Monument Valley 2

iOS, anbefales fra seks år

Med vakre bilder, stemningsfull musikk og utfordrende, logiske hindringer som skal løses, er Monument Valley 2 et fengende spill. Anbefales fra seks år.

Monument Valley 2 fortsetter hjernetrimmen fra det første kritikerroste spillet i serien. Nå skal man lede en mor og barnet hennes gjennom en labyrint av vakker arkitektur. Fordelt på enkeltstående nivåer med økende vanskelighetsgrad, må man utforske tredimensjonale konstruksjoner og finne veien videre ved å overkomme logiske hindringer.

Stort sett beveger man seg mellom ulike platå, og her gjelder det å bruke ulike hjul og håndtak for å snu på plattformer for å lage en sti for spillfiguren. I starten er dette nokså intuitivt og enkelt, men etter hvert blir det flere hindringer om hverandre, og som krever at man ser konstruksjoner fra flere perspektiver.

Selve tårnet eller spillbrettet kan minne om en optisk illusjon, der en tilsynelatende uoverkommelig hindring blir en passerbar vei så snart man vender på en plattform.

Spillet har ingen farer eller tidsbegrensninger slik at man får god tid til å tenke og observere for å løse de logiske hindringene. Dette gir ro og tid slik at hjernen får jobbe uten at andre faktorer skaper unødvendig stress og mas.

Musikken er også fantastisk, og vel verdt et headsett for å nyte lyden fullt ut. Det samme kan sies om grafikken med nydelige omgivelser, pene og fargerike figurer og bygninger, og myke konturer. Dette er spillgrafikk i kunstform.

Handlingen er også verdt å nevne. I starten møter man moren Ro, som er heltinnen fra første spill, og i dette spillet blir også datteren introdusert. Fra å være en som stadig henger på moren og observerer og lærer fra alt hun gjør, blir datteren stadig mer moden og uavhengig, før hun drar ut og utforsker på egenhånd.

Selve handlingen er ikke nødvendigvis hovedpoenget med dette spillet. I stedet dreier det seg om å løse logiske hindringer og gåter, og se vakker spillgrafikk, mekaniske krefter i sving, samt nydelig musikk.

Her kan barn jobbe med å utvikle romforståelse, samt studere gjenstander fra ulike perspektiver. Og med en intuitiv oppbygging og få menyer å forholde seg til, er dette et spill som vil være innbydende for mange skjermbrukere, både store og små.

Merk at appen kun er tilgjengelig for iOS, men vil snart også bli tilbudt til Play Store og enheter som bruker Android som operativsystem.

Monument Valley 2

Format: iOS
Kategori: Hjernetrim
Utvikler: Ustwo Games

Egnethet

Monument Valley 2  har fått merkingen fire år i App Store (iOS), altså den laveste aldersanbefalingen.

Vi velger allikevel å anbefale appen fra seks år på grunn av vanskelighetsgrad, selv om det ikke er noe innhold utover dette som ikke egner seg for barn fra fire år.

Det finnes ingen former for vold, skumle skapninger og lignende i dette spillet, selv om det er noen mørkelagte partier.

Appen inneholder heller ikke reklame og plagsomme pop-ups, men det finnes en lenke i menyene som sender deg videre til utviklerens hjemmeside.

Ellers er Monument Valley 2 nokså intuitivt å bruke. Man får ikke noe særlig opplæring i starten, men selve fremgangsmåten oppdager man raskt på egenhånd. For øvrig så økes vanskelighetsgraden nokså jevnt og trutt utover i spillet, så man skal heller ikke bli lurt og tro at dette er et lite utfordrende spill.

Testet på iOS

App-trailer

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser