ScratchJr

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI i Google Play og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple)

ANMELDELSE: Populært og anerkjent kodeprogram er blitt forenklet og tilpasset for yngre barn. Lag presentasjoner, animasjonsfilmer og spill med ScratchJr!

Scratch er et anerkjent program som lærer barn og unge å programmere. Samtidig er det ikke til å legge skjul på at nettsiden kan virke komplisert for nybegynnere, og målgruppen deres er barn fra åtte år og oppover. Til hjelp med å dekke nybegynnergapet har utviklerne laget en app der målgruppen er barn fra fem år.

Og her kan barn lage interaktive historier (animasjonsfilmer) og enkle spill. Appen er gratis å laste ned og byr på norsk språk!

ScratchJr

Format: iOS (Apple)/Android (Google)
Kategori: Læring/koding
Utvikler: Scratch Foundation

Man starter appen med et relativt blankt lerret. Her kan man velge ulike bakgrunner som for eksempel en strand, en park, en gymsal eller et hus. Det er flere forskjellige bakgrunner å velge fra, og alle disse kan males om slik at de endrer sitt uttrykk.

I tillegg går det an å male en bakgrunn helt fra bunnen av om det er ønskelig.

ScratchJr har nemlig et maleverktøy der man kan tegne for frihånd, legge på geometriske figurer eller male over både figurer og bakgrunner med nye farger. På det vis er det mange muligheter her for at barn kan skape sitt eget uttrykk.

Og i tillegg til bakgrunner kan man også legge på programmerbare dyrefigurer, mennesker, fantasikarakterer og mer. Man kan også bruke enhetens kamera til å ta bilder av ekte motiver og bakgrunner.

Selve programmeringen skjer ved at barna drar kodeblokker inn til hver enkelt figur. Har man en katt så kan man gi den beskjed om å bevege seg i ulike retninger, til forskjellige tider og i forskjellige hastigheter.

Ulike kodeblokker har hver sin unike funksjon. Noen påvirker bevegelse, hastighet, lyd og reaksjoner når en figur møter en annen.

Ved å koble flere og flere kodeblokker sammen får figurene liv. Det er til og med mulig å spille inn lyd via enhetens mikrofon slik at figurene kan snakke. Etter hvert ender barna opp med avanserte filmer og presentasjoner som er satt sammen av sekvenser med kodeblokker.

Det kan for eksempel foregå slik: Man trykker på et menneske. Denne personen går bort til en ball. Så lager ballen en lyd og beveger seg. Ballen treffer mål. Publikum jubler.

Det finnes flere eksempler på stilige prosjekter som allerede er laget i appen på forhånd. To barn som snakker sammen og lurer på hva de skal finne på. Fotball eller fest? Trykker man på enten den ene eller den andre person så sendes man videre til fotballbanen eller en bursdagsfest.

Andre eksempler er en bondegård der man kan trykke på de forskjellige dyrene for å finne ut hvordan de høres ut.

Eller hva med en dansescene, dyreløp eller fisker som svømmer under havoverflaten? Mulighetene er uendelige og ScratchJr gjør det mulig å være kreativ, samtidig som barna lærer mer om koding i prosessen.

ScratchJr er altså en super app for å lære barn om programmering. All tekst er på norsk, og det følger med en enkel instruksjonsvideo som forklarer det grunnleggende. Navigeringen i menyene er også intuitiv og symbolbasert.

For voksne følger det også med en veileder (på norsk) som gir en kort introduksjon i bruk av appen, samt en forklaring for hva de ulike kodeblokkene innebærer.

Og for barnas del er dette en visuell app med enkle symboler og kodeblokker. Sluttresultatet kan allikevel bli spennende, og i prosessen må barna prøve seg frem, feile, eksperimentere og mestre.

Egnethet

ScratchJr har fått aldersanbefaling fra 4+ år i App Store (iOS) og 3 år av PEGI i Google Play (Android).

Appen inneholder ingen reklame eller kjøpemuligheter. Allikevel er appen gratis å laste ned.

All tekst er på norsk så lenge man velger dette i innstillingene.

Appen kan være litt knotete å komme i gang med ved første øyekast. Blant annet er den en rekke funksjoner som man nesten må teste ut for å finne ut hva er. Men med tid, blir dette et kreativt verktøy med mange muligheter for læring.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten