Rayman Adventures

iOS/Android, passer fra syv år

Rayman Adventures

Rayman-serien har tidligere utmerket seg med svært gode utgivelser. Selv om «Rayman Adventures» er vellaget og utfordrende, så er dette spillet et langt steg i feil retning - spesielt med tanke på kjøpepress i appen.

Rayman-spillene til mobil har fått svært god omtale av oss i Barnevakten. «Rayman: Jungle Run» og «Rayman Fiesta Run» er imponerende mobilspill som anbefales på det varmeste for både unge og voksne.

Forventningene var derfor høye når vi skulle prøve det nye spillet i serien: «Rayman Adventures». Men der «Rayman: Jungle Run» skapte slik entusiasme at spillet ble rundet på kort tid, forsvant interessen fort for «Rayman Adventures».

Det er ikke det at spillet er dårlig. Rayman tilbyr fortsatt en morsom og utfordrende spillverden. Grafikk, musikk og spilldesign er i toppklasse.

Problemet er at spillutviklerne gjort en rekke valg som forringer spillopplevelsen betydelig. For det første har spillet fått en rekke nye elementer man må forholde seg til. De tidligere spillene går stort sett ut på å samle alle «lums» på hvert brett. I dette spillet er det også slik, men nå finnes det også andre typer brett. I tillegg til «lums»-brett finnes det kampbrett der du skal banke opp så mange fiender som mulig, samt gåtebrett der du leiter etter skatter.

For å løse disse brettene trenger du hjelpere, som også er nytt. Disse artige skapningene har særegne egenskaper som gir deg en «boost», og for å få disse skapningene må du klekke egg. Spillet er med andre ord blitt mer komplekst. I seg selv er ikke det noe problem, men det enkle konseptet i «Rayman Jungle Run» fungerer så utrolig mye bedre.

Rayman Adventures

Format: iOS, Android
Kategori: Spill
Utvikler: Ubisoft

Behovet for disse skapningene fører oss over til spillets aller største problem. Her har utviklerne for alvor gått over til «kjøp i app»-modellen. Spillet er gratis å laste ned, men man kan kjøpe seg spillvaluta for å få raskere fremdrift. Etterhvert tar det flere timer å vente på at et egg skal klekke, men man kan selvsagt betale for å klekke det umiddelbart. Det er svært frustrerende, og vi har lagt merke til at mange brukere klager på dette. Mange lar seg selvsagt friste til å betale, og dermed kan regningen bli stor.

I tillegg må man «mate» skapningene etter å ha brukt dem. Dette koster også spillvaluta, og dersom man har lite kan man se en reklamefilm for å få litt ekstra. Man må se hele reklamefilmen for å få belønning, og dermed eksponeres barn for reklame for andre spill og produkter.

Egnethet

«Rayman Adventures» er merket 4+, men egner seg nok best for barn fra syvårsalderen. På grunn av den noe kyniske «kjøp i app»-modellen er det viktig å ha tydelige avtaler om pengebruk, samtidig som det kan være lurt å ha en dialog med barna om reklame.

Vi kan ikke tildele denne appen vårt anbefalingsmerke. Vi anbefaler heller å laste ned et av de tidligere spillene i serien. Vi håper Ubisoft innser at de har gått i feil retning her, og at gode, gamle Rayman er tilbake neste gang.

Relaterte anmeldelser på barnevakten.no:

Rayman Jungle Run

Rayman Fiesta Run

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser