Pokémon TCG Pocket
Denne appen er merket 3 år av PEGI i Google Play og 4+ år i App Store. Barn må ha godkjennelse fra foreldre for å bruke appen ved at foreldre godtar vilkårene. Android (Google)/ iOS (Apple)

ANMELDELSE: Med denne appen kan barn og unge samle flotte pokémon-kort i digitalt format. Appen ser både lekker og visuell ut, men byr på lang ventetid mellom nye kortpakker hvis ikke man betaler ekte penger.
En gang i tiden var det superpopulært å kjøpe, samle og bytte pokémon-kort. Noen samlet også slike kort i permer, og for noen er det en like stor hobby også i dag. Man får ennå kjøpt fysiske pokémon-kort og permer.
Men disse digitale fantasidyrene som omhandler trenere som kjemper mot hverandre ved hjelp av ulike skapninger, finnes også i digital format. Både som spill og som en egen app der man skal samle digitale kort.
Pokémon TCG Pocket
Kategori: Spill
Utvikler: The Pokémon Company
Når man starter opp appen Pokémon TCG Pocket så må man registrerer seg med alder og brukernavn. Man kan også koble til en Nintendo-konto for å ikke miste progresjon dersom lagringen på mobiltelefonen forsvinner, men dette er altså valgfritt.
Ellers er appen gratis å laste ned og etter at man er oppe og i gang får man noen gratis kortpakker til å begynne med.
Det mest imponerende med appen er alt arbeidet som er lagt inn for at selve pokémon-kortene skal se så lekre ut som mulig. Man sveiper fysisk over skjermen for å åpne disse posene med kort, og deretter er det en hel runde med presentasjon og lekre visuelle effekter når kortene utdeles.
Og så klart er det stor spenning for om man får en sjelden figur eller ikke.
En pokémon er nemlig ikke bare en pokémon. Rent åpenbart skiller de seg fra hverandre visuelt sett, men også med tanke på hvor sterke de er i kamp og hva slags unike egenskaper hver pokémon har.
Noe som er viktig om man skal møte andre brukere av appen i kamp.
Det er også kort som gir unike egenskaper og fordeler i kamp – tillegg til de kortene som dreier seg om pokémons. Dermed blir det et ganske så avansert «kortspill» etter hvert. Der det blir et mål i seg selv å ha de beste kortene tilgjengelig.
Det er potensielt flere hundre pokémons å samle inn, men det er mindre sannsynlig å få de aller beste i en hvilken som helst kortpakke. Og det er ganske så forvirrende å forstå sannsynlighetsberegningen som er lagt inn i appen.
Men man kan altså ende opp med å åpne mange kortpakker før man får de aller beste figurene.
Man kan åpne to gratis kortpakker per dag. Og deretter må man vente og se et tidsur som teller ned til neste åpning. Kjøper man et abonnement så kan man åpne tre kortpakker per dag. Og så blir det mye mer komplisert.
For ekte penger kan man kjøpe spillvaluta (poké gold). Og for spillvaluta kan man kjøpe ting og tang som korter ned ventetiden før man kan åpne en ny kortpakke. I tillegg så kan man kjøpe diverse hjelpemidler som kan brukes i kamp.
Kort fortalt: Ved å betale får du mer innhold kjappere, samt hjelpemidler i kamp mot andre.
For den tålmodige som bare vil samle kort over tid, og som kan vente for hver mulighet til å åpne nye kortpakker, så er ikke det nødvendigvis noe stort problem. Men åpenbart så satser utviklerne på at det finnes entusiaster som ikke orker å vente.
Og med tanke på hvor mye arbeid som er lagt inn for å gjøre åpning av nye kortpakker visuelt tiltrekkende – så ligger det et insentiv til å få progresjon raskt.
Det gjelder også når man spiller med venner eller et samfunn som deler samme interesse for appen. Å være den som alltid henger etter blir ikke så greit i lengden. Dermed blir det også et sosialt insentiv til å bruke ekte penger.
Her må det presiseres at man kan få kortpakker med sjeldne og gode pokémons uten å bruke ekte penger. Selv om man tømmer lommeboka, så er heller ikke det en garanti for å få de beste pokémons.
Det blir som å spille lotto hvor man håper at man vinner bare man satser nok. Poenget er bare at det å bruke ekte penger kutter i tiden det tar for å få nye kortpakker. For å illustrere dette:
- De som ikke betaler kan åpne to kortpakker per dag. Totalt blir dette 60 kortpakker i løpet av 30 dager.
- Ved kjøp av abonnement kan man åpne tre kortpakker per dag. Totalt blir dette 90 kortpakker i løpet av 30 dager.
- Om man bruker enda mer penger enn det, kan man kutte ned i ventetiden og åpne enda flere kortpakker.
Man kan også få diverse hjelpemidler ved å fullføre daglige oppdrag. Noen av disse dreier seg om å åpne et gitt antall kort for eksempel.
I tillegg til å være en app der man samler pokémon-kort, så kan man også søke opp og legge til venner i en kontaktliste. Man kan også se og vise frem egne kort for andre. Og etter hvert skal det komme på plass et system hvor man kan byttehandle kort.
Det er også ulike typer kamper som man kan kjempe alene eller mot andre og venner.
Reglene i kamp er relativt kompliserte. Men det dreier seg altså om turbasert kamp hvor man spiller med valgte pokémons og diverse hjelpemidler som man måtte ha. Her kreves både strategi og planlegging for å vinne over motstanderen.
Man kan lese mer om hvordan dette foregår i tips-seksjonen i appen.
Pokémon TCG Pocket er en fengende og visuell app som byr på samling av fantasifulle pokémon-kort. Det er spennende i seg selv å åpne nye kortpakker og se hva slags artige «venner» man ender opp med.
Alle nye pokémons blir samlet i et bibliotek og dette vil definitivt oppleves som givende for de som liker å samle på ting.
Appen er gratis og byr på regelmessig, nye kortpakker helt gratis. For noen vil disse intervallene holde, andre kan bli utålmodige og fristet til å bruke ekte penger. Da kan man i teorien ende opp med noe som skulle ha vært gratis, men som allikevel ble veldig fengende og dyrt.
Alle foto: Skjermbilder fra appen, logo fra The Pokémon Company
Egnethet
Pokémon TCG Pocket er merket 3 år av PEGI i Google Play og 4+ år i App Store.
I appens vilkår er det et krav om at foreldre leser gjennom og godtar vilkårene på vegne av barn.
Appen er gratis å laste ned, men inneholder kjøp av abonnement, spillvaluta og diverse hjelpemidler som demper ventetid og øker sannsynlighet for progresjon. Man kan også legge til venner i appen og søke opp diverse brukernavn.
Ellers har appen gambling lignende-mekanismer ved at man ikke vinner ekte penger, men åpner opp pakker med pokémon-kort. Og her kan det være slik at man blir fristet til å få stadig nye kortpakker for å få enda bedre «premier».
Det er ingen chattemuligheter i appen.
Vurder å sette opp foreldreinnstillinger/sperrer for kjøp på enheten som barna bruker. Man kan også dempe forventningene til barna ved å si at skikkelig gode pokémons er sjeldne og vanskelig å få tak i.
Lenke til appen her: iOS / Android
Hvordan vurderer Barnevakten apper?
Les våre kriterer for appanmeldelser
Alle foto er hentet fra appen og bildet øverst er fra App Store