reklame for tredjeparter, men det er en lenke til flere apper fra samme utvikler.

Jobber du i skolen? Mange apper og tjenester samler inn personopplysninger og brukerdata fra barn. Sjekk med din kommune / IKT-ansvarlig om hva slags retningslinjer som gjelder, og om denne appen er innenfor dette eller ikke.

Testet på iOS

Reklamefilm

Lenke til appen her: iOS / Android

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser