Hyperlapse from Instagram

iOS, anbefales fra seks år

Lag kreative videoer med effekten «hurtigspoling». Denne appen er intuitiv og enkel å bruke, slik at kreativiteten får rom til å gå løpsk. Anbefales fra seks år.

Hyperlapse er en stilig videoeffekt som kan sammenlignes med hurtigspoling. Et lengre videoopptak spilles av i mye høyere hastighet, noe som gjør at man kan gjengi mye handling på kort tid.

La oss si at man jobber med å lage et massivt slott av treklosser. Hvis man filmer hele byggeseansen, så blir det ulidelig kjedelig og langtekkelig i reell avspillingshastighet. Men så snart man spoler videoen, så får man se kreasjonen komme til live, steg for steg, men på mye kortere tid.

Andre eksempler kan være en solnedgang som fyker over horisonten, skyer som beveger seg på himmelen, blader som faller fra et tre, noen som danser eller løper, en gjeng som spiller en fotballkamp, ja mulighetene er egentlig uendelige. Hyperlapse er et ofte brukt virkemiddel også blant profesjonelle fotografer. Effekten kan skape mange ulike stemninger – fra vakre naturbilder til humoristiske innslag med personer som gjør bevegelser utrolig raskt.

Hyperlapse from Instagram er både enkel og intuitiv å bruke, samtidig som appen er helt gratis og reklamefri. Når man starter appen har man kun noen få knapper å forholde seg til. Den ene starter opptak, og den andre vender kameraet. Dette er nyttig hvis man skal filme en hyperlapse-selfie.

Så snart man starter opptak får man to tidtakere. Den ene måler reell opptaktstid, og den andre måler spilletid etter at filmen har fått hurtigspoling. Etter at opptaket er ferdig, trykker man på stopp-knappen. Da får man mulighet til å selv justere hvilken hastighet filmen skal spilles av i. Det kan være 1, 2, 4, 6, 8, eller 12 ganger så raskt som ordinært opptak.

Appen gjør resten av jobben for deg, og man kan se en forhåndsvisning av de ulike alternativene for hastighet. Til slutt lagres en kopi av videoen på enheten, og man kan velge om man ønsker å dele sluttresultatet på sosiale medier som Instagram, Facebook, skylagring og mer. Eventuelt kan man velge å kun beholde videoen lokalt på enheten.

For best mulig resultat bør man holde kameraet så stødig som mulig når man filmer. Det gir jevnere bevegelser, noe som er ekstra viktig med filming over lengre tid. Et tips er å støtte mobilen eller iPaden på en stol, en vegg, en benk, eller noe stødig om man er utendørs. For øvrig bør man også ha så gode lysforhold som mulig.

I utgangspunktet skal appen kunne stabilisere video automatisk, men den beste stabiliseringen gjør man med fysiske forberedelser.

Så da er det bare å gyve løs og skape filmer som er morsomme, vakre, rare og stilige, ja her er det bare fantasien som setter grenser.

Hyperlapse from Instagram

Format: iOS
Kategori: Foto og video
Utvikler: Instagram, Inc.

Egnethet

Hyperlapse from Instagram har fått merkingen 4+ år i App Store (iOS), altså den laveste aldersanbefalingen. Vi velger allikevel å anbefale appen fra seks år, og mener at barn i denne aldersgruppen vil kunne få mest utbytte av videoopptak og denne type effekt.

Appen er gratis å bruke, og har ingen former for reklame. Man behøver ikke å opprette en konto verken i appen selv, eller på Instagram for å bruke funksjonene i appen.

Ellers er det viktig med dialog mellom foreldre og barn om dette med å filme andre, at man må innhente tillatelse hvis det skal være andre personer i bildet. Og man bør snakke om hva som egner seg og ikke på film.

Appen kan koble seg opp mot sosiale medier, men for de yngste barna, vil det nok holde lenge å kun lagre video lokalt på enheten da dette også er en mulighet.

Å jobbe med video på denne måten fordrer kreativitet der barn kan planlegge og skape sitt eget visuelle uttrykk.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser