Klokkeappen

Denne appen har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI i Google Play og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Kjekk app for å øve både på den analoge og den digitale klokka. Inneholder varierte oppgaver, men mangler et lite "introkurs" for de som er helt nye.

Å mestre klokka er grunnleggende for mye av det vi gjør. Det å forstå hvor lenge det er til middag, når skolen skolen starter eller når leggetid begynner å nærme seg. Voksne snakker mye om tiden, men for barnas del er det ikke alltid så lett å skjønne seg på antallet timer og minutter.

Til det formål har Moth AS utviklet Klokkeappen – en app for å terpe på både den analoge og den digitale klokka. Dette i tillegg til å lære den engelske varianten av tidsuret.

Klokkeappen

Format: iOS / Android
Kategori: Læring
Utvikler: Moth AS

Man starter appen med å navngi sin egen avatar og ved å velge et tegnet ansikt. Deretter er man i hovedmenyen. Her kan man sveipe mellom oppgaver innenfor den analoge, digitale og engelske klokka.

Her kan man også se klokka i sanntid. Da får man den analoge klokka opp på skjermen kombinert med en tekst som forteller hva klokka er.

Man kan også trykke seg frem til å se hva klokka er om et kvarter, halvtime og tre kvarter. Dette er en kjekk måte å følge tiden på samtidig som man får noe mer enn klokka oppi hjørnet på mobilskjermen som ellers står der.

Appen inneholder noe opplest tale, men dessverre er det ingen knapp for å høre tiden fortalt i sanntidsmodus.

Appen har et moderne og brukervennlig menysystem. Det er enkelt å finne frem og få knapper å forholde seg til. Dette er et stort pluss for barn som skal navigere seg frem i appen.

På sett og vis er det ingen opplæring utover det at man går rett på oppgavene. Kanskje kunne det ha vært et introkurs som forklarte forskjellen på hele klokkeslett og minutt/timevisere og så videre. Man bør altså ha noe forståelse på plass av klokka for å få utbytte av appen. Dette kan en voksen hjelpe til med.

Oppgavene følger et spor der man skal stille inn minuttviseren. Her er det klokka over, på halv, over halv, klokka på og hele klokka. Det er en fin, pedagogisk oppbygning og man får heller ikke åpnet neste oppgavesett før man er ferdig med det forrige. Utviklerne har også sikret seg at man får gått gjennom alle intervallene på 15 minutter.

Å stille klokka går som smurt. Man får opplest oppgavene, altså klokkeslettet som uret skal stilles til. Det er minuttviseren man trekker i, og til hjelp har man et lite utsnitt med «hjelpeminutter» slik at det blir enklere å stille klokka.

Her får man et gitt antall forsøk, og oppgavene ser ut til å variere for hver gang man starter oppgaveløpet på ny. Noe som gir større gjenspillbarhet.

I den digitale varianten derimot skal man taste inn riktig siffer som samsvarer med den analoge klokka. Dette fungerer også smertefritt og det er en egen knapp for å gjenta opplesningen av klokkeslettet.

Når de grunnleggende oppgaveløypene er ferdigstilt kan man gå løs på spillbaserte oppgaver. I «klokkekampen» skal man fullføre så mange oppgaver man klarer innen en gitt tidslengde. Her kan man velge opptil 60 sekunder eller uten tidsgrense og terpe på den analoge og den digitale klokka.

I «dra klokken» skal man dytte et analogt klokkeslett over til et digitalt. Og i «klokke-klikk» skal man trykke på klokkene i stigende rekkefølge så raskt man klarer. Sist, men ikke minst, i «huskespill» skal man memorere klokkeslettene og snu på riktig flis i et slags memory-spill.

Alle disse fire variantene gir forskjellige innganger til klokke-verdenen. Og alt dette er med på å spisse fokus og observasjonsevne slik at barna får nye måter å forholde seg til tid på.

Klokkeappen er en superb app for å utforske klokka. Et moderne og brukervennlig menysystem og forskjellige type oppgaver gir mye innhold omkring et enkelt konsept.

Det mangler et introkurs for de som er helt grønne på dette med timer og minutter. Men her kan kanskje en voksen hjelpe til med noe forklaring slik at barna kan gå rett på oppgavene i appen og øve seg videre frem til mer viderekommen kunnskap.

Ikke minst er det kjekt at appen tar for seg den analoge og digitale varianten av klokka. I tillegg til den engelske. Da har man dekket det meste av skolepensum som kreves for å få grep om tiden.

Alle foto: Moth AS

Egnethet

Klokkeappen er merket 4+ år i App Store og 3 år av PEGI i Google Play.

Det er ingen reklame eller kjøpemuligheter. Man må heller ikke taste inn personlig informasjon utover et valgfritt brukernavn.

I henhold til personvernerklæringen samles det heller ikke inn mye informasjon.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS / Android

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser