King of Math Junior

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

Lettvint måte for barn å repetere matteoppgaver innen alt fra telling til geometri. Appen forutsetter at barna har vært borti lærestoffet fra før og kan tolke enkle oppgaveinstruksjoner og begreper.

Den tradisjonelle matteboka har fått verdige utfordrere på den digitale fronten. Fra gode nettressurser til fargerike og spennende apper, er dette alternativer for barn i stedet for å kun jobbe på papir.

Men det er allikevel ikke til å legge skjul på at det fortsatt vil være en «skolefølelse» for barn å holde på med slike apper. De er kanskje ikke de mest underholdende programmene på markedet.

Noe av skjermtiden til barn kan allikevel med fordel byttes ut med denne typer aktiviteter. Samtidig som dette fyller tiden og kan være motiverende, så kan det også øke barns læring.

King of Math Junior

Format: Android (Google)/iOS (Apple)
Kategori: Læring
Utvikler: Oddrobo Software AB

King of Math Junior hører til en serie med matteapper. Disse spiller på en middelaldersk stil der man velger og navngir en figur. Etter hver som man løser mattestykker får man poeng og stjerner og beveger seg opp i samfunnshierarkiet fra tittelen «bonde».

Dette er rent kosmetisk og for moro skyld.

I denne bestemte appen er det de yngste som står for tur. Vi tenker at nivået passer fra sen barnehagealder/skolestart til tredjeklasseelever, altså fem til åtte år. Innholdet i appen kan bli litt for enkelt for eldre barn fra ni år og oppover, avhengig av hvilket nivå barna er på så klart.

Utviklerne har valgt ut mange av de faste temaene som er å finne som skolepensum. Det er ti bøker å gå løs på (altså ti temaer) med ni kapitler (ni oppgavesett) innenfor hver. Hvert oppgavesett starter på enklest nivå, så øker vanskelighetsgraden deretter.

 

Samtidig er det fullt mulig å begynne på noen oppgavesett innen et tema, for så å begynne på neste og komme tilbake igjen. De ti temaene er:

  • Telling
  • Addisjon
  • Subtraksjon
  • Multiplikasjon
  • Divisjon
  • Geometri
  • Sammenligning
  • Nøtter
  • Måling
  • Brøk

Det som er verdt å bemerke aller først er at appen er på norsk. Noe som ikke er en selvfølge i app-havet der mange fine titler først og fremst tilbys på engelsk. All tekst, instruksjoner og begreper er altså oversatt til morsmålet her til lands. Så det gjør at appen er mer tilgjengelig for barn.

Ellers så er det vel nærmest en forutsetning at barna kan lærestoffet fra før av, og at appen blir mer som repetisjon en et sted for ny læring. Fordi appen i seg selv inneholder ikke instruksjoner og undervisning, det er bare rene oppgavesett barna får gå løs på.

Det behøver ikke å være noe stort problem. Men det er verdt å bemerke seg at barn kan ha utfordringer med appen dersom de sitter alene foran skjermen og ikke forstår hva som skjer, eller om de møter på begreper og et tema som er helt nytt for dem. Med en voksen ved siden av og som kan forklare, så er det jo noe helt annet så klart.

Å vite forskjellen på et kvadrat og et rektangel for eksempel, er ikke nødvendigvis noe barna kan før de har lært om dette. Eller når brøkene blir vanskeligere med tellere og nevnere og barna ikke har lært om dette heller.

Ellers så er oppgavene varierte både i type og form. Ta telleoppgavene som eksempel. Her er det alt fra fingre og gjenstander som skal telles, til utfylling av et manglende tall i en rekke. Hvert oppgavesett har noe nytt å by på, og det gjør at barna ikke bare går løs på det samme om og om igjen.

I tillegg til selve regneoperasjonene er det også mye å lære her med ulike begreper. «Størst», «nest størst», «dobbelt så mye», «halvparten» osv. Her er det mye for barn å lære, og det er flott at utviklerne ikke bare stiller opp regnestykker, men også utfordrer barna til å forstå begreper.

Man kan til og med endre språket i appen sånn at barna får bryne seg på begreper i engelsk, tysk eller fransk for eksempel.

Selve gangen i King of Math Junior bærer nok litt preg av rutine etter hvert. Man går fra den ene oppgaven til den neste, saumfarer kapitlene, så begynner man på en ny bok (tema). Det er ikke sikkert at dette er noe barna orker å sitte med lenge og over tid, kortere intervaller kan være mer motiverende.

Utviklerne har også bakt inn stjerner og poeng som belønning. Dette er fint for barn som ønsker å se et synlig resultat, for andre, er det kanskje ikke like interessant. Det er allikevel fint at utviklerne velger å fokusere på antall rette, og synliggjør ikke feil i resultattavlen.

Allikevel er det slik at når man løser oppgaver så får man kun tre sjanser (tre stjerner) for hvert oppgavesett. Og så klart, jo færre feil, jo høyere poengsum. Men barna kan prøve på nytt så mange ganger de ønsker, og det er ingen tidtaker, så de kan tenke i fred og ro.

King of Math Junior er en flott app som lar barn repetere matteoppgaver innen samme temaer som man finner i skolen. Det finnes mange temaer å gå løs på her og oppgavene er varierte. Samtidig, så er ikke lengden på hvert tema veldig omfattende eller dyptgående.

Men dette kan definitivt være en av flere matteapper som kan passe inn til barns bruk av mobil og nettbrett.

Egnethet

King of Math Junior har fått aldersanbefaling fra 4+ år i App Store (iOS) og 3 år i Google Play (Android).

Appen inneholder ikke reklame fra tredjepart eller kjøp-i-app (selv om android-utgaven har en gratis versjon som tilbyr kjøp av fullversjon). Ellers er det en lenke til flere applikasjoner fra utvikleren inne på instillinger.

Teksten i appen er på norsk, og det er få menyer å forholde seg til.

Appen knytter seg også opp mot Game Center (iPhone) som standard for å sammenligne resultater med andre på nett. Det er mulig å skru av dette i appens innstillinger.

Testet på iOS

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten