Menneskekroppen

iOS, anbefales fra fire år

"Menneskekroppen" er en app som lar deg utforske hvordan ulike organer fungerer. Dette gjøres på en gøyal, interaktiv og lett forståelig måte.

Vår anatomi er noe av det mest komplekse maskineriet som finnes. Det finnes nok av oppslagsverk og bildemateriale som viser hvordan vi henger sammen. Tinybops app skiller seg ut ved at alt skrelles ned til en enkel interaksjon med kroppsmodeller. Det er omtrent ingen tekst som støtter opplevelsen, derimot lærer man gjennom å se det hele i aksjon. Og det er her moroa virkelig begynner.

Første trinn er valget av en modell, her i fire alternativer med både gutter og jenter. Resten av innholdet er likt uavhengig av hvem man velger. Men det fine er at man kan gjøre opplevelsen litt mer personlig på denne måten. Dette inkluderer muligheten til å sette inn sitt eget navn. Deretter kommer man inn til en intuitiv meny som lar deg bytte mellom ulike deler av kroppen inkludert luftveiene, muskler, nerver, blodsirkulasjon og fordøyelsessystemet.

Som nevnt er det lite tekst som støtter opp læringen. Det er bare det visuelle som er plukket ut. Dette krever derfor en viss før- og etterforståelse slik at det man ser skal gi mening. Å se en bakterie bli angrepet i blodårene krever jo for eksempel en forklaring av immunsystemet. På den måten fungerer nok appen best i samspill med en voksen og eventuelt med en lærebok for de eldre.

Menneskekroppen

Format: iOS
Kategori: Utdannelse
Utvikler: Tinybop Inc

Man zoomer frem og tilbake på kroppsmodellen og kan dermed åpne opp for inngående detaljer. Man kan åpne opp hjertet for å se blodcellene strømme inn og ut. Enda bedre er det å sende mat inn i munnen og se prosessen med magesyre og næring tatt opp av tarmtottene. Skal man ha det litt ekstra gøy så kan man kile modellen med en fjær eller sende ned en illsint veps for å se hvordan nervesystemet reagerer på stikk. Dybden er på plass.

Det visuelle er av høy standard og bildene har en fin balanse mellom å virke lekne samtidig som de gjenviser hvordan organene faktisk er bygd opp. Lyd støtter også opplevelsen og man kan høre alt fra inn- og utpust til rumlende mager.

Noe av det beste med appen er hvordan den utnytter flere av nettbrettets funksjoner. Den setter i gang kameraet for å vise hvordan synet fungerer og mikrofoninnspilling for å illustrere hørselen. Man kan også vende nettbrettet for å vise tyngdekraften og fingerbevegelser for å røre på armer og ben. Jo mer man oppdager av slike ulike funksjoner, jo mer imponert blir man.

Egnethet

Ifølge utviklerne har appens nedlastinger nådd 4,9 millioner og skal ha blitt kåret til en av Apples beste i 2013. «Menneskekroppen» er et program som virkelig forbløffer ved første møte. Det mest kompliserte maskineriet i verden blir vist frem så enkelt at selv de yngste kan forstå det. Utfordringen ligger derimot i det å holde interessen gående over tid. Det finnes nemlig en begrensning i hvor ofte det er interessant å se gulerotens ferd gjennom spytt og magesyre. Utviklerne prøver å utvide opplevelsen blant annet med at voksne kan legge til stemmeinnspillinger som de unge kan høre på siden. Formålet kan tenkes å være et eventuelt læringsaspekt, men det må jo være enda gunstigere å dele skjermen med barna i øyeblikket? I tillegg er det noe materiale som man kan kjøpe i appen. Men totalt sett så får man allikevel mye for prisen av appen, og en flott kompanjong i studiet av kroppen vår.

Appen støtter over 50 språk inkludert norsk, men som nevnt er dette mindre relevant ettersom det er lite tekstinnhold.

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser