Rusken VS Fusken

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Lær barna god søppelvett og slå egen rekord i dette gratis mobilspillet fra Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Forsøpling er en uting og påvirker både natur og dyreliv til det verre. Det finnes så klart også voksne  som legger fra seg søppel på fortauskanter og i skogsstier, men akkurat dette mobilspillet forsøker å lære barn og unge god søppelvett.

Det er Bymiljøetaten i Oslo kommune som har laget dette spillet ved hjelp av de norske spillutviklerne Megapop Games. Og mobilspillet er helt gratis å laste ned, fri for reklame og kjøpemuligheter.

Rusken VS Fusken

Format: iOS/Android
Kategori Læring
Utvikler: Bymiljøetaten Oslo kommune

Når man starter opp spillet for første gang blir man presentert for en liten historie. Fusken har gått på tokt for å forsøple hovedstadens gater, samt naturområdene rundt Oslo. Det er opp til Rusken å ordne opp ved å fri fortau, elver og skogstier for søppel.

Til hjelp med dette har man en imponerende liten krok som kan plukke opp alt fra ketsjupflasker til smarttelefoner.

Spillet fungerer slik at man først må lede kroken så langt ned en sti som man bare kan uten å kollidere med søppel. På vei opp igjen skal man fange med seg så mye søppel som mulig, og jo mer man får med seg, jo høyere poengsum.

Prosessen minner noe om spillautmater som man ofte finner på kjøpesentre og tivoli. Der man putter på penger og skal styre en krok for å fange en bamse eller en annen verdigjenstand i håp om å vinne denne som premie.

For å dreie kroken til høyre eller venstre på skjermen må man helle mobilen til sidene. Såkalt gyroskop-teknologi som ligger innebygget i enheten.

Det er utfordrende og det krever respons og nøyaktighet for både å unngå hindringer og for å samle mest mulig søppel når kroken skal trekkes opp igjen. Noe av søppelet beveger seg også slik at man må tenke litt forut for ikke å kollidere.

Etter hvert som man samler flere poeng kan man bruke disse til å låse opp nye områder og fordeler som kan brukes i spillet. Det er ikke vanvittig mye innhold enn så lenge og i tillegg er jo spillet i seg selv nokså repetitivt.

Mellom spilløktene dukker det også opp en rekke spørsmål og fakta.

Dette er kjekke avbrekk som øker barnas kunnskap ved å formidle fakta om alt fra innhold av plast til nytten med bioavfall. Etter en stund dukker mange av de samme spørsmålene og faktapåstandene opp igjen – så her hadde det vært kjekt med noe mer variasjon.

Barna behøver heller ikke å skrive inn noe brukerinformasjon for å delta i mobilspillet. Selv om det er mulig å nevne navn og skole for å konkurrere mot andre elevgrupper. Men dette er altså en valgfri løsning.

Utover det er dette et ypperlig, men enkelt mobilspill som fokuserer på natur, miljø og forsøpling. Mobilspillet kan også være et utgangspunkt for samtale i klasserom og hjem om hvordan forsøpling er med på å ødelegge for omgivelsene våre.

Og selv om det er Oslo som står på kartet passer spillet så klart for alle landets elever.

Egnethet

Rusken VS Fusken har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS) og tre år i Google Play (Android), altså den laveste aldersanbefalingen.

Appen inneholder ikke reklame eller kjøpemuligheter.

Det finnes et felt der man kan skrive inn skole, klasse og navn for å konkurrere mot andre elevgrupper. Men dette er en valgfri løsning.

Testet på iOS

Reklamefilm:

Lenke til appen her: iOS/android.

Foto: Oslo kommune Bymiljøetaten

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten