Hvordan Fungerer Kroppen Min?

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

Visuell og interaktiv app lar barn utforske kroppens organer og fosterets utvikling i mors mage.

Kroppen vår er noe av det mest spennende og interessante som finnes (vi tilbringer jo tross alt mye tid med den). Allikevel, er det tidvis et mysterium hvordan det meste innvendig faktisk virker.

Klart barn kan lese om temaet i en bok, eller se et klipp på TV, men det er noe eget med å utforske kroppen i all kraft som et nettbrett eller en mobiltelefon kan gi.

Trykk på det, så skjer det – dette er premisset for hvordan menneskekroppen utforskes i denne appen.

Hvordan Fungerer Kroppen Min?

Format: Android (Google)/iOS (Apple)
Kategori: Læring
Utvikler: Learny land

Alt starter med det som best kan forklares som et slags rullebånd. Innover løftes ulike menneskekropper fra barn og gamle, til gravide.

Så er det to nysgjerrige forskere som undersøker hvordan disse er bygget opp.

Blikket kan nærmes inn i en mammamage. Her kan man lytte til mors hjerte, og man kan bruke ultralyd for å se hva som er inni magen.

En bryter nederst på skjermen endrer på hvilken måned man er i, slik at man kan følge fosterets utvikling etterhvert som tiden går. Det er ikke veldig detaljert, men barna får et lite overblikk der de får se hvordan fosteret utvikler seg, hjertet begynner å slå, barnet begynner å bevege seg osv.

Fordøyelsessystemet kan også utforskes. Man kan se hvordan maten beveger seg fra munn og ned spiserør, brytes ned i magesyre og tas opp i tarmene. Så ender restene ut som avføring.

Et smilefjes/surfjes viser også hvordan kroppen reagerer på ulike typer mat, som iskrem og smultringer, eller fisk og grønnsaker.

Lungene kan også utforskes, og man kan se oksygen på vei inn og karbondioksid på vei ut. Alt er visuelt og pent fremstilt. Med en bryter på siden kan man forstørre eller gå lengre unna kroppen. Jo nærmere man kommer, jo flere detaljer ser man.

Også er det dette med interaktiviteten da. Se hvordan lungene «venter» når man holder pusten under vann, eller hvordan røyk eller aktivitet endrer måten lungene jobber på.

Hjernen og nervesystemet kan også inspiseres. Man kan se hvordan smaksløkene fungerer, hvordan signaler går fra kroppen og til hjernen, hvordan pupillene endrer seg etter lys og hvilke deler av hjernen som jobber med alt fra tale til syn og pust.

Blodårene er et neste punkt. Man kan se hvordan sår gror, og hvordan immunforsvaret angriper «inntrengere». Eller se hvordan hjertet slår raskere og pulsen økes når kroppen er i aktivitet.

Ellers er det mulig å se musklene og skjelettet jobbe, og man kan se huden og hvordan den reagerer på kulde og varme.

Det er rett og slett mye å se og utforske med denne appen. Samtidig, er det ikke til å legge skjul på at en del av innholdet vil være uforståelig for barn. Å se blå og røde legemer bevege seg inn og ut av hjertet sier ikke så mye med mindre man vet om oksygenrikt og oksygenfattig blod.

Til de ulike organene står det noen navn (på norsk) på de ulike delene. Fordelen med dette er at barn kan lære hva noen av delene heter. Samtidig, er ikke dette gjennomgående i appen, men heller små stikk her og der. Utviklerne kunne gjerne ha hatt langt flere navn bygget inn.

For hvert system i kroppen kan man også trekke ned en tekstboks. Ordlyden her er allikevel nokså komplisert, kanskje forståelig for en elleve-tolvåring. Så det henger ikke helt på grep med tanke på at resten av appen er utviklet også for en yngre målgruppe.

Det er uansett fint at utviklerne har lagt dette med som et valgfritt område der de som er interesserte, kan lese mer om hvert organ. Også er det glimrende for foreldre/lærere å lese seg opp der og da, slik at de kan gi barna sine mer bakgrunnsforståelse.

Appen Hvordan Fungerer Kroppen Min? er altså en glimrende app som visualiserer hvordan menneskekroppen henger sammen og virker. Den legger til rette for interaktivitet og utforsking, men noe av det som skjer i appen, vil ikke nødvendigvis være forståelig for barn rent intuitivt.

Egnethet

Hvordan Fungerer Kroppen Min? har fått aldersanbefaling fra 4+ år i App Store (iOS) og 3 år i Google Play (Android).

Appen inneholder ikke reklame fra tredjepart eller kjøp-i-app, men det finnes en lenke til flere apper av samme utvikler.

Med dette programmet får barn en overflateforståelse av hvordan mange organer i kroppen fungerer. Dette gis på en visuell og interaktiv måte og kan være et utgangspunkt for samtale og refleksjon ilag med voksne, eller videre utforsking av bøker og videoer på egenhånd.

Testet på iOS

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten