LasseMajas Detektivbyrå

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Ta rollen som Lasse og Maja, utforsk Valleby og hjelp innbyggerne med å løse små og store mysterier.

LasseMajas Detektivbyrå er en svensk barnebokserie som også har blitt filmatisert og gjort om til spill. I denne appen tar man rollen som Lasse og Maja og skal løse krimmysterier i Valleby. Teksten i appen er oversatt til norsk og dermed tilgjengelig for barn og unge også her til lands.

Sjangeren er dels logikk og dels plattform-spill. Man kan fritt utforske bylivet i todimensjonal form og snakke med innbyggerne i Valleby. Mellom disse øktene er det også plattform-sekvenser der man skal hoppe over hindre, låse opp dører og fjerne ulike sperrer.

LasseMajas Detektivbyrå

Format: iOS / Android
Kategori: Spill
Utvikler: Gro Play Digital

Hver hendelse starter på kjellerkontoret til Lasse og Maja. Telefonen ringer og en eller annen personlighet trenger hjelp. Som regel er noe borte eller blitt stjålet. Hovedpersonene må så dra til et bestemt sted, det kan være skolen, et museum eller en gullsmed for eksempel.

Etter et intervju med den som ringte, må man dra til nye steder, intervjue vitner og så finne ledetråder.

Som regel ebber det ut i at man må finne en nøkkel til en låst dør. Når denne er åpnet, starter en Mario-lignende spilldel. Her skal man klatre opp stiger, finne spor, unngå sperrer, flytte på esker for å nå en høyde og mer.

Når alle sporene er samlet drar man tilbake til kjellerkontoret igjen. Her kan man undersøke de forskjellige ledetrådene og forsøke å finne ut av hvem skurken er. Det kan være en kam, en støvel eller en hanske som tyven har glemt igjen ved åstedet.

Det krever litt tankearbeid, men spillet er ikke særlig vanskelig. Så klart hjelper det å finne så mange spor som mulig (av et maks antall per sak man undersøker) slik at det blir lettere å finne skurkens identitet.

Selve detektivarbeidet er kanskje noe av det morsomste med appen. Hver sak man undersøker kan ha flere skyldige.

Spillet byr på flotte omgivelser som man kan undersøke. Et museum med et svært dinosaurskjelett, en gullsmed med nydelige diamanter og en skole med korridorer og bakrom. Etter hvert som man spiller åpnes flere områder slik at man får tilgang.

Og selv om spillet er vist med todimensjonal grafikk, er det mange detaljer i omgivelsene som møbler, tapet, trapper og mer.

Man kan også bytte på hvem man vil spille som enten det er Lasse og Maja. I blant må man bytte på slik at de samarbeider, for eksempel når en holder en planke som den andre kan hoppe oppå for å nå en høyde.

LasseMajas Detektivbyrå er en artig liten app. Man får utforske spennende omgivelser fra bok- og filmserien. Langs veien møter man forskjellige karakterer. Den som er offer i den ene saken, kan plutselig bli mistenkt i den neste. Heldigvis er det stort sett bare småkriminalitet.

Oppgavene kan bli noe repetitive i lengden. Man tar telefonen, drar til et sted og snakker med den som ringte, leter etter spor i en plattform-del, så det samme opplegget i neste sak igjen.

I og med at appen inneholder dialoger og tekst, oppfordres også barn og unge til å lese samtidig som de bruker appen. Selv om det riktignok er noe gjenbruk av replikker. Ellers er styringen intuitiv og spillmekanikken godt laget i alle ledd.

Alle foto: Gro Play Digital

Egnethet

LasseMajas Detektivbyrå er merket 4+ år i App Store og 3 år av PEGI i Google Play.

Appen er enkel å bruke og å navigere seg i, også for barn. Man må riktignok kunne lese for å få med seg dialogen. Teksten er på norsk.

Man må betale et abonnement for å få tilgang til alle funksjonene i appen. Det er mulig å laste ned appen gratis for å få tilgang til noen oppdrag. Utover det, må man betale for full tilgang.

Jobber du i skolen? Mange apper og tjenester samler inn personopplysninger og brukerdata fra barn. Sjekk med din kommune / IKT-ansvarlig om hva slags retningslinjer som gjelder, og om denne appen er innenfor dette eller ikke.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS / Android

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser