LetterSchool – lær tall og bokstaver

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple). Barnevakten anbefaler appen fra fire år (på grunn av vanskelighetsgrad).

Anmeldelse: Flott og visuell app lærer barn å spore tall og bokstaver. Barnevakten anbefaler appen fra fire år (på grunn av vanskelighetsgrad).

Det er bare en kort generasjon siden innlæring av bokstaver og tall stort sett gikk via blyant og papir. Barn skal fortsatt lære å skrive for hånd, men digitale duppedingser kan i dag være et alternativ som også byr på visuell støtte, fargesprakende animasjoner og spennende interaktivitet.

Så for barn som skal lære å skrive bokstaver og tall, kan denne appen være et glimrende alternativ.

LetterSchool – lær tall og bokstaver

Format: Android (Google)/iOS (Apple)
Kategori: Læring
Utvikler:: Letterschool Enabling Learning B.V.

LetterSchool er først og fremst en internasjonal app som tilbyr bokstav- og tallæring på flere språk – avhengig av landet man laster ned appen i. Ulempen med slike apper som satser på flere nasjonaliteter, er at man ofte ender opp med et halvhjertet forsøk på å tilpasse programmet til hvert land.

Heldigvis gjør utviklerne en god jobb her, og man får en innlæring som passer norske forhold. Både tale og ord i appen er som det forventes å være.

Poenget med appen er på sett og vis å være et alternativ til kladdeboka der barn skal spore en mal av bokstaver i alfabetet. I tillegg får de bryne seg på tallene 1 til 10. Med alt det gode teknologi kan by på, får man tale, animasjoner og lyd som støtte.

Når man laster ned appen første gang kommer den i en gratis variant. Her får man teste ut funksjonene på tvers av et utvalg av bokstaver og tall. Løser man ut en drøy hundrelapp og kjøper fullversjonen får man tilgang til hele alfabetet og tallene. Prisen er litt i overkant mye for en slik app, men man får i det minst et godt produkt. Det er også mulig å kjøpe en utgave av appen for skoler.

Så er altså læringen i gang. Startskjermen viser bokstaver fordelt utover. Det finnes en side for store bokstaver, en for små og så en egen side for tallene.

Når barna trykker på ønsket bokstav, får barna opplest bokstaven og et eksempelord. Dette setter bokstaven i en øyeblikkelig kontekst og gir barna mulighet til å lære både hvordan bokstaven ser og høres ut. Dersom barna jobber med tall, får de opplest tallet og en stemme som teller tilsvarende antall av en gjenstand.

Et minus må allikevel trekkes frem, og det er at stemmen som leser opp bokstaven ikke følger bokstavlyden, men heller begynnelsen på ordet. Så da lærer ikke barna bokstavlyden direkte. Altså bokstaven m i maur blir uttalt «ma» og ikke «mmmm».

Så får barna tre oppgaver å gå løs på for hvert tall eller bokstav.

Aller først trykker de på punkter på bokstaven, som viser hvordan man skriver den. Her låses barna på sett og vis til en bestemt måte å spore bokstaven på, men for de som er helt ferske til «gamet», så er det lettere å ha en oppskrift fremfor å tegne for frihånd.

Deretter får barna prøve seg frem selv. De drar i punkter som følger sporet til bokstaven. Litt som å trekke et tog langs en togskinne. Her kan jo barna bruke både pekefinger eller en berøringspenn om man har dette tilgjengelig.

Det er også her utviklerne virkelig har truffet spikeren på hodet. Fordi det er ingen kjedelige linjer i bruk. I stedet sporer man bokstaver med for eksempel bobler, togskinner, en gressplen eller lys. Og når man har sporet bokstaven ferdig, kommer det en stilig animasjon oppå dette som belønning.

Gleden kan være å se et lokomotiv som tøffer langs bokstavlinjene, en rakett eller alt fra en gressklipper til diskolys.

Siste ledd i prosessen er å forsøke å tegne bokstaven eller tallet for frihånd. Også her er det noen hjelpemidler og grenser slik at barna ikke bommer helt. Når alle tre oppgaver er fullført, markeres bokstaven eller tallet i «menyen» med en stjerne.

På det vis har også barna oversikt over fullførte oppgaver. Dersom foreldre fører opp egen e-postadresse (valgfritt) kan de også få tilsendt oppdatering på barnets fremgang. Og det er mulig å ha opptil tre profiler slik at flere i husstanden kan ha hver sin bruker.

LetterSchool er altså en flott app som lærer barn alfabetet og tallene 1 til 10.

Appen har en visuell og leken måte å tilby læring på. Med flotte animasjoner og spennende ting som skjer på skjermen, er det motiverende for barn å fortsette å bruke appen. I hvert fall innen et viss tidsrom. Dette er neppe en app barn kan sitte timesvis med om gangen, men absolutt i ny og ne.

Egnethet

LetterSchool har fått aldersanbefaling fra 4+ år i App Store (iOS) og 3 år i Google Play (Android). Altså den laveste aldersanbefalingen.

Appen inneholder ikke direkte reklame, men en lenke til flere apper fra samme utvikler. Denne er låst med et regnestykke som må løses av en voksen.

Programmet inneholder kjøp-i-app. Dette er et engangskjøp som gir tilgang til at programmet byr på. Utover det er det ingen skjulte kostnader, abonnementer eller reklame.

Foreldre kan registrere egen e-post ved oppstart av appen. Utviklerne hevder at de ikke selger videre personopplysninger om barna. Men det er valgfritt å registrere e-postadresse.

Testet på iOS

Reklamevideo:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten